Novogodišnje jelke: Kako odabrati i brinuti se o pravom drvetu?

by | November 15, 2023
Novogodišnje jelke: Kako odabrati i brinuti se o pravom drvetu?

Veštačke jelke mogu biti praktične i bez nereda, ali nema ničeg zabavnijeg od biranja pravog drveta tokom praznika (plus, taj svež miris!). Bez obzira na uzbuđenje koje dolazi s ukrašavanjem vašeg zimzelenog drveta, važno je znati kako se brinuti o drvetu i koracima potrebnim da ga održite svežim i živim tokom cele sezone.

Novogodišnje jelke: Saveti za pravo drvo

S pravilnom negom, većina pravih novogodišnjih jelki trebalo bi da traje pet nedelja ili duže. To znači da, ako ukrašavate krajem novembra, vaše drvo bi trebalo lako da preživi i nakon prazničnih proslava. Međutim, predlažemo da kupite svoje božićno drvce tokom prve nedelje decembra kako biste osigurali da ono potraje.

Članak se nastavlja posle reklama

Šta uzeti u obzir prilikom kupovine novogodišnje jelke?

  1. Kada planirate kupiti drvo? Da biste održali svež i živopisan izgled vašeg drveta tokom praznične sezone, preporučujemo da kupite svoje zimzeleno oko četiri nedelje pre praznika. Ako imate vremena da se pravilno brinete o njemu, možete kupiti drvo i šest nedelja pre praznika.
  2. Koliko je velik vaš životni prostor? Ako živite u maloj kući ili stanu i nemate dovoljno prostora za veliko drvo, stone novogodišnje jelke su odličan izbor.
  3. Imate li vremena da se brinete o novogodišnjoj jelki? Isečena novogodišnja jelka je generalno laka za održavanje, ali zapamtite, malo održavanja ne znači da ga uopšte nema. Isečena drvca i dalje treba održavati kako bi iglice ostale hidrirane tokom sezone.
  4. Imate li kućne ljubimce ili malu decu kod kuće? Osim što držite krhke ornamente i svetla van dohvata kućnih ljubimaca i male dece, takođe trebate razmotriti koje vrste su bezbedne za njih.

Kako održati novogodišnju jelku svežom?

Pratite naše savete da biste održali svež izgled božićnog drveta i nakon što je isečeno.

1. Počnite s zdravom novogodišnjom jelkom iz lokalnog rasadnika

Članak se nastavlja posle reklama

Ove smernice imajte na umu dok tražite božićno drvce:

  • Potražite zdravo, zeleno drvo s najmanje osušenih iglica.
  • Izaberite drvo koje je izloženo u hladnom delu. Izbegavajte biranje iz sunčanog područja.
  • Provucite nekoliko grana kroz ruke. Iglice treba da budu pokretne i ne padaju.
  • Podignite drvo nekoliko centimetara, a zatim spustite deblo u zemlju. Vrlo malo zelenih iglica trebalo bi pasti (ali nije problem ako drvo izgubi nekoliko smeđih).

Članak se nastavlja posle reklama

2. Oštrim nožem se ponovo zaseca drvo

Kada kupite božićno drvo, proverite da li prodavac pravi svež rez pravo preko osnove debla da bi se olakšala apsorpcija vode. Ovo uklanja svu presušenu smolu koja bi mogla blokirati drvo od apsorbovanja vode. Kada dođete kući, ako drvo nećete odmah postaviti, stavite ga u kantu vode.  Kada budete spremni uneti ga unutra, ponovite rez od jednog cm s dna debla da pomognete apsorpciji vode.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Proveravajte svakodnevni nivo vode vaše novogodišnje jelke

Članak se nastavlja posle reklama

Jednom unutra, postavite drvo u čvrst stalak koji može držati barem jedan galon vode. Zatim ne zaboravite redovno zalivati svoje drvo – premalo vode može uzrokovati stvaranje smole, što znači da drvo neće apsorbovati vodu i brzo će se osušiti.

4. Skklonite drvo pre nego što se osuši

Članak se nastavlja posle reklama

Ako predugo čekate da skinete svoje božićno drvo, završićete s još više mrtvih iglica s kojima se treba nositi. Najlakši način za čišćenje palih iglica je usisavanje.

Kada završite s drvom, imate nekoliko opcija: možete započeti novu hrpu komposta, reciklirati ga ili ga sami pretvoriti u malč. Takođe možete pitati svoj grad o opcijama za odlaganje, ako tražite ekološki prihvatljivije rešenje.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Borjana Božić

oksana_nazarchuk/gettyimages