Ako tražite kvalitetan nameštaj, ovako ćete ga prepoznati

by | February 22, 2024
Ako tražite kvalitetan nameštaj, ovako ćete ga prepoznati

Ako se pitate kako prepoznati kvalitetan nameštaj, pogledajte savete u nastavku.

Kako prepoznati kvalitetan nameštaj?

Bez obzira na to da li se radi samo o jednostavnom osveženju dnevne sobe ili zameni nameštaja u celom domu, dizajnerka enterijera Marie Flanigan uvek se fokusira na to da osigura da njeni klijenti dobiju nameštaj na koji mogu da računaju baš dugo vremena. “Često usmeravam svoje klijente da pronađu komade koji su bezvremeni i klasični – stvari koje možete ostaviti svojoj deci u nasledstvo”, kaže Flanigan.

Takođe je posebniji od nečega što se smatra da je više ili manje jednokratno. Ulaganje u komodu, kauč ili sto za obedovanje koji ćete voleti (i o njemu se dobro brinuti) znači više godina, čak i decenija korištenja i uživanja. Flanigan je objasnila na koje stvari treba obratiti pažnju pri odabiru nameštaja koji će godinama biti deo vašeg doma.

Proverite opruge

Flanigan takođe kaže da je ključ u oprugama. “Najbolji način na koji se jastuk može napraviti je osmerosmerna, ručno vezana opruga”, napominje ona. To je dobar pokazatelj udobnosti i dugovečnosti: “Ako se ne koristi dovoljno opruga, osećaj pri sedenju će biti neujednačen.”

Kvalitetni materijali

Cilj uvek treba da vam bude da kupujete komade koji se mogu osvežiti u procesu starenja, što često znači odabir masivnog drveta poput hrasta ili metala poput srebra. “Furnir takođe može da bude sasvim dobar odabir jer je on u osnovi samo tanki komad drveta preko druge vrste okvira ili drveta. Međutim, dobro pogledajte šavove i uglove. Da li se odvaja na krajevima ili se vidi lepak? Provera kvaliteta izrade trebalo bi da bude obavezan deo svake kupovine nameštaja.

Kvalitetan nameštaj sa drvenom konstrukcijom

Pogotovo kada su u pitanju komadi drveta, Flanigan kaže da je bitno gledati ne samo kvalitet samog materijala, već i detalje izrade. “Ako vidite tiple ili udubljene i zupčane spojeve, to je znak dobre konstrukcije napravljene na tradicionalan način. Loši znakovi su lepak ili spajalice. “ Flanigan takođe preporučuje proveru godova – previše može značiti da je manje verovatno da će komad s vremenom ostati čvrst.

Spojevi i detalji

Između ostalog, dizajnerka savetuje da prilikom kupovine komode ili ormara, bilo da se radi o drvetu ili nekom drugom materijalu, obavezno otvorite sve fioke ili vrata. „Možete reći da je fioka dobro napravljena“, kaže ona, „ako donji komad pomalo pluta u žlebu uprkos tome što je sve čvrsto spojeno. U tom slučaju ste sigurni da se materijal bez problema može širiti i sakupljati na različitim temperaturama.”

 Mekoća i tvrdoća materijala

“Proverite kvalitet tkanina tapaciranog nameštaja, kao i onog izrađenog od ratana, prelazeći rukom po njima, čak malo i pritisnite kako biste osetili njihovu čvrstinu. Ako osetite labavost i ugibanje, verujte da vas ovaj nameštaj neće dugo služiti.


Borjana Božić

Victoriia Kovalchuk/gettyimages