Farbanje radijatora: Jednostavan vodič za profesionalni rezultat

by | October 27, 2023
Farbanje radijatora: Jednostavan vodič za profesionalni rezultat

Obojiti radijator može biti jeftino, jednostavno i zabavno, pod uslovom da to uradite kako treba. Pravilno bojenje radijatora zahteva pažnju i određene korake kako bi rezultat bio trajan i estetski privlačan. U ovom vodiču saznajte kako da pravilno obojite radijator i osvežite izgled vašeg prostora.

Farbanje radijatora: Sve što treba da znate

Da li je potrebno skloniti radijator sa zida pre bojenja?

Idealno, da. Ali ne brinite ako vam se ne da, jer to nije apsolutno neophodno. S obzirom na to da to nije fizički zahtev, stvar je praktičnosti. Ako ste vešti i imate alate i prostor, skidanje radijatora sa zida neće biti veliki problem. Ali ako nikada niste to radili, nemate odgovarajuće alate i nemate dovoljno prostora, tada je najbolja opcija da jedna strana radijatora ostane neobojena.

Bojite radijator bojom otpornom na toplotu

Ono što treba koristiti prilikom farbanja bilo kojeg radijatora jeste boja otporna na toplotu. Možete je kupiti u obliku običnih limenki sa bojom ili u obliku spreja za farbanje. Obe opcije će biti obuhvaćene u ovom vodiču.

Šta vam je potrebno za farbanje radijatora:

 • Materijal za čišćenje radijatora
 • Stare plahte, novine ili bilo šta da zaštitite pod od farbe
 • Brusni papir
 • Boja za radijator po vašem izboru
 • Premaz za radijator
 • Različite četke za bojenje
 • (Opciono) ako farbate cevi radijatora ili ne skidate radijator sa zida, postavite veliku kartonsku ploču (ili slično) između radijatora i zida. Obično su veoma blizu.

Farbanje radijatora:Detaljan vodič korak po korak

 1. Isključite grejanje i provetrite prostoriju
 2. Očekivano, ali lako zaboravljeno. Sačekajte dok radijator potpuno ne ohladi kako farba ne bi curila (što se može desiti čak i ako je prostorija previše topla, pa ako je radijator topao, to je problem). Takođe, obezbedite dobru ventilaciju u sobi kada počnete da farbate. Ako morate otvoriti nekoliko prozora dok je grejanje isključeno, privremena hladnoća je mnogo bolja od potencijalnih zdravstvenih problema.
 3. Usisajte oko radijatora da biste uklonili prašinu, dlake i sve što bi se moglo zalepiti za farbu.
 4. Zatim postavite bilo šta što imate pri ruci da zaštite prostor. Bez obzira koliko pažljivi bili, bez obzira da li ste najpažljivija osoba koju poznajete, farba će kapnuti na najskuplji objekat u radijusu od 2 metra. Zagarantovano. Stoga stavite nekoliko plahti i oslobodite prostor.
 5. Očistite radijator i izbrusite nepravilnosti i rđu
 6. Nanesite premaz na radijator
 7. Ofarbajte radijator: Nanesite boju ravnomerno, pažljivo, kako biste dobili lep i ujednačen sloj.
 8. Sačekajte, pa nanesite drugi sloj ako je potrebno

Nadamo se da će vam ovaj vodič biti od pomoći prilikom farbanja vašeg radijatora i da ćete uživati u osvežavanju izgleda svog prostora uz malo truda i maštovitosti. Sada možete prigrliti svoju kreativnost i pretvoriti radijator u umetničko platno!

Razlike među radijatorima: aluminijumski ili bimetalni

Borjana Božić

ronstik/gettyimages