Dekoracija za bolje raspoloženje – dopamin trend u 2024.

by | December 29, 2023
Dekoracija za bolje raspoloženje i dopamin trend u 2024. godini

Logično je da prostor ima uticaj na to kako se osećamo. Zato ovakva dekoracija za bolje raspoloženje može imati veliku ulogu, posebno tokom zime.

Dekoracija za bolje raspoloženje – dopamin trend u 2024.

Dopamin trend je već postao popularan zahvaljujući živim bojama i pozitivnog uticaja na osećaj koji imamo u prostoru. I zaista, dekoracija za bolje raspoloženje ne samo da će doprineti da manje osetite taj hronični umor, već će i ulepšati enterijer bez mnogo truda.

U nastavku pogledajte najlepše ideje.

Članak se nastavlja posle reklama

Dopamin trend – paleta boja

Boja može imati ogroman uticaj na raspoloženje, igrajući veliku ulogu u tome kako razmišljamo i osećamo. Različite boje doprinose različitim emocijama. Dekoracija za bolje rapsoloženje u zemljanim tonovima i nijansama, koje asociraju na prirodno okruženje, pomaže u smirivanju tela i uma.

Dekoracija prirodnim drvetom

Unošenje elemenata prirode u zatvoreni prostor može pomoći u smanjenju stresa, a dekoracija drvenim nameštajem ili dekorativnim predmetima jedan je od najlakših načina da se to uradi. Smatrajte ovo svojim znakom da kupite stočić za kafu koji ste gledali. Ili, ako imate drvene podove, čak biste mogli da pustite da prirodno drvo zablista korišćenjem manje tepiha u svom prostoru.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Studio McGee (@studiomcgee)

Članak se nastavlja posle reklama

Privlačne umetničke slike

Divljenje umetnosti je jedan od najlakših načina da se oslobodite stresa. Stvorite umirujuću atmosferu u svom domu ukrašavanjem umetničkim delima koji privlače vaše oko i čine da se osećate opušteno. Bilo da se radi o slici, fotografiji ili skulpturi, važno je samo da se osećate emocionalno povezani kako biste doprineli ublažavanju stresa i dobrim vibracijama.

Prirodno osvetljenje

Nije tajna da je sunčeva svetlost povezana sa srećom (zbog čega toliko ljudi doživljava promene raspoloženja tokom jeseni i zime). Dakle, ako vam se čini da se osećate hronično umorno i bezvoljno, možda je za to kriv nedostatak prirodnog svetla. Raširite zavese tokom dana da biste pustili malo sunčeve svetlosti za trenutno poboljšanje raspoloženja.

Članak se nastavlja posle reklama

Osim toga, dodavanje ogledala koje ćete postaviti naspram prirodne svetlosti reflektovaće je u ceo prostor. Ovaj trik je posebno koristan u malim dnevnim sobama ili ukoliko nemate mnogo prozora.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Natalie Myers (@nataliemyers)

Članak se nastavlja posle reklama

Dekoracija za bolje raspoloženje – biljke

Slično kao što farbanje zidova u zemljanim bojama može doneti osećaj spokoja u prostor, dodavanje biljaka može imati isti efekat. Istraživanja pokazuju da izlaganje prirodi dovodi do povećanja pozitivnih emocija. Ako ste ljubitelj biljaka, ispunite svoj dom saksijama vašeg omiljenog cveća. Ako ste zabrinuti zbog zalivanja ili jednostavno nemate sreće sa zelenilom, posegnite za veštačkim alternativama da biste dobili iste smirujuće prednosti bez muke.

Organizacija

Istraživanja pokazuju da pretrpani prostori mogu dovesti do depresivnog raspoloženja i višeg nivoa kortizola (hormon stresa). Ako ovo zvuči poznato, možda je vreme da očistite i reorganizujete svoj prostor. Ovo može izgledati kao zastrašujući zadatak, ali nije tako teško imati uvek uredan dom. Počnete sa prostorima koje najčešće koristite – ormar, radni sto, stočić za kafu – i nastavite odatle.

Članak se nastavlja posle reklama

Miljana Momirović

Vasyl Cheipesh/GettyImagesPlus