Neprijatan miris iz veš mašine: Kako ga se efikasno rešiti?

by | November 5, 2023
Neprijatan miris iz veš mašine: Kako ga se efikasno rešiti?

Neprijatan miris iz veš mašine je signal da je vreme za čišćenje uređaja. Ali prvo, hajde da pričamo o razlozima zbog kojih se ovaj miris javlja.

Zbog čega se javlja neprijatan miris iz veš mašine?

Postoji nekoliko izvora neprijatnog mirisa veša:

Prljav bubanj– prašak i prljavština se nakuplja unutra, naslage soli, tvrde vode, tragovi omekšivača. Sa vodom dospevaju u bubanj, na odeću i delove mašine. Temeljno čišćenje pomaže u rešavanju problema.
Odvodni filter – mašina ima filter koji sakuplja vlakna kose, vune i tkanine. Pod uticajem vlage, čestice prljavštine počinju da se raspadaju, izlučujući neprijatan miris. Proizvođači savetuju čišćenje filtera s vremena na vreme. Obično je skriven u prednjoj ili bočnoj ploči.
Odvodno crevo – tokom procesa pranja, prljava voda sa sitnim ostacima prolazi kroz crevo. Vremenom, ova prljavština se taloži na zidovima, počinje da smrdi. Da biste ga eliminisali, morate češće da pokrećete mašinu u praznom hodu sa sredstvom za čišćenje.
Grejač – na grejnom elementu se formiraju naslage soli minerala vode iz slavine. Postepeno, pojavljuje se smrad. Grejni element se može očistiti pranjem limunskom kiselinom.
Ponekad je uzrok pljesnivog mirisa pogrešno povezivanje odvodnog creva sa kanalizacionim sistemom. Dovoljno je ispraviti situaciju i zauvek zaboraviti na loš miris.

Šta učiniti ako mašina za pranje veša smrdi?

Prva stvar koju treba uraditi kada se pojavi neprijatan miris je pranje na prazno – bez praška ili veša. Ovaj program postoji na većini modernih mašina. Ako ovaj režim nije obezbeđen, izaberite najduži ciklus na maksimalnoj temperaturi. Ovo će ubiti bakterije (izvor lošeg mirisa) u bubnju, odvodnom crevu.

Kako ukloniti neprijatan miris iz veš mašine?

Ako servisno pranje nije rešilo sve probleme i još uvek postoji miris, pokušajte sa ovim:

1. Sirće

Sirćetna kiselina se dobro nosi sa kamencem, gljivicama,  kamencem, savršeno dezinfikuje, ne oštećuje unutrašnje delove. Dodajte dve kašike sredstva za čišćenje u tacnu, pokrenite ciklus pranja na 90 stepeni. 5 minuta nakon početka pranja, pritisnite pauzu, sačekajte 45 minuta i onda nastavite sa pranjem. Takođe je korisno obrisati sve delove mašine sirćetnom vodom: bubanj, gumenu zaptivku, tacnu.

2. Soda bikarbona

Soda ima dezinfekcioni efekat, pomaže da se oslobodite sluzi, plaka, kamenca i plesni. U preventivne svrhe možete dodati kašiku sode  bikarbone prašku za pranje veša pri svakom korišćenju mašine. Ako se pojavi jak, uporan miris  sipajte 6 kašika sode bikarbone u odeljak za prašak, pokrenite režim delikatnog pranja na 30 stepeni. Nakon toga, sipajte u odeljak kašiku sirćeta i još jednom operite na prazno mašinu na 60 stepeni.

3.Limunska kiselina

Ovaj alat pomaže u uklanjanju kamenca na grejnom elementu, a takođe ima i dezinfekciona svojstva.  Limunska kiselina (100 g) mora se sipati u odeljak za prašak, a potom treba izabrati temperaturu od 90 stepeni, i oprati mašinu u praznom hodu. Na kraju procesa, preporučljivo je osušiti gumenu zaptivku, ostaviti vrata i bubanj otvorene.

4. Tablete za mašinu za pranje sudova

Proizvod je namenjen za čišćenje posuđa od masnoće i tragova hrane, ubija patogenu floru, štiti od kamenca. Tablete za mašinu za pranje sudova mogu se koristiti ne samo za njihovu namenu, već i za čišćenje mašine za pranje veša. Ubacite u bubanj 5 tableta, uključite ciklus pranja na 90 stepeni. Nakon pranja na praznmo, otvorite uređaj i ostavite da se provetri.

5. Hemikalije za domaćinstvo

Ako narodni lekovi nisu pomogli, možete koristiti specijalizovane hemikalije za mašine za pranje veša koje se bore protiv kamenca i plaka. Možete ih pronaći u prodavnicama kućne hemije. Pre upotrebe, morate pažljivo pročitati uputstva i striktno pratiti preporuke kako ne biste oštetili uređaj.

 

Damian Lugowski/gettyimages