Ovo su znakovi da je vreme da zamenite jastuke i nemojte ih ignorisati

by | June 25, 2024
Ovo su znakovi da je vreme da zamenite jastuke i nemojte ih ignorisati

Zamena jastuka često osigurava pravilnije spavanje i drži grinje podalje.

Zamenite jastuke ako primećujete ove promene

Preporučuje se zamena jastuka svakih dve godine ili češće, u zavisnosti od preporuka proizvođača. “Nakon dve godine, oko 10 procenata—ponekad i više—težine vašeg jastuka može biti od mrtvih grinja i njihovih izlučevina,” kaže Kenet Mendez, predsednik i izvršni direktor Američke fondacije za astmu i alergije.

Grinje su sitni insekti koji se ne mogu videti bez mikroskopa. Žive gotovo svuda, posebno u predmetima prekrivenim tkaninom u vašoj kući i spavaćoj sobi.

Članak se nastavlja posle reklama

Znakovi da promenite jastuke: 4 najvažnija

Osim vremena kao pokazatelja, neki dodatni očigledni znakovi će signalizirati da je vreme da zamenite svoje jastuke.

1. Promenili su boju

Vremenom će jastuci promeniti boju od česte upotrebe. “Promena boje ukazuje na nakupljanje znoja, ulja i mrtvih ćelija kože,” kaže Marla Mok, predsednica Molly Maid, kompanije za profesionalno čišćenje. “Ovo može stvoriti plodno tlo za bakterije i alergene, kompromitujući higijenu jastuka i vaše zdravlje.”

Članak se nastavlja posle reklama

2. Izgubili su oblik

Jastuk koji je izgubio oblik više ne pruža odgovarajuću podršku za vaš vrat i glavu dok spavate. “Ovo može dovesti do nelagodnosti, bolova u vratu i lošeg kvaliteta sna,” kaže Mok. “Možete testirati ovo preklapanjem jastuka na pola; ako se ne vrati u prvobitni oblik, vreme je za zamenu.”

Članak se nastavlja posle reklama

3. Imaju neprijatan miris

Zamenite svoj jastuk odmah ako primetite da ima neprijatan miris. “Neprijatan miris koji dolazi iz vašeg jastuka može biti znak plesni, verovatno zbog spavanja na jastuku sa vlažnom kosom,” kaže Mendez. “Neki ljudi su alergični na određene vrste plesni, a udisanje plesni predstavlja zdravstvene rizike čak i za ljude koji nemaju alergije.”

Članak se nastavlja posle reklama

4. Vaše alergije su se pogoršale

Ako primetite da su vam alergije gore noću ili nakon što ste spavali na svom jastuku, to može biti znak da je vaš jastuk sakupio alergene koji izazivaju vaše simptome, kaže Mendez. “Ako simptomi opstaju nakon pranja jastuka, vreme je da razmislite o zameni,” kaže on.

Članak se nastavlja posle reklama

Tipovi jastuka koji najduže traju

Generalno, jastuci od memorijske pene i lateksa traju najduže. “Ovi materijali su izdržljiviji i otporniji na gubitak oblika u poređenju sa jastucima od perja ili poliestera,” kaže Mok. “Međutim, dugovečnost takođe zavisi od toga koliko se dobro jastuk održava i kvaliteta materijala koji se koriste.”

Takođe, treba da tražite jastuke koji su antialergeni, što je sertifikaciona oznaka koju vodi Allergy Standards Limited (ASL). Prema Mendezu, posteljina koja ima ovu sertifikaciju zadovoljava stroge standarde, kao što su spoljašnja tkanina koja blokira alergene, laka za čišćenje za uklanjanje alergena i ne sadrži hemikalije poznate po tome da izazivaju simptome astme i alergije.

Saveti za duži vek trajanja jastuka

Ovi saveti će osigurati da vaši jastuci izdrže do dve godine.

Članak se nastavlja posle reklama

Redovno čišćenje: Redovno perite jastuke koji mogu da se peru u mašini u toploj vodi (130 stepeni Farenhajta). Za jastuke koji ne mogu da se peru u mašini, perite ih ručno u sudoperi ili kadi napunjenoj toplom vodom i deterdžentom, kaže Mok.

Pravilne tehnike pranja: Kada perete u mašini, perite dva jastuka odjednom kako biste održali ravnotežu i sprečili stvaranje grudvica, kaže Mok, dodajući da treba koristiti blagi, tečni deterdžent i pratiti uputstva za negu na etiketi.

Sušenje: Sušite jastuke na niskoj temperaturi u sušilici, koristeći teniske loptice kako biste pomogli u održavanju punjenja bez grudvica, kaže Mok. Ako jastuk nije siguran za sušilicu, osušite ga temeljno na vazduhu tako što ćete ga umotati u peškir kako biste upili vlagu, a zatim ga ostavite da se potpuno osuši na vazduhu.

Članak se nastavlja posle reklama

Zaštitne navlake: Koristite zaštitne navlake za jastuke kako biste ih zaštitili od grinja i drugih alergena, i redovno perite ove navlake, kaže Mok.


Borjana Božić

PJjaruwan/gettyimages