Kako odabrati božićno drvo?

by | December 8, 2022
kako izabrati pravu jelku

Kako odabrati jelku za Novu godinu?
Iako ih sve zovemo jelkama, one su različite vrste četinara. Kako da odaberete pravi četinar za svoje potrebe?

Živo ili veštačko, to je prvo pitanje. Svakog decembra nalazimo se pred izborom: nabaviti veštačku jelku ili kupiti novu pravu, živu. Ako vam se čini da je nemoguće odoleti mirisu četinara, svi putevi će vas odvesti do rasadnika božićnih jelki. Kada biramo „jelku“ za Novu godinu, da li mislimo na ovo konkretno drvo? Smreke, borovi, jele – najčešće se sve ove sorte nazivaju jednostavno i jasno – “jelka”.

Smrča

Zaista, smrča je najpopularnije božićno drvo. Jaka, karakteristična aroma, simetrične grane i niska cena. Ali čak i ovde postoje nedostaci: nema bežanja od bodljikavih iglica, štaviše, one spadaju neverovatnom brzinom! Svaka vrsta ima svoje karakteristike. Plava smrča, u poređenju sa običnom smrčom, odlikuje se gušćim iglicama sa plavičastom nijansom. Dansko drvo, pored puhastih iglica, može se pohvaliti pravilnijim oblikom krune. Međutim, obična smrča ostaje najekonomičnija opcija.

Bor

Na mnogo načina, bor može da se takmiči sa smrčom: njegove iglice nisu tako bodljikave, grane rastu nagore, a miris četinara je mnogo jači. Bor ne reaguje tako brzo na promene temperature i ne zahteva svakodnevnu negu. Jedini nedostatak bora je lepljiva smola, ali, po našem mišljenju, to nije tako strašno. Štaviše, bor se, za razliku od smrče, raspada mnogo sporije, tako da je ova opcija definitivno pogodna za one koji vole da izbacuju praznična stabla tek u rano proleće.

Jela

Za one koji ne planiraju da se rastanu sa novogodišnjim raspoloženjem sve do proleća, jela je još pogodnija. Traju čak i duže od borova. Njihove četine se s pravom smatraju najsjajnijim i najmekšim (pored toga, skoro nikada ne padaju!). Debele igle pokrivaju grane, što vizuelno daje drvetu još pahuljastiji i pravilniji oblik.

Kako odabrati pravu jelku za Novu godinu?

Postoji nekoliko saveta koji su pogodni za apsolutno svaku vrstu božićnog drveta. Grane ne bi trebalo da budu previše tanke: ne samo da se svi vaši omiljeni božićni ukrasi neće držati na krhkim granama, već će i vizuelno takvo drvo biti mnogo manje obimno i pahuljasto. Prilikom izbora svakako treba pogledati rez drveta, izražene ivice znače da će iglice brzo otpasti. Možda najbolja opcija su jelke sa busenom, naravno, ukoliko imate gde da ih zasadite nakon praznika.

Smreka, bor i jela zahtevaju jednostavna pravila nege. U postolje za vodu možete dodati limunsku kiselinu sa aspirinom, solju, šećerom, glicinom ili bilo kojim baštenskim đubrivom, ovi aditivi će pomoći da drvo ostane sveže što je duže moguće i obezbediće mu dodatne hranljive materije. Takođe možete dodati malo peska u postolje: on zadržava vlagu i pomaže da se drvo drži uspravno. Suv, topao vazduh će skratiti vek posečenog drveta, pa pokušajte da svoje drvo držite dalje od grejača. Pored toga, drvo se mora periodično navlažiti prskanjem iz boce za prskanje.


H.Dunđerov

DimitriSimakov/GettyImagesPlus