Pomažemo vam da odaberete odgovarajući luster za trpezariju

by | January 11, 2024
Pomažemo vam da odaberete odgovarajući luster za trpezariju

Lusteri su ključni elementi u stvaranju savršene atmosfere u trpezariji. Oni ne samo da obezbeđuju pravilno osvetljenje stola, već takođe doprinose prijatnoj atmosferi.

Savršen luster za trpezariju: Kako odabrati?

Osim svoje praktične funkcije, sve više cenimo i njihov ogroman dekorativni potencijal, shvatajući da ne samo da osvetljavaju prostor, već i dodaju poseban pečat trpezariji.

Luster za trpezariju od bambusa i lana

Koji materijali ili završne obrade najbolje idu uz dekoraciju vaše trpezarije? Imajte na umu da jedan ili drugi model može potpuno promeniti izgled prostora. Ova atmosfera, dekorisana klasičnim nameštajem od crnog drveta, upotpunjena je sa dve identične lampe brenda Madam Stolz koje kombinuju bambus i lan.

Modeli poput ovih emituju meko i toplo svetlo, i iako se uklapaju u različite stilove, posebno dobro funkcionišu sa onima koji cene povezanost sa prirodom, ručno izrađenim elementima i elegantnom jednostavnošću: od modernog rustika do nordijskih enterijera, preko boemskih i priobalnih ukusa.

Lampe u obliku skulptura

Ako ste mislili da mali trpezarijski prostori zahtevaju male lampe, grdno ste se prevarili! Takođe se mogu postaviti i upadljivi komadi koji dodaju karakter i ličnost dekoraciji. Dovoljno je pogledati ovu trpezariju sa modelom Formakami JH5 Limited Edition.

To je dizajn autora Haime Hayona za brend &Tradition, inspirisan tradicionalnim ručno oslikanim svetiljkama iz Kiota, sa hrabrim bojama i organskim oblicima madridskog dizajnera. Dakle, sada znate: ako se zaljubite u veliku lampu, nemojte se suzdržavati, unesite je u svoju trpezariju. Jedina stvar koju treba uzeti u obzir je da ne viri iznad stola.

Dve su bolje od jedne

Za velike i produžene stolove, preporučljivo je instalirati ili linearni model koji je produžen ili više centralnih tačaka svetlosti koje garantuju ravnomernu osvetljenost. U ovom slučaju, pobrinite se da su poravnanje i da su na istoj visini. Možete postaviti dve identične lampe ili kombinovati različite modele iz iste serije ili kolekcije, postavljene na različitim visinama, za dinamičan i uravnotežen efekat.

Fokusirajte se na pravilno pozicioniranje

Da biste stvorili toplu i prijatnu atmosferu, ali i efikasno osvetlili prostor, važno je da se svetlost koncentriše na površinu nameštaja, umesto da osvetljava ceo prostor. Osim toga, za optimalno pokrivanje stola, luster treba da bude udaljen između 70 i 80 cm od površine, uzimajući u obzir i to da ne ometa vizuelni kontakt među gostima ili da ne postoji rizik od udaranja u nju.

Geometrijski oblici

Lusteri sa metalnom strukturom i sferičnim sijalicama – poput modela Hawk Tall, brenda Zuiver – idealan su izbor za one koji traže dodir sofisticiranosti. Njihov čist i moderan dizajn čini ih savršenim izborom za trpezarije sa savremenim i minimalističkim stilom, iako ih njihov dizajn čini sposobnim da se uklope u bilo koji prostor.

Savršena harmonija ili upečatljiv kontrast?

Ako želite dodati upečatljiv dodir u svojoj trpezariji, izaberite luster sa nijansom koja kontrira opštoj paleti dekoracije. Na taj način, luster će postati karakterističan element, fokus u prostoriji. S druge strane, ako preferirate suptilan pristup, odabir luster sa tonom koji se uklapa sa postojećim bojama u dekoraciji pomoći će vam da postignete harmoničan i koherentan izgled.

Topla svetlost

Stručnjaci se slažu da su sijalice sa toplom belom svetlošću najbolji izbor za lustere u trpezariji. Sa temperaturama boje između 2700K i 3000K, ove sijalice optimalno osvetljavaju prostor, pružajući prijatno i ugodno okruženje. Luster sa visećom svetiljkom Knit brenda Vibia, sa zaslonom obloženim elastičnom likrom tkanom u rebrastom uzorku, podržava LED svetla od 2700K, topla nijansa koja pruža meko i toplo svetlo, idealno za uživanje u mirnim obrocima. S druge strane, svetlo od 3000K ima blago čistu belu nijansu.

Borjana Božić

Peter_visual/gettyimages