Mali stan pun ideja za maksimalno korišćenje prostora

by | March 17, 2024
Mali stan pun ideja za maksimalno korišćenje prostora

Ovaj stan se ponosi genijalnim idejama za optimizaciju prostora i toplim, univerzalnim dekorom sa stilski klasičnim dodacima.

Stan sa sjajnim idejama za uređenje malog prostora

“Ovaj stan je imao odličnu osnovu – puno svetla, kvadratni raspored koji olakšava korišćenje… ali nije odgovarao našim potrebama, sa troje male dece. Temeljno renoviranje pretvorilo ga je u dom koji smo želeli. Sada je to kuća za ceo život”, iskreno priznaje Cristina, vlasnica stana i strastvena čitateljka časopisa El Mueble, iz kojeg kaže da je izvukla mnogo ideja.

Dnevna soba i terasa kao jedinstven prostor

“To je bilo izazovno, jer je svaki prostor planiran do najsitnijih detalja kako bi se maksimalno iskoristio”, sažima Mar. U dnevnoj sobi, počelo se sa dodavanjem 12 kvadratnih metara nekadašnje terase, a sav nameštaj je dizajniran po meri, od L-oblikovane klupe u trpezariji do impozantne biblioteke duge preko 5 metara, koja je zvezda dnevne sobe.

Veoma stilizovana biblioteka u bojama

“Biblioteka u dnevnoj sobi ima klasičnu osnovu, ali je ova antracitno zelena boja osvežava i daje mnogo identiteta prostoru”, objašnjava dekoratorka Olga Gil-Vernet. Ovo je mišljenje koje deli i Cristina, koja je vrlo aktivno učestvovala u celom procesu. Zapravo, njen je bio predlog da se televizor sakrije. Rešenje? Klizni panel koji ga sakriva iznad kamina.

Udoban trpezarijski prostor

“Trpezariju smo smestili u ugao, ostaje uredna, održava dnevnu sobu prozračnom i uživa u obilju prirodne svetlosti. Da bismo je maksimalno iskoristili, osmislili smo L-oblikovanu klupu koja se nastavlja na nameštaj sa malom dubinom iza kauča. Kako bi bila lakša, kombinovali smo otvoreni donji deo, opremljen korpicama, i onaj koji je manje vidljiv, u obliku kovčega”, seća se Olga.

Mala kuhinja sa svim potrebnim elementima

Kuhinja nije veoma velika, ali uživa u obilju prirodne svetlosti, što je Olgi i Maru omogućilo da se odluče za ovu boju, zagasito bež, koja je čini veoma udobnom i prati istu kolorističku temu kao i ostatak stana. Iako su kuhinja i dnevni boravak odvojeni, tokom renovacije je iskorišćena prilika da se otvori prozor koji povezuje oba prostora i obasja ih svetlošću.

Stan sa radnim kutkom

Drvene police koriste prostor u niši, a prugasti tapet okviruje prostor i daje mu mnogo šarma, čineći ga prijatnijim. “To je taj živahan vazduh koji smo tražili”, seća se Olga.

U ovom stanu se svaki kutak koristi na najbolji mogući način, pružajući prostor za udoban i funkcionalan život, uz istovremeno očuvanje stila i elegancije.

Borjana Božić

Gayrat Tolibov/gettyimages

Tags: