10 grešaka koje treba izbegavati prilikom uređenja dnevnog boravka

by | January 31, 2024
10 grešaka koje treba izbegavati prilikom uređenja dnevnog boravka

U uređenju dnevnog boravka, prostoru koji služi kao epicentar estetskih želja i funkcionalnosti u domu, izbegavanje određenih grešaka postaje ključno kako bismo postigli savršenu ravnotežu između lepote i praktičnosti.

Ključne greške prilikom uređenja dnevnog boravka

Nekontrolisana jednoličnost, nesrazmerni izbor nameštaja, zanemarivanje osvetljenja i dekoracije, nedostatak odlaganja, i potcenjivanje važnosti dekorativnih dodataka samo su neki od izazova koje treba izbeći. U nastavku, istražićemo deset uobičajenih grešaka u uređenju dnevnog boravka, pružajući savete kako stvoriti prostor koji je estetski zadovoljavajući, funkcionalan i odražava lični pečat domaćina.

Članak se nastavlja posle reklama

Fiksiranje dekoracije

Iako treba izbegavati pretrpanu i haotičnu dekoraciju, važno je doneti lični pečat dnevnom boravku. Presavršena atmosfera poput izložbenog prostora bez duše, kao da je kopirana sa Pinteresta ili inspirisana zaleđenim stranicama časopisa, nije šarmantna. Dopustite subjektivnost, mešajte stilove i ere, usudite se kombinovati materijale i oblike kako biste stvorili jedinstven i živopisan prostor.

Izbor nesrazmernog nameštaja

U dekoraciji, sve je stvar harmonije i proporcija. Iako je moguće igrati se kontrastima, važno je pažljivo proučiti različite mogućnosti. U skučenom dnevnom boravku, radije biramo akumulaciju malih fotelja umesto ogromnog masivnog kauča kako bismo izbegli doslovno i figurativno zagušenje prostora. Suprotno tome, prostrane sobe zahtevaju dekoraciju koja odgovara dimenzijama kako bi istaknule svoje lepe proporcije.

Loše osvetljenje dnevnog boravka 

Osvetljenje je ključno za stvaranje atmosfere, a ovo je posebno tačno u dnevnom boravku. Osvetljenje koje je previše belo treba izbegavati, dok je i previše tamno osvetljenje neprikladno jer može stvoriti prostor koji je teško živeti svakodnevno. Rešenje leži u kombinaciji različitih svetala koja možete uključivati prema potrebi i željenoj atmosferi.

Članak se nastavlja posle reklama

Zaboravljanje o prostoru za odlaganje

Iako se vrline minimalizma redovno hvale, važno je napraviti određene izbore. Povećanje prostora za odlaganje, kao što su biblioteke, komode, pametni komadi nameštaja, i stolovi sa policama omogućavaju vam da sve držite na svom mestu bez pretvaranja doma u neukusan izložbeni stan.

Članak se nastavlja posle reklama

Zanemarivanje važnosti dekorativnih dodataka

Ništa nije važnije od dekorativnih dodataka za dodavanje potrebne duše dnevnom boravku. Dekorativni objekti, kao što su ramovi, moderna slika, tepih, sveće, vaze, ili komadi od mermera ili terakote, imaju moć da unesu neprocenjivu šarm. Dekoracija treba biti zabavna i odražavati malo vaše ličnosti u svakom odabiru sitnica.

Zaboraviti na jastuke

Jastuci nisu samo lepi na krevetu, već su i omiljeno mesto na foteljama, klupama i sofi. Oni ne samo da čine sedenje udobnijim, već su i idealan dodatak za dodavanje dekorativnog dodira. U kombinaciji sa toplim pokrivačem, jastuci čine kauč potpunim i savršeno zaokružuju atmosferu.

Članak se nastavlja posle reklama

Preskakanje zidne dekoracije

Ako samo jedan deo treba ukrašavati zidove, to bi trebala biti dnevna soba. Ovo je prostor gde se vaši ukusi, stil i trenutne želje ističu od poda do plafona. Pored boje i tapeta, dekoracija zida, uključujući dekorativne slike, geometrijske ogledala, ramove slika, police, viseće ukrase, ilustracije ili tapete, pružaju neograničene mogućnosti za hrabrost i kreativnost.

Članak se nastavlja posle reklama

Ne oslanjati se na moć boje na zidovima

Atmosfera dnevnog boravka ne određuje se samo izborom nameštaja i njihovim rasporedom. Zidovi takođe igraju ključnu ulogu u dekoraciji ovog centralnog prostora. Osim zidne dekoracije, boja i tapete, korišćene odvojeno ili kombinovano, ostaju efikasna rešenja za afirmaciju vaših stilskih ukusa i osvežavanje prostora. Osmeljavamo se koristiti šarene police, kombinujemo tapete i boje za šarmantan rezultat, i posebno ne zaboravljamo slušati sebe.

Potcenjivanje značaja zavesa

Zavese su pravo ukrasno čudo u dekoraciji dnevnog boravka. Lepo doprinose atmosferi, nikada ne zanemarujući njihovu osnovnu svrhu. Zatamnjivanje, filtriranje ili prozirnost, svaka vrsta zavese ima vrlo specifičnu ulogu u zavisnosti od korišćenog materijala. U pamuku, vuni, lanu ili somotu, zavese za dnevnu sobu nude gotovo beskrajne mogućnosti, omogućavajući svakome da istakne svoje stilističke ukuse prema odabranom uzorku. Osim što značajno ugreju dnevni boravak, ovi jednostavni komadi tkanine daju neuporediv karakter kada preuzmu prostor i graciozno ističu otvore.

Članak se nastavlja posle reklama

Nepravilno postavljanje nameštaja

Kada je reč o postavljanju nameštaja u dnevnom boravku, bolje je imati pažljiv pristup. Iako su mogući različiti rasporedi u zavisnosti od željene atmosfere i stila, ništa nije više dezorijentirajuće od komada nameštaja postavljenih na pogrešnom mestu, ili suviše blizu ili suviše udaljenih. Kako biste izbegli ometanje protoka ili, obrnuto, stvaranje osećaja lebdenja, trebali biste se pobrinuti da su sedišta u dnevnom boravku udaljena najmanje 40 cm sa obe strane stola.

Takođe, ako veličina dnevnog boravka to dozvoljava, nemojte postavljati sofu uz zid, jer ovakav raspored može stvoriti osećaj skučenosti. Naravno, kao i kod svake pravila, postoje izuzeci, sve zavisi od vaših ukusa i proporcija.


Borjana Božić

in4mal/gettyimages