Koje su najbolje biljke za zaštitu privatnosti na balkonu?

by | April 2, 2024
Koje su najbolje biljke za zaštitu privatnosti na balkonu?

Kako se zaštititi od radoznalih očiju na balkonu? Biljke penjačice, zimzelene biljke, visoke biljke: evo najboljih biljaka za zaštitu balkona!

Biljke za zaštitu privatnosti na balkonu: TOP 3

Uskoro će stići sunčani dani a vi samo čekate da (konačno!) uživate na vašem balkonu! To nije računalo na radoznale poglede iz komšiluka… Da biste pronašli malo privatnosti na svom balkonu, zašto ne biste tamo instalirali biljke za zaštitu privatnosti? Koje biljke treba da izaberete da bi vaš balkon bio čahura biljaka? Bambus, orlovi nokti, oleander, evo našeg izbora najboljih biljaka za zaštitu privatnosti koje će vas zaštititi od pogleda.

Koje biljke treba da izaberete za zaštitu privatnosti na balkonu?

Kako odabrati biljke koje su najprikladnije za stvaranje zelenog zida između vašeg balkona i vašeg susjedstva? Oni moraju ujediniti određene kvalitete.

  • Biljke sa gustim i zimzelenim lišćem , posebno ako želite da se zaštitite od privatnosti tokom cele godine, a ne samo tokom letnjih meseci.
  • Biljke koje se lako uzgajaju u saksiji ili kontejneru koje zahtevaju samo malu zapreminu zemlje i neće, međutim, da narastu prevelike (stvarna tačka pažnje ako imate samo mali balkon).
  • Biljke dovoljno visoke da vas efikasno sakriju. Imajte na umu da će vam za suprotnu stranu koja se nalazi na istoj visini kao i vaš balkon biti potrebna skromnija visina nego ako je suprotnost na spratu višem od vašeg.

Bambus

Sjajan klasik skrining biljaka: bambus ! Njegov brz rast i zimzeleno lišće čine ga veoma dobrim izborom da vas zaštiti od radoznalih očiju. Štaviše, bambus je veoma fleksibilan i idealan je za balkone i terase koje su veoma izložene vetru, delujući kao prirodna i efikasna zaštita od vetra.

Postoje mnoge vrste i varijante bambusa koji su generalno podeljeni u dve velike porodice: bambus sa puzavim rizomima koji su generalno invazivni i bambus u grupisanim grupama koji se ne prati i koji su pogodniji za uzgoj u kontejnerima!

Biljke za zaštitu privatnosti na balkonu: Zvezdasti jasmin

Biljke penjačice čine odlične ekrane za privatnost na balkonu. Na odgovarajućem nosaču najlepše će delovati, na primer, zvezdasti jasmin (Trachelospermum jasminoides): njegovi mali tamnozeleni listovi pružaju prelep paravan koji vas štiti od pogleda, dok će vas bogato cvetanje oduševiti od juna do septembra.

Zaštićen od promaje, zvezdasti jasmin (ne treba ga mešati sa pravim jasminom koji se boji hladnoće) može da izdrži temperature do -15°C. Relativno jednostavan za održavanje, zvezdasti jasmin ceni sunce, ali njegovo korenje mora biti hladno tokom perioda ekstremne vrućine. Da biste sadržali svoj zvezdasti jasmin uzgajan u saksiji, redovno orezivanje će biti dobrodošlo.

Orlovi nokti kao najmirisnija biljka na balkonu

Sigurna opklada za balkone u potrazi za šarmom i udobnošću, orlovi nokti su druga najpoželjnija biljka penjačica za izolaciju od znatiželjnih očiju. Postoji više vrsta orlovi nokti i stoga listopadno, polu-zimzeleno ili zimzeleno lišće.

Veoma cenjena zbog svojih atraktivnih malih cvetova, orlovi nokti mogu dostići visinu od 3 do 5 metara . Da bismo omogućili da se srećno odvija, mi ćemo favorizovati instalaciju na rešetki za opojni efekat zelenog zida . Zato što treba da znate da ako je orlovi nokti toliko cenjeni zbog unošenja zelene note na balkon, to nije samo zbog ovih šarmantnih nijansi cveća, već i zbog njenog ukusnog mirisa.


Borjana Božić

Dwi cahyono/gettyimages pexels

Tags: