Male prostorije: 3 profesionalna saveta za korišćenje prostora

by | February 26, 2024
Male prostorije: 3 profesionalna saveta za korišćenje prostora

Samo zato što imate malo životnog prostora ne znači da se morate ograničiti, posebno u pogledu stila. Ovo se podjednako odnosi na kuhinju, kupatilo i dnevnu sobu: mali prostori jednostavno zahtevaju malo fleksibilnosti i kreativnosti.

Male prostorije: Kako najbolje organizovati?

Ne postoji savršen raspored za malu dnevnu sobu. To uglavnom zavisi od konfiguracije prostorije: da li je dugačka i uska ili radije kvadratnog oblika? Ponekad je potrebno pomeriti nameštaj u odnosu na zid koji koristite. Često vidimo sobe u kojima je nameštaj postavljen uz zid. A šta je sa praznim prostorom u sredini? Ostaje neiskorišćen.

Rezultat zoniranja bi trebalo da bude kvadratnog oblika, odnosno produžene sobe trebalo bi da budu optički skraćene, na primer postavljanjem sofe ili ormara uz kraći zid. S druge strane, sobe koje su predugačke mogu se strukturirati zidnim jedinicama, ugrađenim jedinicama ili zavesama. Neophodni nameštaj se bira prema individualnim potrebama i preferencijama.

Višenamenski nameštaj za male prostorije

Višenamenski nameštaj više nije tajna kada je u pitanju maksimalno iskorišćenje prostora. Isto važi i za ugradne ormare, po mogućstvu one koji se povlače u zidove i daju duplo više koristi iz svakog kvadratnog metra. Logično je izabrati nameštaj koji ima više funkcija. Na primer, biblioteka koja pruža prostor za skladištenje i može se koristiti kao radni sto, ili lep tabure koji služi kao klub sto i ima mesto za skladištenje. Ugrađeni elementi se prave po meri i efikasno koriste svaki ćošak i prostor.

Razmislite o vertikalnom prostoru

Možda je površina vaše dnevne sobe ograničena, ali prostor gore nije. Neke starije zgrade imaju visoke zidove koji se takođe mogu koristiti za skladišni prostor što je više moguće. Zašto ne visoka biblioteka sa integrisanim merdevinama?

Odvojite sobe kako biste stvorili zone

Trend otvorenog koncepta se nastavlja. U ovim uslovima, kuhinja, trpezarija i dnevna soba često se stapaju, čak i kada živite u studijskom stanu u kojem se sve dešava u jednoj sobi. Kako onda stvoriti odvojene prostore? Ne nužno sa pregradama, čak i ako su fleksibilne, funkcionalne i estetske. Zavese takođe mogu da se koriste kao tekstilni pregrada prostorija kako bi izolovale željene oblasti ako je potrebno, istovremeno privlačeći oko uzorakima tkanina.


Borjana Božić

in4mal/gettyimages