Ovi stilovi enterijera su uvek u trendu i lako se mogu kombinovati

by | March 18, 2024
Ovi stilovi enterijera su uvek u trendu i lako se mogu kombinovati

U svetu enterijera, određeni stilovi pokazuju izuzetnu otpornost protiv prolaznosti vremena.

Stilovi enterijera koji provereno čine prostor lepšim

Oni ostaju relevantni decenijama, prilagođavajući se savremenim trendovima, ali istovremeno zadržavajući svoju suštinu. Evo šest takvih stilova koji ne izlaze iz mode.

Art deko

Art deko je klasičan stil koji se ističe elegantnim geometrijskim oblicima, luksuznim materijalima poput mermera i mesinga, kao i svetlim i kontrastnim bojama. Ogledala sa gredama, zlatni detalji i stilizovani printovi prirode često su prisutni u ovom stilu. Osvetljenje se često koristi za stvaranje slojevite atmosfere.

Američki klasični stil

Američki klasični stil odlikuje se visokim lajsnama, simetrijom i prelepom drvenarijom. Neutralne boje i udoban masivni nameštaj često su karakteristični za ovaj stil. Diskretni dekor poput cveća i slika dodaju toplinu prostoru, dok kamin može biti centralni deo enterijera.

Skandinavski stil

Skandinavski stil se ističe jednostavnim oblicima, prirodnim bojama i materijalima. Bela boja dominira, ali se ponekad koristi i siva. Dizajnerske stolice i skulpturalni lusteri često se koriste kako bi se dodala suptilna elegancija prostoru. Zelenilo i prirodni materijali dodaju toplinu i teksturu.

Boho

Boho ili “hipi stil” karakteriše se kombinacijom nesklada, mnoštvom boja i mešavinom različitih stilova. Tapacirani nameštaj, prirodne tkanine i materijali, kao i zemljani tonovi često su prisutni u ovom stilu. Upotreba predmeta koji su rezultat reciklaže i upciklinga dodaje poseban šarm prostoru.

Minimalizam

Minimalizam se fokusira na funkcionalnost, geometriju i slobodan prostor. Veliki prozori omogućavaju dosta prirodnog svetla, dok se materijali poput čelika, stakla i drveta često koriste. Odsustvo suvišnih detalja i jednostavne boje čine prostor elegantnim i modernim.

Eklektični stilovi enterijera

Eklekticizam je kombinacija različitih stilova unutar jednog enterijera. Retro i moderni elementi često se mešaju, a upotreba različitih materijala i tekstura dodaje slojevitost prostoru. Veliki broj zanimljivih detalja čini prostor intrigantnim i jedinstvenim.

Kombinovanjem elemenata ovih stilova možete stvoriti enterijer koji je ne samo funkcionalan i udoban, već i estetski privlačan i vremenski relevantan. Važno je imati kostur prostora koji je fleksibilan i prilagodljiv, omogućavajući vam da dodate ili promenite detalje kako se vaši ukusi i potrebe menjaju tokom vremena.


Borjana Božić

vicnt/gettyimages