Ideje za mali dnevni boravak: 12 fantastičnih primera

by | April 9, 2024
Ideje za mali dnevni boravak: 12 fantastičnih primera

U uređenju malog dnevnog boravka, svaki detalj ima ključnu ulogu u stvaranju funkcionalnog i estetski prijatnog prostora. Bez obzira da li se radi o otvorenom planu ili malom prostoru zatvorenog oblika, važno je iskoristiti svaki centimetar prostora na pametan način.

Ideje za mali dnevni boravak: Primeri koji će vas inspirisati

Tanke siluete

U malom prostoru, tanke siluete su uvek siguran izbor. Masivni komadi nameštaja mogu ometati vaš vidni put i otežati osećaj dubine ili širine sobe, čineći je manjom. Staklene kafe stolice sa tankim nogarima dvostruko pojačavaju ovaj efekat, baš kao i niske sofe koje otkrivaju više visine sobe.

Članak se nastavlja posle reklama

Iskoristite svaki ugao

U malom dnevnom boravku svaki centimetar prostora treba pametno iskoristiti. Ideja pretvaranja ugradnih polica u jednostavno i uredno radno mesto kod kuće je sjajna. Za uske ugradne police, možete razmotriti radni sto koji je u ravni ili blago iznad ivica ugradne police kako biste izbegli udaranje lakta o susedne zidove dok kucate.

Nameštaj sa skladištenjem

Višenamenski nameštaj je blagoslov u malim prostorima. Taburei sa skladištem koji služe i kao dodatno sedište su idealni, posebno oni sa oprugama ili šarkama koje olakšavaju pristup stvarima ispod.

Članak se nastavlja posle reklama

Razmislite o dimenzijama

Kada je prostor ograničen, morate biti pažljivi sa dimenzijama vašeg nameštaja. Biranje komada koji su nešto manji od standardnih – poput ovog kompaktnog stolice i izuzetno tankih stojećih lampi – ključno je kako biste dodali sve što vam je potrebno za udoban dnevni boravak, a da pritom ne žrtvujete previše podne površine.

Članak se nastavlja posle reklama

Prihvatite maksimalizam

Za ljubitelje maksimalizma. Samo zato što imate mali prostor ne znači da morate skromno dekorisati. Ako vas radost donosi smeli printovi i mnogo uzoraka, jednostavno ih pametno uklopite – ovaj dnevni boravak i dalje ima dovoljno prostora za manevrisanje, ali unosi boju i uzorak u svaki komad.

Članak se nastavlja posle reklama

Planiranje rasporeda za mali dnevni boravak

Mali dnevni boravci mogu patiti od nedostatka prirodne svetlosti, pa ako ste u mogućnosti da napravite strukturalne promene, dodavanje svoda ili čak staklenog panela može privući svetlost iz susednih prostorija bez stvaranja potpuno otvorenog plana.

Članak se nastavlja posle reklama

Izaberite svetle boje

Manji dnevni boravci najbolje su dekorisani svetlim, pastelnim bojama. Od praškastih roze do krečno-sivih, mekana paleta boja osiguraće da vaša soba deluje prostrano.

Članak se nastavlja posle reklama

Nameštaj višestruke namene

Ovaj mali dnevni boravak ima nekoliko pažljivo odabranih komada kako bi se maksimizirao prostor. Tapacirani tabure služi i kao kafe sto – a poslužavnik čuva dodatne detalje – dok konzolni sto ima fioku za skladištenje. Neiskorišćen kamin je uvek dobro mesto za izlaganje knjiga.

Pažljivo razmislite o podu

“Pod igra ključnu ulogu u postavljanju tonusa u svakom prostoru, ali posebno u manjim sobama, pa je važno odabrati pravi stil”, kaže Sara Eskot, menadžer dizajna u Amticou. “Kada dekorišete mali dnevni boravak, važno je fokusirati se na jednostavnost, jer se prostor može lako zatrpati. Svetli drvni i kameni materijali savršeni su da dnevnu sobu učine otvorenom i prozračnom i privuku prirodno sunčevu svetlost izvana.”

Članak se nastavlja posle reklama

Modularne sofe

Modularna sofa sa šezlongom odlična je opcija za dodavanje dodatne udobnosti u uskim dnevnim boravcima gde je širina sofe ograničena. Swyft Home je odličan brend ako vam je potrebno nešto prilagodljivo – ovaj Model 03 ide od dva sedišta do 10, u levoj ili desnoj uglastoj formi, sa ili bez taburea.

Članak se nastavlja posle reklama

Akcentni komadi nameštaja i dekora

Umesto da vašu sobu napunite mnogim izjavama, izaberite manje ali veće komade. Može biti upečatljiva stojeća lampa, akcent stolica ili luster koji visi sa plafona. U malom prostoru tražimo uticaj umesto obima.

Dodajte ogledalo

Ogledala su klasičan trik dizajna za davanje utiska veće sobe. Odlična su za odbijanje svetlosti u maloj sobi, a zidno ogledalo ne zauzima prostor. Razmislite o postavljanju dva ogledala na suprotnim zidovima kako biste pojačali efekat. Ogledala na vašim kafe stolovima ili komodama imaju sličan efekat.

Članak se nastavlja posle reklama

 


Borjana Božić

dit26978/gettyimages