7 pravila za dekoraciju, prema dizajnerima enterijera

by | January 8, 2024
7 pravila za dekoraciju prema dizajnerima enterijera

Da postignete izgled kao da ste angažovali dizajnera, držite se ovih pravila za dekoraciju. Ovako ćete učiniti prostor otmenim i ostaviti utisak na goste.

7 pravila za dekoraciju, prema dizajnerima enterijera

Bez obzira da li prvi put opremate prostor ili osvežavate svoj dom, pravila za dekoraciju su osnova koja će vam pomoći. U nastavku pogledajte sedam ključnih elemenata kojih se drže dizajneri enterijera kada uređuju prostorije.

Počnite sa organizacijom

Lepo dizajniran prostor je organizovan, bez obzira na stil uređenja. Dakle, pre nego što požurite u kupovinu novog nameštaja i dekoracije, počnite sa čišćenjem i raspremanjem. Pregledajte sve svoje predmete, a ako vam se više ne dopadaju, donirajte ih ili se rešite. Počevši od svežeg sa čistim, organizovanim prostorom, otvoriće se nove mogućnosti za dizajn i dom će delovati instant uglađenije.

Pravila za dekoraciju sa karakterom

Pre nego što počnu da dekorišu, dizajneri enterijera provode dosta vremena upoznajući karakter i interesovanja svojih klijenata kako bi mogli da stvore prostor koji im se čini ličnim. Sledite ista pravila za dekroaciju tako što ćete ispuniti prostorije predmetima koji odražavaju vašu ličnost, hobije i preferencije. Cilj je stvoriti prostor koji se oseća kao vi, a ne nešto preslikano direktno sa interneta.

Kvalitetni komadi nameštaja

Kada je u pitanju opremanje vašeg doma, vredi odvojiti vreme. Pošto je kvalitetan nameštaj obično skup i potrebno je neko vreme da stigne, pronalaženje pravih komada je važnije od brzog opremanja prostora. Nije idealno imati nešto u prostoriji samo da ispuni prostor, zato u svoj dom unosite samo nameštaj koji vam se istinski dopada. Kada pronađete komad koji savršeno odgovara vašem stilu i prostoru, biće vredno čekanja i cene.

Unesite billjke

Jedna stvar koju ćete skoro uvek naći u profesionalno dizajniranim prostorima? Biljke. Bilo pravo ili lažno, zelenilo dodaje boju i život prostoru. Nijedna soba nije potpuna bez neke vrste organskog, svežeg elementa, pa razmislite o unosu svežeg bilja za kuhinju, malog smokvinog drveta u saksiji da dekorišete svoju dnevnu sobu ili vaze sa zelenilom za stočić za kafu.

Osvetljenje je prioritet

Dobro osvetljenje može dramatično promeniti osećaj prostorije. Pored dodavanja ličnosti i uticaja, može osigurati da ostatak nameštaja i dekoravije koji ste odabrali izgledaju najbolje. Kada urežujete prostor, nemojte samo pretpostaviti daje plafonsko osvetljenje sa kojima je vaš dom opremljen dovoljno dobra. Uvedite dodatne izvore svetlosti kroz stone lampe, podne lampe, zidne svetiljke ili druge vrste visilina da biste prilagodili osvetljenje svog doma i istakli različite oblasti. Imajte na umu da prelepo svetlo može da stoji samostalno kao umetnost i da stvori pravo raspoloženje.

Dodajte umetničke slike

Umetnost dodaje sofisticiranost svakom prostoru i ključna je komponenta u skoro svakoj profesionalno dizajniranoj prostoriji. Pronađite dela koji vas pokreću (ili ih sami napravite!), a zatim ih okačite u nivou očiju — umetnost je često okačena previsoko. Umetnička dela su sjajan izraz vaše ličnosti i onoga što vam govori i može učiniti da se dom trenutno oseća intimnije.

Unesite element iznenađenja

Ne postoje stroga pravila kada je u pitanju dizajn, već samo smernice koje vam mogu pomoći da donesete odluke. Dakle, ne postoji zakon koji kaže da sav vaš nameštaj mora da se pridržava jednog stila ili da se svi završni slojevi u vašem domu moraju podudarati. U stvari, dodavanje elementa iznenađenja može učiniti sobu mnogo zanimljivijom, bilo da se radi o neočekivanoj boji u inače neutralnom prostoru ili zabavnom komadu nameštaja ili umetnosti koji se izdvaja među ostatkom vaše dekoracije.


Miljana Momirović

FollowTheFlow/GettyImagesPlus