Kako kupovati polovne stvari kao profesionalni dizajner enterijera

by | June 25, 2024
Kako kupovati polovne stvari kao profesionalni dizajner enterijera

Kupovina u second hand radnjama može otkriti blaga iz bilo koje ere—od prošlosti do današnjice.

U vreme kada možete ukrasiti dom sa nekoliko poteza ili klikova, kupovina u second hand radnjama može izgledati kao zastarela aktivnost. Ali ako tražite prelepe, povoljne stvari koje prikazuju vaš jedinstveni stil, kupovina na buvljaku, second hand radnjama ili na Facebook grupama može biti zabavna.

Polovne stvari u modernom enterijeru: Evo kako to biraju profesionalci

Za razliku od antikviteta—koji su slični po teoriji, ali različiti u praksi—kupovina u second hand radnjama slavi umetnost kupovine polovnih stvari. “Kada idete u second hand radnje, možete naići na neverovatne antikvitete stare 100 godina, vintage komad iz ’80-ih ili nedavno proizvedene predmete na velikom popustu,” kaže Pejdž Kontrafuris, dizajner enterijera i stilista. “To je otvorena knjiga onoga što možete pronaći, dok u antikvarnici od početka znate da ima vrlo stare komade i kolekcionarske predmete.”

Članak se nastavlja posle reklama

Svako može kupovati u second hand radnjama, ali odvajanje novog blaga od tuđeg smeća može biti lakše reći nego učiniti. Da bismo vam pomogli, pitali smo dizajnere da podele svoje najbolje savete za kupovinu u second hand radnjama i buvljacima kao profesionalci.

Napravite plan i pridržavajte ga se

Za razliku od kupovine putem interneta ili u tipičnoj prodavnici, kupovina u second hand radnjama ima svoje misterije. Iako je važno biti otvorenog uma, Enrike Krespo, izvršni direktor i osnivač Crespo Design Group, savetuje da napravite plan za vašu kupovinu. “Dok impulsivna kupovina može biti totalno uzbudljiva u trenutku, zapamtite da vas te cene mogu proganjati kasnije,” kaže on.

Članak se nastavlja posle reklama

Ponesite listu

Second hand radnje mogu biti prepune predmeta—pomaže imati listu tačno onoga što tražite. “Napravite listu specifičnih predmeta koje tražite pre nego što uđete u radnju,” kaže Džuli Lefel, fotograf enterijera. “Počnite pretragu odlaskom direktno u te sekcije. Kada ste označili ciljane predmete—ili ako ih ne možete pronaći—istražite ostatak radnje. Skrivena blaga često vrebaju u neočekivanim uglovima, čekajući da budu otkrivena.”

Zapišite mere i ponesite metar

Ako vaša lista uključuje nameštaj, obavezno ponesite idealne mere sa sobom. “Za predmete kao što su nameštaj, umetnička dela ili dekoracija, dođite opremljeni sa znanjem o merama koje će najbolje odgovarati vašem prostoru. Volim da vodim beleške u telefonu sa maksimalnim i minimalnim merama koje odgovaraju,” kaže Lefel. “Nosite metar u torbi da brzo potvrdite da li pronalazak odgovara vašim zahtevima. Ovaj proaktivan pristup osigurava da donosite informisane odluke i izbegavate kupovinu predmeta koji neće odgovarati.”

Članak se nastavlja posle reklama

Počnite sa malim stvarima

Sa tako malo vremena i toliko predmeta, ulazak u second hand radnju može biti razumljivo preplavljujući. Ako ste novi u ovoj aktivnosti, možda želite početi sa manjim komadima. “Traženje manjih predmeta kao što je dekoracija je odličan način da dodate malo dekoracije vašem stolu za kafu ili polici bez potrebe da se obavezujete na veće komade,” kaže Laura Čapeto, dizajner enterijera i osnivač Element Design Network.

Članak se nastavlja posle reklama

Kupujte lokalno i lično

Iako je internet prepun sjajnih načina za kupovinu iz udobnosti vašeg doma, Kontrafuris i Krespo se slažu da je potraga najbolja kada se radi lično. U stvari, mnogi od najboljih prodavaca kriju se na vidiku. “Neki od najboljih mesta za kupovinu su ponekad najneprimetniji,” kaže Krespo. “Marketi—iako ne sadrže uvek antikvitete ili dizajnerske komade—imaju neke od najlepših predmeta za pregledanje i kupovinu.” Prva stanica neka vam bude lokalna pijaca. Ne samo da je to riznica za neverovatne pronalaske, već ćete moći pregledati više prodavaca, čime ćete povećati šanse da pronađete nešto što će odgovarati vašem budžetu ili ceni.

Članak se nastavlja posle reklama

Istražujte polovne stvari dok ne otkrijete šta vam se sviđa

Najbolji—and, pa, ponekad najgori—deo kupovine u second hand radnjama je što nikada ne znate šta ćete pronaći. Dakle, kako znati da li je neki komad vredan ili visokog kvaliteta? Možda ćete morati da se pripremite unapred. “Ako tražite šik, vredan komad, morate razumeti koji su materijali prave kvalitete i neosporno autentični kada ih vidite,” kaže Krespo.

Često posećujte omiljene second hand radnje

Nikada ne znate šta ćete pronaći i inventar se može često menjati, pa pomaže da postanete redovni u omiljenim mestima. “Napravite naviku da redovno posećujete second hand radnje. Inventar se stalno menja, sa novim i jedinstvenim predmetima koji redovno stižu na police,” kaže Lefel. “Čestim proveravanjem povećavate šanse da naletite na onaj jedinstveni pronalazak o kojem ste sanjali.”


keladawy/gettyimages