Saveti za renoviranje: Kako pretvoriti potkrovlje u koristan i lep prostor

by | March 10, 2024
Savet: Kako pretvoriti potkrovlje u koristan i lep prostor

Potkrovlje je prostor koji je nekada bio tavan, a zatim je pretvoren u stambeni prostor, pa će imati iste arhitektonske elemente kao i tavan.

Potkrovlje: Više prostora uz malo truda

Međutim, potkrovlje su obično mnogo otvoreniji od tavana, sa višim plafonima i velikim prozorima. Često se formiraju spajanjem dve odvojene sobe ili prostora u jedan veliki prostor – nešto što možete uraditi ako imate odgovarajuće veštine. Stvaranje prostranog otvorenog prostora kao što je ovaj može značiti uklanjanje zidova ili pomeranje vrata, ali srećom postoji mnogo načina da uredite svoju novu sobu bez trošenja previše novca na renoviranje.

Koristite arhitektonske detalje

Prilikom dizajniranja potkrovlja, želite da prostor deluje kao produžetak spoljnjeg prostora. Da biste to postigli, koristite arhitektonske detalje u svom dizajnu koji unose prirodne elemente u prostoriju i čine je delom stare zgrade. Na primer, koristite stubove, grede i lukove kako biste stvorili osećaj prostranosti; podne obloge od recikliranog drveta umesto poliranih površina; izloženi zidovi od cigle; industrijsko osvetljenje koje podseća na ulične svetiljke; podovi od betona; dugačke zavese preko velikih prozora – i tako dalje.

Mural tapete za potkrovlje

Industrijske mural tapete odličan su izbor za sve one koji žele da dodaju malo modernog stila svom enterijeru. Dolaze u različitim bojama i dezenima, tako da možete izabrati onu koja najbolje odgovara vašem ukusu. Ove tapete su takođe vrlo jednostavne za postavljanje, što znači da se ne morate brinuti da li ćete ih pravilno postaviti na zidove.

Visoki plafoni

Ako planirate da stvorite prostor sličan loftu, razmislite o povećanju visine plafona. Visoki plafoni će prostoru dati osećaj prostranosti i prozračnosti, što može biti posebno korisno ako vaš stan ima niske plafone. Takođe će ga učiniti otvorenijim i slobodnijim – odlično za ljude koji žele da osvetle svoj životni prostor prirodnom svetlošću! I iako su manje uobičajeni nego nekada, visoki plafoni i dalje mogu služiti kao odlično mesto za odlaganje stvari poput biblioteka ili tepiha.

Drveni podovi

Drveni podovi su izdržljivi i mogu se ponovo lakirati. Drveni podovi su topli, prirodni i udobni. Izgledaju odlično u modernim ili tradicionalnim enterijerima, pružajući prostoru prijatan osećaj. Drveni podovi su laki za čišćenje i održavanje jer je to prirodni materijal koji ne upija vodu ili prljavštinu lako. Možete ih obojiti ili lakirati kako biste postigli željenu boju za svoj loft stan. Ako želite da osvežite stare drvene podove, možete ih izbrusiti i ponovo lakirati uljima ili poliuretanom kako biste im vratili sjaj!

Osvežavajuće osvetljenje

Koristite mnogo svetla. Što više, to bolje. Nabavite što više sijalica i postavite ih na svako moguće mesto – plafoni, zidovi, nameštaj i svetiljke. Želite da se uverite da je svaki kutak dobro osvetljen, kako bi se osećao udobno i atmosferično tokom noći. I ne zaboravite sve površine poput stolova gde ljudi mogu čitati ili jesti!

Minimalistički i čist prostor

Prostor sličan loftu, po svojoj prirodi, treba da bude jednostavan i minimalistički. To znači da biste trebali držati broj predmeta u svojoj sobi minimalnim – što manje distrakcija imate, to bolje! Takođe želite da se pobrinete da vaša soba bude uredna, što će pomoći da ostane organizovana i uredna. Ako planirate da koristite svetlu šemu boja poput bele ili kreme (što su dobri izbori ako vaš loft ima visoke plafone), onda razmislite o tome da sve svoje komade nameštaja takođe držite neutralnim kako bi se međusobno dopunjavali i ne isticali previše među svim tim visokim zidovima.

 


Borjana Božić

djedzura/gettyimages

Tags: