5 uobičajenih grešaka u dizajnu enterijera koje treba izbeći

by | June 10, 2024
5 uobičajenih grešaka u dizajnu enterijera koje treba izbeći

Sophie Ashby, poznata dizajnerka enterijera i osnivač Studija Ashby, deli svoje iskustvo i mudrost stečenu tokom decenije rada u ovoj oblasti.

5 uobičajenih grešaka na koje upozorava Sophie Ashby

U svojoj knjizi Home, Art, Soul i kroz razne projekte, Sophie ističe pet uobičajenih grešaka koje mnogi prave pri uređenju svojih domova i daje savete kako ih izbeći.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Studio Ashby (@studioashby)

Premali Tepisi

Mnogi ljudi su nevoljni da pokriju predivne podove velikim tepisima. Međutim, Sophie preporučuje korišćenje većih tepiha koji omogućavaju da sav nameštaj u sobi stane na njih. Ovo čini prostor osećajem prijatnijim i velikodušnijim, dok premali tepisi mogu učiniti da soba deluje nepovezano i skučenije.

Nedostatak geometrijske raznolikosti

Stvaranje zanimljivih geometrijskih suprotnosti je ključno za dinamičan i privlačan prostor. Sophie sugeriše kombinovanje uglastih komada nameštaja sa mekšim, zaobljenim elementima. Ovakva raznolikost ne samo da doprinosi estetskoj privlačnosti, već takođe osigurava dugovečnost dekora, jer ne zavisite od jednog trenda.

Pogrešno osvetljenje je jedna 5 uobičajenih grešaka

Osvetljenje je često teško pogoditi, a greške u ovoj oblasti mogu značajno uticati na atmosferu prostora. Sophie preporučuje korišćenje ambijentalnog osvetljenja umesto usmerenih svetala i savetuje da se izbegavaju vidljive sijalice. Bilo da se radi o stočnim lampama ili visećim svetiljkama, važno je da sijalice budu skrivene kako bi se stvorio prijatan i topao ambijent.

Zanemarivanje niskih plafona

U mnogim starijim kućama, poput viktorijanskih i edvardijanskih terasa u Londonu, često se nalaze sobe sa niskim plafonima. Sophie preporučuje farbanje zidova, vrata, lajsni i plafona istom bojom kako bi se prostor učinio svežijim i manje narušenim datumima. Ovo vizuelno povećava visinu sobe i stvara kohezivan izgled.

Zanemarivanje vrednosti umetnosti

Bez obzira na budžet, umetnost igra ključnu ulogu u dizajnu enterijera. Sophie ističe da ne treba biti zastrašen pri kupovini umetničkih dela. Ukoliko nije moguće priuštiti originalna dela poznatih umetnika, preporučuje posetu izložbama i kupovinu printova radova koji vam se dopadnu. Umetnost dodaje lični pečat i dubinu svakom prostoru.

Izbegavajući ove uobičajene greške, možete značajno poboljšati izgled i osećaj svog doma, stvarajući prostor koji odražava vašu ličnost i priču.

Borjana Božić

apichart pannga/gettyimages