Ovako dizajner napravi da mali dnevni boravak izgleda duplo veće

by | February 29, 2024
Ovako dizajner napravi da mali dnevni boravak izgleda duplo veće

Mala dnevna soba može predstavljati izazov prilikom uređenja, ali uz prave savete dizajnera, možete pretvoriti ovaj prostor u udoban i funkcionalan kutak vašeg doma.

Kako napraviti da mali dnevni boravak izgleda duplo veće

Uz pažljivo planiranje i kreativnost, čak i najmanje sobe mogu postati prijatan prostor za boravak. Evo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da maksimalno iskoristite prostor i stvorite estetski privlačan ambijent:

Planiranje prostora

Pre nego što počnete sa uređenjem, važno je da pažljivo razmislite o rasporedu nameštaja i funkcionalnosti prostora. Napravite skicu sobe i razmislite o tome kako najbolje iskoristiti svaki centimetar.

Odaberite multifunkcionalan nameštaj

U maloj dnevnoj sobi, svaki komad nameštaja treba da ima višestruku namenu. Razmislite o kupovini sofe koja se može pretvoriti u krevet ili stolića koji ima dodatni prostor za skladištenje.

Svetla boja zidova

Korišćenje svetlih boja na zidovima može vizuelno proširiti prostor i učiniti ga svetlijim i prozračnijim. Bele, krem, svetlo siva ili pastelne boje su odličan izbor za male dnevne sobe.

Pametno rasvetljenje

Rasveta igra ključnu ulogu u stvaranju atmosfere u prostoru. Koristite kombinaciju osnovnog osvetljenja, kao što su plafonjere ili ugradne lampe, sa taktički postavljenim lampama za čitanje ili dekorativnim svetlima.

Otvorene police umesto zatvorenih ormara

Umesto klasičnih zatvorenih ormara, razmislite o postavljanju otvorenih polica. Ovo će vizuelno otvoriti prostor i omogućiti vam da izložite dekorativne predmete ili knjige.

Vertikalno korišćenje prostora

Iskoristite vertikalni prostor postavljanjem polica ili ormara do samog plafona. Ovo će vam omogućiti dodatni prostor za skladištenje bez zauzimanja dragocenog podnog prostora.

Održavanje minimalizma

U malim prostorima, manje je definitivno više. Ograničite broj dekorativnih predmeta i nameštaja kako biste izbegli pretrpanost prostora i stvorili osećaj prostranosti.

Ogledala za vizuelno proširenje prostora

Postavljanje ogledala na zidove može stvoriti iluziju većeg prostora i dodatnog svetla. Takođe, ogledala mogu biti i dekorativni elementi koji doprinose estetici prostora.

Fleksibilnost prostora

Opremanje male dnevne sobe može zahtevati fleksibilnost u korišćenju prostora. Razmislite o nameštaju koji se može lako premestiti kako biste prilagodili prostor za različite potrebe, kao što su druženje sa gostima ili opuštanje uz televiziju.

Dodajte lični pečat da mala dnevna soba izgleda duplo veće

Konačno, ne zaboravite da dodate lični pečat prostoru kako biste ga učinili svojim. Ukrasite zidove fotografijama, umetničkim delima ili drugim predmetima koji odražavaju vaš stil i ličnost.

Ukratko, iako uređenje male dnevne sobe može izgledati izazovno, uz ove savete dizajnera možete stvoriti funkcionalan, udoban i estetski privlačan prostor koji će odgovarati vašim potrebama i stilu. Ključ je u pažljivom planiranju, kreativnosti i maksimalnom iskorišćenju prostora koji imate na raspolaganju.

Borjana Božić

ProCreators/gettyimages