10 letnjih dnevnih soba sa fantastičnim idejama: Više svetlih boja, prugasti jastuci, biljke i mnogo više

by | June 25, 2024
10 letnjih dnevnih soba sa fantastičnim idejama: Više svetlih boja, prugasti jastuci, biljke i mnogo više

Svetli, elegantni, sveži i vrlo slow, ovakvi su letnji saloni sa neponovljivim pečatom koje smo izabrali za vas. Želite li jedan takav? Reći ćemo vam kako da ga postignete.

10 letnjih dnevnih soba koje opuštaju

Materijali, boje i teksture su vam na raspolaganju kako biste maksimalno uživali u svojoj letnjoj dnevnoj sobi. Vreme je za vlakna, neutralne tonove, plave, zelene i pastelne boje, lan i pamuk. Od pravilnog izbora svih ovih elemenata zavisiće da li će vaš prostor zračiti lakoćom, stilom i prirodnošću u najtoplijim mesecima.

I ne zaboravite dodatke! Oni takođe imaju mnogo toga da ponude. To su mali detalji koji mogu smanjiti temperaturu svojom prisutnošću. Sa ovim fantastičnim idejama odmah ćete osvežiti svoj salon. Primenite ih što pre jer je vrućina već počela!

Članak se nastavlja posle reklama

Primer 1: Postavite prugaste jastuke

Postoje motivi i boje koje vas odmah transportuju na leto i u mod za odmor. Pruge i plava su dobar primer. U ovom projektu Elene i Loreto Prieto, stilistkinja Mar Gausachs je postavila prugaste jastuke na beli kauč. Rezultat ne može biti više osvežavajući.

Primer 2: Koristite prirodna vlakna

U letnjem salonu mora biti mnogo prirodnih vlakana. Prisutnost nameštaja i dodataka od pruća, ratana, bambusa ili jute je neophodna. Njihova ekskluzivna upotreba na otvorenom prostoru nas asocira na svež vazduh i lepo vreme kada se koriste unutra. Studio Alto Interiorismo je koristio različita vlakna u stolicama, tepisima, lampama i zidu obloženom espartom. “Podseća na tipičnu mediteransku espadrilu i daje teksturu prostoru”, komentariše dizajnerka enterijera Karla Katalan. Zanimljivo, zar ne?

Članak se nastavlja posle reklama

Primer 3: Integrišite drvene grede

Prirodne za postizanje toplog i rustičnog stila, bele za osvetljavanje prostora ili obojene za davanje ličnosti, drvene grede su plus u letnjim salonima. U ovom primeru otvorenom prema spolja, Marina & Co su izabrali grede kombinovane sa trskom koje štite i ukrašavaju kosi plafon. Kako vi preferirate grede, prirodne ili obojene?

Članak se nastavlja posle reklama

Primer 4: Dobra izolacija zidova

Da bi održali optimalnu temperaturu, letnji saloni trebaju dobru izolaciju. Zatvaranja koja ne propuštaju previše toplote i adekvatni premazi. A šta je bolje od kamena, prirodnog termalnog i zvučnog izolatora, za zidove. Dizajnerka enterijera Klara Joli D’Osi je projektovala ovaj salon sa kamenim zidovima, slično fasadi. “Čini da se osećate kao da ste napolju iako ste unutra,” komentariše ona. Brilijantna ideja koja održava hladnoću leti i toplotu zimi, ostvarujući energetsku uštedu.

Članak se nastavlja posle reklama

Primer 5: Koristite svetle boje

Ne samo za nameštaj, već i za zidove. Koristite neutralne boje (bela, bež, siva) kako biste osvežili svoj salon leti. Dizajnerka enterijera Dafne Vijande je izabrala bež sofe, stolice i zidove u ovom prostoru, uz svetlo drvo. Jastuci u pastelnim tonovima su takođe odličan izbor. Za spoljašnje stolarije koristite reflektujuće boje koje smanjuju termalni naboj. Dafne je odabrala belu za unutrašnjost i plavu za spoljašnjost.

Članak se nastavlja posle reklama

Primer 6: Zanimljiv radni prostor

Što manje nameštaja imate u letnjem salonu, to bolje. Olakšaćete kretanje, održati red i imati veći osećaj svežine. Imate li lep pogled na park, planinu ili more? Iskoristite to za postavljanje klupe sa pogledom ili mini radnog prostora! To je uradila vlasnica ovog salona, Genoveva Nuñez, iz La Armonía del Orden.

Članak se nastavlja posle reklama

Primer 7: Boho jastuci su obavezni

Etnički stil daje prostorima osećaj opuštenosti. Ako želite da vaš letnji salon odražava taj osećaj, promenite navlake za jastuke u boho stilu (sa resama, pomponima, debelim tkanjem, geometrijskim motivima…) za svež i prirodan prostor. Ovaj, dizajniran od strane Anđeles Rodes sa laganim nameštajem, upravo je takav.

Primer 8: Izaberite prozračne zavese

Svetlost je život, zbog toga vaš letnji salon treba biti svetao sa velikim prozorima. A da se toplota previše ne uvlači, filtrirajte svetlost laganim lanenim ili pamučnim zavesama. Dorotea Estudio je izabrala ove lanene zavese koje od plafona do poda produžavaju visinu prostora. Otvorene propuštaju vazduh i integrišu pejzaž, a zatvorene pružaju potrebnu privatnost.

Članak se nastavlja posle reklama

Primer 9: Zidovi od peska

Ako živite u području sa ekstremno visokim temperaturama, kombinujte lanene zavese sa jutanim roletnama koje mogu suzbiti sunce i osvežiti vaš letnji salon. To je rešenje koje je usvojila dizajnerka enterijera Marta Tobella u ovom prostoru. Sa zidovima u boji peska, salon ne može biti opušteniji i udobniji.

Članak se nastavlja posle reklama

Primer 10 letnjih dnevnih soba: Povežite sobu sa prirodom

Još jedna odlična ideja za vaš letnji salon je integracija velikih biljaka. Postavite ih tamo gde neće smetati: iza kauča, u uglu… Ovaj salon sa slike je otvoren prema bašti tako da biljke izgledaju kao deo njega. Dizajneri enterijera Lucia Bello i Pablo Cascallana su učinili unutrašnju baštu centralnim delom salona. Njegovi veliki prozori i vegetacija odaju počast andalužanskim dvorištima.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Borjana Božić

Alan Antony/pexels.com