Ove boje u 2024. će dominirati, prema dizajnerima enterijera

by | January 5, 2024
Ove boje u 2024. će dominirati, prema dizajnerima enterijera

Od smelih nijansi kao neutralnih do umirujućih plavih, boje u 2024. godini sigurno će vas inspirisati da osvežite dom. Pogledajte o kojim bojama je reč.

Ove boje u 2024. će dominirati, prema dizajnerima enterijera

Mnoge kompanije, pa i Pantone, su već izabrali svoje boje u 2024. godini. Istražite glavne teme i boje za koje se očekuje da će dominirati ovom godinom.

Monohromatska paleta boja

Očekuje se da će u 2024. godini zavladati monohromatski izgled u domovima, i iznutra i spolja. “Prostori koji se igraju bojama unutar jedne porodice izgledaju tako sofisticirano i bez napora “, kaže Greg Voorhis, izvršni direktor dizajna u Sunbrella. “Monohromatska paleta boja kroz teksturu, šare i materijale je pristupačan stil za one koji se možda ne osećaju iskusnim u dizajnu enterijera, ali žele da podignu svoje domove na viši nivo.”

Zelene nijanse

“Pored trenda održivosti, očekujemo da će nijanse zelenec boje biti veoma popularne 2024. godine”, kažu Amanda Gunawan i Joel Wong iz OWIU Design-a. “U zavisnosti od nijanse, zelena se može koristiti kao neutralna baza. Zaista tamnozelena može da posluži kao crna, dok svetlozelena može da imitira belu u zavisnosti od osvetljenja i boja koje uparite pored njih.”

Tamne nijanse kao neutralne

Zelena nije jedina boja koju ćemo videti da dodaje intrigu umesto očekivanih neutralnih. “Smele nijanse koje mogu da deluju kao neutralne u celom domu zbog dosledne palete će se vratiti, kao što su tamnozelena, nevennarandžasta i tamnoljubičasta poput patlidžana i šljive”, kaže Jodi Berger of JLA Designs-a. “Često se susrećem sa tim da moji klijenti žele da koriste ove nijanse u hodniku ili u manjim prostorima, kao što su kupatila ili kancelarije. Ovo ostavlja veliki utisak bez potrebe da se ove boje koriste u većim, otvorenim prostorima u kojima provodite mnogo vremena.

Tople zemljane boje u 2024.

Mnogi dizajneri primećuju stalno interesovanje za zemljane boje koje stvaraju toplinu. Prema osnivačima Kevin Kaminski and Alexis Pew, „krećemo se ka više kremastim, smeđim, rđastim i prigušenim zemljanim bojama.”

“Trendovi su nastavili da se pomeraju od hladnijih sivih tonova ka toplijim paletama boja koje se nalaze u prirodi”, dodaje dizajnerka Lisa Schwert iz Innate Studio. “Sviđa mi se paleta boja koja se menja sa prirodnim svetlom – nikad niste sigurni koja je boja.”

Crna boja

Dizajneri će favorizovati nijanse crne u odnosu na svetlije neutralne kao dominantnu boju u enterijeru. “Mala kupatila i kuhinje će početi da koriste ovu jaku akcentnu boju kao glavnu nijansu za prostor”, kaže Linda Hayslett iz LH.Designs. “Vlasnici domova prihvataju ovu tamnu boju jer je misterioznost sve privačnija u 2024. godini.”

Roza boja

Pripremite se da vidite sofisticirane nijanseroze boje koje se koriste na manje tradicionalne načine. “Roza se probija u carstvo savremenog stila, a 2024. će je odvesti tamo”, dodaje Hayslett. “Prošla su vremena kada je to bila boja zan devojčice. Danas je zanimljivija sa mekim ljubičastim nijansama i srednjim tonovima koji imaju naznake braon u sebi.”

Hladna plava

Iako postoji kolektivna čežnja za toplinom u bojama, ne odbacujte hladnu, mirnu plavu. “Plava boja je vanvremenska i nikada zaista ne izlazi iz mode, ali će biti posebno popularna pošto su Benjamin Moore, Sherwin-Williams i Valspar nazvali različite nijanse plave kao svoju boju za 2024.”, kaže Molly Torres Portnof iz DATE Interiors. “Dopada mi se kako su plave sobe mirne i pune energije u isto vreme.”

 

Miljana Momirović

FollowTheFlow/GettyImagesPlus