Egg Chair: Bezvremenski dizajn koji je i dalje popularan

by | January 22, 2024
Egg Chair: Bezvremenski dizajn koji je i dalje popularan

Dizajnirana od strane Arnea Jacobsena 1958. godine, Egg fotelja i dalje pleni svojom aktuelnošću kao i kada je prvi put stvorena.

Egg Chair: Popularna jednako kao i kada je prvi put predstavljena

‘Egg Chair’, kako je nazvana, ostavila je trajan pečat na istoriji dizajna nameštaja zahvaljujući svom vremenski beskrajnom estetskom izrazu. Njena popularnost i relevantnost su toliki da je izdavač, firma Fritz Hansen, odlučila lansirati veoma posebno izdanje ovog remek-dela. Bez obzira na proteklo vreme, zaljubljenici u ovu jajoliku fotelju pridružuju se svakodnevno. Otkrivamo tajne njenog uspeha.

Arne Jacobsen (1902-1971), čovek koji je bio zidar pre nego arhitekta i industrijski dizajner, smatra se ocem modernog nordijskog dizajna, a njegova dela su među najistaknutijima u istoriji, u stilu sposobnom da transcendiraju mesta, vremena i modne trendove.

Perfekcionista i intuitivan, Jacobsen je za veliku ‘Egg’ fotelju osmislio udoban komad sa skulpturalnim krivinama čija je silueta bila veoma inovativna za to vreme.

Jedan od najnagrađivanijih dizajnera nameštaja u istoriji ima mnogo prepoznatljivih dela koja ne gube na važnosti, poput ‘AJ’ kolekcije lampi, proizvedene od strane Louis Poulsen-a, ili ‘Ant’ stolice, takođe iz Fritz Hansen firme.

Egg Chair: Savršena ergonomija

Čista ergonomija ‘Egg’ je ekskluzivno dizajnirana 1958. godine za foaje SAS Royal hotela u Kopenhagenu (Danska), jednog od najluksuznijih hotela tog vremena koji i danas opstaje, a koji je bio prva danska zgrada visoka poput nebodera.

Nakon njene prezentacije, publika je bila oduševljena njenim posebnostima: jednostavna, elegantna i zavojita estetika, uz neuporedivu udobnost koja podržava celo telo kada na njoj sednete. Njene obavijajuće forme vas zarobljavaju i pružaju prijatan osećaj blagostanja.

Arne Jacobsen je pronašao savršen oblik za model ‘Egg’ eksperimentišući sa žicom i gipsom u svojoj garaži. Ova ikona skandinavskog dizajna ističe se kako po strukturi, tako i po nogarima, koje su u obliku zvezde od metala. Posebnost koju prati i pripadajući tabure, takođe u čistim i nenametljivim oblicima.

Dizajn u jednom komadu

Jedna od najinovativnijih ideja ove jajolike fotelje je da se u jednom komadu rešavaju sedište, naslon za leđa i nasloni za ruke. Zapravo, dodaje se samo jedan jastuk kako bi se postigao konačan rezultat maksimalne udobnosti.

‘Egg’ takođe ističe da omogućava blago ljuljanje, prema korisnikovim preferencama. Osim toga, njena rotirajuća baza omogućava okretanje sedišta za 360 stepeni.

Inovativna proizvodnja

Proces proizvodnje ‘Egg’ koristi tehniku nazvanu ‘hladno oblikovanje’, što znači da je čelični ram oblikovan ručno uz korišćenje poliuretanske pene visoke gustine. Zatim se prekriva slojem meke poliuretanske pene i tapacira. Njene konkavne i konveksne forme čine proizvodnju složenom, zbog čega je komad visoko cenjen i Fritz Hansen nikada nije napravio masovnu proizvodnju.

Dva tipa otpornih presvlaka

‘Egg’ je dostupna i u presvlaci od tkanine i kože. Na slici je verzija u koži u domu belgijske dizajnerke enterijera Bea Mombaers. Za svoj dom u Briselu izabrala je skulpturalnu fotelju koju, kako kaže, “voli zbog boje i kako stari”.

Usput, imajte na umu ovu činjenicu: za izradu kožne ‘Egg’ fotelje potrebno je više od 1.100 šavova, sve urađeno ručno.

Zašto se ova limitirana edicija pojavljuje sada? Na početku izveštaja smo naveli da je lansirana limitirana proizvodnja samo 150 komada ‘Egg’ fotelje, ovo je najavljeno krajem 2023. godine, obeležavajući istorijsku godinu za Fritz Hansen koji je proslavio svoj 150. rođendan.

 

Borjana Božić

Ground Picture/shutterstock.com