Najlepše kultne lampe italijanskog dizajna koje morate videti

by | May 17, 2024
Najlepše kultne lampe italijanskog dizajna koje morate videti

Decenijama su osvetljavale naše enterijere, ali ipak nisu izgubile ništa od svoje gracioznosti i smelosti: ove kultne lampe italijanskog dizajna još uvek nas teraju da sanjamo.

Možda ih ne poznajete sve, ali mora da su vam prešli put kroz stranicu časopisa za dekoraciju ili kultnog filma iz 60-ih: 10 kultnih lampi koje slede podsećaju na sav talenat genijalnih italijanskih dizajnera i plodnih, čija tačnost ne može biti demantovano, čak i decenijama kasnije.

Kultne lampe italinaskog dizajna

1. Kultne lampe: Lampa Eclisse de Vico Magistretti

Njeno milozvučno ime je već dovoljno da nas šarmira, njegove izdašne obline čine ostalo: kultna Pipistrello lampa, koju je 1965. dizajnirao italijanski dizajner Gae Aulenti za brend Martinelli Luce, uživala je uspeh u marketingu da bi postala jedan od ovih osnovnih objekata dizajnerski enterijeri.

I razumemo zašto, jer kombinuje posao sa zadovoljstvom: Pipistrello ne samo da ukrašava svaku prostoriju zahvaljujući svom originalnom obliku koji podseća na otvorena krila slepog miša („pipistrello” na italijanskom), već takođe raspršuje meko svetlo i njegovo teleskopska stopa je podesiva po visini.

Čuvena dizajnerska lampa – čija je kopija izložena u MoMA-i u Njujorku – sada je dostupna u nekoliko boja za svoju osnovu, u tri veličine uključujući slatki Mini, ali i sa dimerom, bežično, pa čak i u kartonskoj verziji!

2. Lampa Nesso de Giancarlo Mattioli

Takođe rođena 1965. i dizajnirana od strane dizajnera multi-kartica Giancarla Mattiolija, Nesso lampa postiže podvig da nas uroni u sedamdesete, dok ostaje relevantna skoro 60 godina nakon stvaranja.

Predstavljena na takmičenju na Milanskom sajmu nameštaja, brzo ga je plasirao brend za osvetljenje Artemide da bi postala dekorativni bestseler. Iza svoje prividne jednostavnosti, Nesso demonstrira inovaciju jer je napravljen od brizganog termoplastičnog ABS-a, tehnike koja se malo koristila u to vreme.

Čak i danas volimo njen velikodušni oblik koji zahteva pronalaženje lepog mesta za njeno izlaganje, kao i  blago difuzno svetlo. Naći ćete je naravno u beloj i narandžastoj boji, ali i u ljubičastoj za ograničeno izdanje objavljeno 2017. godine, iu minijaturnoj verziji, pod lepim imenom Nessino.

3. Lampa Arco des frères Castiglioni

Još jedno kultno svetlo italijanskog dizajna, Arco lampa je 1962. godine dizajnirala braća Achille i Pier Giacomo Castiglioni za brend Flos.

Remek-delo genijalnosti i originalnosti koje i danas fascinira i sa dobrim razlogom: prelepi Arco vam omogućava da uživate u visećoj rasvetnoj kućici bez brige o bušenju plafona, uz mobilnost kao što njegov beli mermerni blok Carrara težak skoro 60 kilograma u početku ne sugeriše.

Ali milanski dizajneri su smislili sve jer rupa u bazi omogućava da se lako pomera pomoću metle, a njena zakrivljena teleskopska čelična šipka je podesiva. Na kraju ovog lučnog kraka, perforirana aluminijumska polusfera – da pusti toplotu da pobegne – nas hipnotiše i nudi nam precizno osvetljenje.

I da proslavi 60 godina svog stvaranja, Flos je 2022. godine objavio Arco K lampu, ograničeno izdanje sa jednako fascinantnom providnom bazom.

4. Lampa Toio des frères Castiglioni

Iste godine, Achille i Pier Giacomo Castiglioni dizajnirali su još jedan bitan dizajn: Toio lampu sa svojom tipično industrijskom estetikom, rezultat stalnog eksperimentisanja ovih dizajnera u neprestanoj potrazi za objektima koji su i lepi i funkcionalni.

Teleskopska ruka, podesiva po visini, inspiraciju crpi iz štapa za pecanje, dok difuzor podseća na far automobila. Električni transformator se nalazi na postolju i pomaže u stabilizaciji lampe dok je snabdeva energijom, električna žica se može podesiti po dužini zahvaljujući namotaču: Ništa nije prepušteno slučaju za ovu podnu lampu koliko je tehnička koliko je prefinjena, koja se nalazi u crno, belo i crveno.

5. Lampa Taccia des frères Castiglioni

Takođe 1962. godine, plodne godine za braću Castiglioni, stvorena je kultna Taccia lampa, koju su dizajneri zamislili kao plafonsko svetlo okrenuto naopako. Njihov cilj je takođe da „stvore rashladnu površinu sposobnu da rasprši toplotu“, kako je kasnije precizirao Achille Castiglioni, a to je upravo funkcija rebrastog aluminijumskog stopala, dizajniranog da liči na radijator.

Stvarajući balans, zvono koje visi preko njega, podesivo po želji, prvobitno je napravljeno od duvanog stakla, a sada je dostupno u plastici – originalnom izboru kreatora koji tada nije mogao biti realizovan.

Taccia lampa je dostupna u nekoliko završnih obrada (crna, mat bela, srebrna, bronza) iu dve veličine, kako bi odgovarala svim enterijerima.

6. Kultne lampe: Snoopy des frères Castiglioni

Godine 1967. braća Castiglioni su ponovo udarila sa Snoopy lampom kreiranom za brend Flos. Njegovo ime očigledno asocira na čuvenog Peanuts psa, a njegov originalni oblik inspirisan je profilom čuvenog Bigla, za elegantnu i bezvremensku rasvetu koja sebe ne shvata ozbiljno.

Sviđa nam se očigledna neravnoteža njegove bele mermerne osnove od Carrare koja podržava donekle preveliki obojeni metalni abažur, kao i njegovo meko svetlo podesivo zahvaljujući prigušivaču intenziteta.

Dostupna u crnoj, narandžastoj i zelenoj, Snoopy lampa je takođe redizajnirana za posebne prilike i može se naći u obrnutim bojama (crna baza i beli abažur) ili sa mat završnom obradom za njen crni abažur.

7. Lampa Eclisse de Vico Magistretti

Ukusno vintage sa svojim oblinama i pop bojama, Eclisse lampa dizajnera Vico Magistrettija, dizajnirana 1965. godine, takođe zagovara pametnu ravnotežu između forme i funkcije jer se njen difuzor sastoji od fiksnog dela i pokretne polusfere koja vam omogućava da usmerite i filtrirajte svetlost, da biste dali utisak pomračenja – otuda i njegovo ime! Nije ni čudo što je ova ikonična lampa nalik fenjeru osvojila Compasso d’Oro 1967. godine i deo je stalne kolekcije MoMa i Muzeja dizajna Trijenale u Milanu.

Dizajniran kao stona lampa, Eclisse se može pričvrstiti na zid, a dostupan je u beloj, narandžastoj, crvenoj i žutoj, kao iu četiri ograničena izdanja metalik boje.

8. Lampa Atollo de Vico Magistretti

Mali skok u prošlost sa još jednom italijanskom ikonom, lampom Atollo. Bilo je to 1977. godine kada je dizajner Vico Magistretti dizajnirao ovu elegantnu pečurku čiji prefinjen oblik garantuje njenu bezvremenost. Uspeh je bio neposredan i dizajner je ponovo dobio nagradu Compasso d’Oro za ovo dostignuće, dok je Atollo postao deo stalne kolekcije MoMA-e.

Sastoji se od polusfernog abažura povezanog sa konusnom bazom veoma tankim elementom, lampa kao da lebdi svojom kupolom kada se jednom upali.

9.  Lampa Serpente de Elio Martinelli

Napravljena 1965. od strane Elia Martinelija, osnivača brenda Martinelli Luce, lampa Serpente je klasičan dizajn sa jedinstvenom siluetom koju i dalje volimo. Italijanski dizajner je zatim pomerio granice vremena sa inovativnim tehnikama oblikovanja i materijalima koji su još uvek bili malo korišćeni, kao što je metakrilat, posebno otporan plastični materijal.

Rezultat je lampa tipična za italijanski dizajn, istovremeno sofisticirana i praktična jer je njen difuzor orijentisan pomoću rotirajuće metalne ruke da poprimi oblik reptila koji je inspirisao njegovo ime.

10. Lampa Dalù de Vico Magistretti

Dizajnirana 1969. godine od strane Vico Magistrettija – ponovo on – i ponovo izdata od strane Artemidea, Dalu lampa nas takođe prenosi u 70-te svojim retro izgledom i svojim oblikovanim termoplastičnim telom, vodećim materijalom tog vremena.

Ova mala stona lampa, idealna za noćni ormarić ili radni sto, biće cenjena u providnoj narandžastoj, providnoj crvenoj, neprozirnoj beloj ili čak neprozirnoj crnoj.

Kwanchai_Khammuean / gettyimages.com