Zašto je farbanje doma bitna odluka u ovoj godini?

by | January 3, 2024
Zašto je farbanje doma bitna odluka u ovoj godini?

Ako planirate da okrečite svoj dom u 2024. godini, važno je da uzmete u obzir nekoliko ključnih stvari kako biste odabrali pravu boju.

Zašto je farbanje doma dobra odluka u 2024. godini?

Bez obzira na to koliko je vaš stan veliki ili mali, postoje neki faktori koje treba razmotriti prilikom farbanja zidova. Na primer, uvek će vam svetli tonovi pomoći da stvorite osećaj prostranosti. U ovom članku, odgovaraćemo na pitanja koja vam se mogu postaviti prilikom odlučivanja o boji vašeg doma, jer nije toliko jednostavno koliko može izgledati. Da li treba sve zidove obojiti istom bojom? Šta treba uzeti u obzir prilikom odabira boje? Takođe, pružićemo vam nekoliko trikova za postizanje određenih efekata i još nekih saveta. Krenimo!

Farbanje doma: Pitanja i odgovori

Da li je kuća svetla?

Ako jeste, možete dodati malo boje. Ali, pazite! Ako ne želite da izgubi tu lepu osvetljenost, izaberite svetlu nijansu koja će prikupiti svetlost i raspršiti je: stvorićete omotavajući efekat. Savršeni su tonovi peska, bež i vanile, posebno ako ih kombinujete sa belim plafonima i stolarijom. Pre nego što počnete sa farbanjem, isprobajte efekat pomoću aplikacije poput Bruguer Visualizer i nećete pogrešiti.

Kakav je vaš nameštaj?

Ako su svetli od drveta, ići će uz bilo koju boju. Drvo je veoma prilagodljiv materijal. Tamni nameštaj zahteva vrlo svetle pozadine; intenzivne boje ih “apsorbuju”. Ako ne želite da farbate belom, probajte sa bež ili sivim maglom. Za beli nameštaj, potrebna vam je nijansa koja će ih istaći. Pastelne i pudraste nijanse (salamun, boja kože, lavanda…) savršeno će se uklopiti.

Kakav je pod?

Drveni podovi (svetli ili srednje) dopuštaju različite nijanse. Ako postavite beli podni prag, možete odabrati malo intenzivnije nijanse: neće izgubiti svetlost. Isprobajte breskvasto svetlo, teget plavu ili srednje oker. Da li je tamno? Bela je dobra opcija, ali ne čista bela: kontrast će biti previše jak. Odaberite nijansu slonovače, kosti ili lana.

Da li je prostor veliki ili mali?

Prostrane sobe pozivaju na boje. Savršeno je za stvaranje zona: trpezarije i dnevne sobe, spavaće sobe i garderober… Izaberite različite tonove, ali u istoj paleti. Svetlo maslinasto zelena, ‘greige’ (siva+bež) i plave sa blagim sivim tonom veoma dobro izgledaju. Takođe možete obojiti neke zidove i drugima obući pozadinu tapeta, štampanu u istoj boji.

Kakva su presvlake?

Veoma upadljivi uzorci zahtevaju neutralne pozadine. Ne rizikujte sa intenzivnim tonovima; koristite samo jednu boju, po mogućstvu svetlu koja se takođe pojavljuje u tkaninama. Bogati materijali poput baršuna ili brokata zahvalni su na svetlo sivim ili slonovačkim pozadinama kako bi se istakli.

Da li je plafon visok ili nizak?

Ako je viši od 2,50 m i soba je svetla, obojite zidove belo, a plafon vrlo svetlo sivom ili peskovitom bojom. Stvorićete prijatan efekat. Ako je nizak, obojite zid u oker, plavu ili pesak, a plafon belo. Na vrhu zida, ofarbajte traku od 20 cm u isto belo kao plafon. Efekat će vas iznenaditi.

Koje su boje vrata?

Najbolje je da budu bela: slažu se sa svim. Ako su od drveta, nemojte stavljati previše boje na zidove: efekat će postati tamniji. Bolje je izabrati vrlo svetlu sivu ili krem boju.

Da li je boja previše hladna?

Blago ublažite nijansu. Ako ste izabrali čisti beli, dodajte malo toplote sa nekoliko kapi crnog pigmenta. Isprobajte efekat na papiru i sačekajte da se osuši. Ako ste izabrali previše svetlo zelenu i želite je zagrejati, dodajte malo zelene boje; da biste je učinili toplijom, dodajte nekoliko kapi oker boje. Ako ste se odlučili za plavu, ali vam je hladna, dodajte nekoliko kapi crvene boje (kap po kap).

Sada, sa ovim odgovorima na osnovna pitanja, možete lakše odlučiti kako da obojite svoj dom i stvorite željeni efekat u prostoru. Srećno sa farbanjem!


Borjana Božić

Iurii Kuznetsov/gettyimages