Zastarela kuhinja iz ranih 2000-ih dobija novi izgled (bez promene rasporeda!)

by | June 28, 2024
Zastarela kuhinja iz ranih 2000-ih dobija novi izgled (bez promene rasporeda!)

Da li vaša kuhinja izgleda kao da je zastala u vremenu, sa zastarelim ormarićima i tamnim bojama koje čine prostor mračnim? Da li želite da vaša kuhinja postane svetlije i prozračnije mesto, gde se prirodno svetlo može slobodno širiti? Razmišljate li o renoviranju bez promene rasporeda kako biste uneli moderniji izgled, ali i poboljšali funkcionalnost prostora? Inspiracija može doći iz priče o transformaciji Loren Nikols iz San Dijega, čija je kuhinja iz ranih 2000-ih dobila potpuno novo lice bez velikih građevinskih promena.

Zastarela kuhinja se transformiše sa IKEA ormarićima u najlepšoj boji

Iako to nije uvek moguće – posebno u manjim kuhinjama u obliku galerije – malo “uradi sam” rada može napraviti veliku razliku. Na primer, možete napraviti prolazni bar, stvoriti malu dodatnu kuhinjicu u drugom delu vašeg doma ili ukloniti set gornjih ormarića kako biste stvari učinili slobodnijim. Tu poslednju opciju su izabrali majstor amater Loren Nikols (@northparknook) i njen suprug kako bi drastično preobrazili kuhinju svog stana u San Dijegu.

Članak se nastavlja posle reklama

„Ormarići su bili u čudnoj narandžastoj boji iz 1990-ih, ‘pozadina’ je bila od teksturiranih krečnjačkih pločica, a zid je bio svetlo bež,” kaže Loren o starom izgledu. „Osećalo se mračno i kao da nije bilo ažurirano od 2000-ih.”

Međutim, videla je potencijal u vratima ormarića u šejker stilu i prirodnom svetlu. „Želela sam da ovu toplu, mračnu noćnu moru iz ranih 2000-ih pretvorim u moderan san,” kaže ona. Nekoliko velikih promena pretvorilo je kuhinju iz mračnog artefakta iz 2000-ih u zapanjujući prostor iz 2024.

Članak se nastavlja posle reklama

Promene boja su napravile veliku razliku

Loren je započela osvetljavanjem postojeće kuhinje, od zamene krečnjačkih pločica sa belim pločicama (prvi DIY projekat) do farbanja zidova svežom belom bojom (Sherwin Williams’ Snowbound).

Članak se nastavlja posle reklama

Prema Loren, međutim, sveže ofarbani kuhinjski ormarići su bili pravi zvezde preobražaja. Ona i njen suprug su se odlučili za čistu crno-belu paletu boja. Unajmili su profesionalce da ofarbaju gornje ormariće u boju Sherwin-Williams’ Snowbound, a donje ormariće u Sherwin-Williams’ Tricorn Black.

„Kada su ormarići bili ofarbani, izgledalo je kao potpuno novi prostor,” kaže Nikols. Ali farbanje nije bio prvi korak.

Članak se nastavlja posle reklama

Zastarela kuhinja: Gornji ormarići su morali odmah da odu

Loren i njen suprug su odmah po dobijanju ključeva uklonili ormarić koji je razdvajao kuhinju od dnevne sobe. „Na dan kada smo dobili ključeve, uklonili smo gornji ormarić,” kaže ona. „Odmah je otvorio prostor. Omogućilo je prirodnom svetlu iz kuhinjskog prozora da ispuni ceo dnevni i trpezarijski prostor.”

Članak se nastavlja posle reklama

Spajanje dve prostorije im je takođe pomoglo da uživaju u preko potrebnom kvalitetnom vremenu između obroka. „Uklanjanjem ormarića, možemo da nastavimo razgovore ili gledamo TV dok on kuva,” kaže Loren.

„Sve u svemu, jednostavno volimo da provodimo više vremena u kuhinji, i pomaže našem malom prostoru da se oseća prijatnije i deljenije,” kaže Loren o „posle” izgledu.


Lisa Anna/gettyimages