Lampe koje će diktirati trendove u 2024. godini prema dizajnerima

by | January 2, 2024
Lampe koje će diktirati trendove u 2024. godini prema dizajnerima

Dizajniranje osvetljenja naših domova evoluira, menjajući se kako uzima maha kultura svetla koja pridaje značaj proučavanju i pažnji prema veštačkom svetlu.

Lampe: Trendovi koji će obeležiti 2024. godinu

Jordi naglašava da je očigledno da danas ne može, niti sme, postojati tendencija koja nije povezana sa održivošću i energetskom efikasnošću. Dizajn osvetljenja već nekoliko godina snažno evoluira u tom smeru.

Nekoliko najnovijih inovacija dolazi od pametnih tehnologija, poput glasovne kontrole ili LED svetala sa podesivim bojama.

S obzirom na upotrebu u domaćinstvu, “jedan od tehnoloških napredaka koje bih želeo istaći je ‘dimm to warm’ (ili ‘dinamički beli’). Već neko vreme uvodi se ova LED tehnologija koja ima sposobnost regulacije ne samo svetline već i temperature boje svetla, što nam omogućava da prelazimo između hladnih, neutralnih i toplih temperatura kroz jedan izvor svetlosti”.

Ova tehnologija pruža nam fleksibilnost i pomaže nam da stvorimo različite atmosfere u istom prostoru, u skladu sa potrebama tog prostora.

Dinamičko svetlo u trendu

Tržište dekorativnih svetiljki ima veliki potencijal za unapređenje u pogledu dinamičkog svetla, smatra Jordi. Međutim, sve više svetiljki omogućava nam regulisanje intenziteta i temperature boje svetla.

“Moram naglasiti da u tehničkom sektoru osvetljenja koji se odnosi na ugradne svetiljke i projektore namenjene stambenim prostorima, postoji jasan napredak na tržištu. Danas je retko da proizvođači srednje-visokog ranga ne nude opciju dinamičkog svetla u svom katalogu. Mnogo smo napredovali u ovom pogledu!”, raduje se stručnjak.

Priroda kao vodič

Kako postići odgovarajuće osvetljenje koje doprinosi zdravlju i blagostanju? Dizajner osvetljenja tvrdi da je još jedan trend da veštačko osvetljenje ne zanemaruje cirkadijalne ritmove, koji se odnose na cikluse sna i ponašanja koje svi živi organizmi doživljavaju tokom 24 sata dana.

Ističe: “U idealnom svetu, naša dnevna aktivnost trebala bi biti usklađena sa nivoom sunčeve svetlosti, što je praktično nemoguće zbog tempa savremenog života. Zbog toga je važno uzeti u obzir ove ritmove u veštačkom osvetljenju, pokušavajući imitirati ciklus prirodne svetlosti, posebno u prostorima gde smo više izloženi, kao što su dom ili radno mesto”.

Koristi od ‘cirkadijalnog osvetljenja’ uključuju poboljšanje raspoloženja i regulaciju ciklusa spavanja.

Maksimalna prilagodljivost za stvaranje ambijenta

Kontrast je osećaj koji oko ima kada vidi mnogo svetlosti na jednom mestu i malo na drugom bliskom mestu. Dualnost između belog i crnog, između svetlosti i senke. Stručnjak priznaje da je ravnoteža kontrasta jedno od najtežih oruđa za učenje kada radite sa svetlom.

Mogli bismo reći da prostor sa niskim kontrastom svetla bolje razume ljudsko oko, što nam prenosi osećaj mira i spokoja. Nasuprot tome, ako je prostor visoko kontrastan, obično nas budi više tajanstvenost i interes.

Jordi nam daje primer primene za svaku od njih: za porodični obrok, poželjno je imati ravno i difuzno svetlo, bez velikog kontrasta. S druge strane, za intimnu večeru sa partnerom, poželjna je kontrastna rasveta, gde postoji svetlost samo iznad stola, a ne i na zidovima koji vas okružuju.

Ugrađeni reflektori dobijaju na važnosti

Ugradni reflektori u plafonu imaju veliki potencijal. Zapravo, sa stanovišta Jordija, u većini domova uvek je potrebno imati ih, “bilo da pružaju sjaj, stvaraju interes ili obezbeđuju odgovarajući nivo svetla na nekim površinama”.

Minijaturizacija ovih ugradnih reflektora omogućava nam da imamo čistije plafone, jer su manje vidljivi.

Lampe: Nije sve već izmišljeno

Što se tiče svetala: još uvek ima mesta i prostora za poboljšanja postojećeg. Nije sve već izmišljeno. Konkretno, Jordi ističe aplikaciju ‘MoodMoon’ od kompanije Ingo Maurer. Ovaj model iznenađuje kombinovanjem dinamike i dekorativnosti, generišući 14 različitih svetlosnih ambijenata igrajući se bojama i intenzitetom. Sebastijan Hepting je njen dizajner, a važno je napomenuti da je ekran napravljen od japanskog papira.

Upotreba LED tehnologije, gotovo obavezna!

U Evropskoj uniji se ozbiljno radi na putu energetske efikasnosti. “Vrlo verovatno, izvori svetlosti koje smo mi iz moje generacije poznavali iz detinjstva, uskoro više neće postojati. U bliskoj budućnosti, zabraniće se halogene, incandescentne, fluorescentne lampe… Najefikasnija alternativa koju trenutno imamo na stolu je LED”, kaže dizajner osvetljenja iz Anoche.

U isto vreme, upozorava: “Pažnja! Nisu svi LED-ovi isti, niti iste kvalitete. Moramo pažljivo birati LED-ove koje kupujemo i pratiti da imaju barem CRI 85, što je sposobnost dobre reprodukcije boja koje nas okružuju.”

Borjana Božić

ben-bryant/gettyimages