Hladne ili tople boje u enterijeru? Dizajneri su doneli presudu

by | October 27, 2023
Hladne ili tople boje u enterijeru

Kada birate nameštaj, farbu ili dekorativne predmete, boje u enterijeru mogu ulepšati prostor ili pak pokvariti utisak, u zavisnosti o kojoj sobi je reč. U nastavku pogledajte šta kažu dizajneri enterijera – koji tonovi su najbolji izbor?

Hladne ili tople boje u enterijeru? Dizajneri su doneli presudu

Hladni tonovi u prostoriji okrenutoj prema severu mogu izgledati tužno i hladno, ali će lepo delovati u prostorijama sa mnogo prirodne svetlosti. Topli podtonovi u prostoriji okrenutoj prema jugu mogu dobro funkcionisati, ali vodite računa da boja ne bude previše zasićena, inače može izazvati nervozu.

Trpezarije, dnevne sobe i kućne kancelarije su odlična mesta za korišćenje tople palete boja u enterijeru. S druge strane, spavaće sobe, kupatila i kuhinje su odlične za hladne boje.

Hladne i tople boje u enterijeru

Naravno, možete uspešno da koristite i jednu i drugu paletu boja ako želite i koje god tonove da izaberete, možete ih se koristiti kao akcentne.

Korišćenje toplih i hladnih boja u vašoj šemi uređenja može zapravo učiniti da se dom oseća uravnoteženijim i svežim nego da se samo pridržavate jedne ili druge. Na primer, možete koristiti hladne tonove za nameštaj i zidove, dok dekorativne predmete potražite u toplim bojama.

Po pravilu, najbolje izgleda kombinacija toplih i hladnih boja istog inteziteta za postizanje harmonije tonova.

Kako koristiti toplu i hladnu paletu boja?

Balans je ključan kada ukrašavate i toplim i hladnim bojama. Na primer, možete uzeti započeti od hladnog minimalističkog prostora, kao što je ova minimalistička dnevna soba i vizuelno ga zagrejati foteljama od smeđe kože i umetničkim delima koji se vezuju u sličnim bojama.

Često prirodno svetlo u vašem enterijeru diktira da li se sam prostor naginje ka jednom ili drugom – da li prostor ima hladan ili topao ton? Jednom kada ovo saznate, možete podići šemu, zagrejati je ili ohladiti kontrastnim nijansama. Dodavanje slojeva kontrasta i mešanje toplih i hladnih tonova zajedno je deo onoga što čini da se prostorija oseća promišljeno. Čak i sa neutralnom šemom boje, završne obrade drveta, mekani nameštaj i dekorativni predmeti će imati hladan ili topli ton.

 


Miljana Momirović

Jevgenija Zukova-Cernova/GettyImagesPlus