Kuhinja budućnosti: Kakve ćemo kuhinje uskoro imati?

by | June 2, 2024
Kuhinja budućnosti: Kakve ćemo kuhinje uskoro imati?

Moderna kuhinja postaje više od samo nameštaja – postaje čitav multifunkcionalni ekosistem koji olakšava i ubrzava pripremu hrane.

Kuhinja budućnosti: Stručno mišljenje

Stručnjaci iz kompanije „Kuhonny Dvor“ predstavili su karakteristične osobine kuhinje budućnosti, koja je već stigla.

Minimalizam i funkcionalnost

Uprkos ogromnom izboru dizajnerskih rešenja, trendovi u kuhinjama kreću se ka minimalizmu, inovativnoj estetici i funkcionalnosti. Traženi su glatki frontovi bez ručki sa mehanizmima za glatko otvaranje, odbacivanje tradicionalnih zatvorenih ormarića u korist otvorenih polica i modularnih konstrukcija, kao i dinamičan izgled kuhinje sa policama različitih visina i boja. Sve više ljudi preferira prostore oslobođene suvišnih detalja – urednu geometriju i sveden dekor.

Proizvođači teže da koriste praktične, izdržljive materijale i specijalne premaze pri izradi kuhinja, koji pomažu u održavanju reda. Antivandalna, samoregenerišuća površina Regen Skin, kao i površine Extra Touch Matt ili Extra Touch Gloss sa zaštitom od otisaka prstiju, minimiziraju čišćenje, oslobađajući vreme za radne obaveze i druženje sa porodicom.

Prirodni materijali

Ekološki i prirodni materijali ostaju u trendu. Laminirani frontovi od ekoploča ili prirodnog drveta ne gube na popularnosti: imaju prirodnu estetiku, dugotrajni su, lako se održavaju i prijatni su na dodir. Radne ploče od prirodnog kamena sa jedinstvenim šarama od mermera, granita i kvarca su čvrste, otporne na temperaturne promene i oštećenja. Među dizajnerskim inovacijama su ultratanki, ali čvrsti funkcionalni profili i radne ploče, izrađene tehnikom teraca – materijala od reciklirane kamene mrvice i vezivnih smola.

Integrisani sudoperi

Moda na minimalizam dotakla je i sanitarije. Sudoperi, ugrađeni u radne ploče, nemaju rubove – izgledaju urednije, praktični su i jednostavni za instalaciju. Izgled kuhinjskog garnitura postaje celovit i ne opterećen detaljima. U trendu su integrisani kuhinjski sudoperi i drenažne ploče, napravljene od istog materijala kao i radna ploča. Sanitarije od nerđajućeg čelika, akrila, kvarcita i prirodnog kamena su izdržljive, praktične i dugotrajne uz pravilno održavanje. Zbog odsustva šavova i pukotina između elemenata garnitura, čišćenje postaje jednostavno i brzo.

Kuhinja budućnosti: Estetika i tehnologija

Ugrađena oprema, tihi sistemi otvaranja i više funkcionalnog prostora za skladištenje stvari su glavne karakteristike kuhinje budućnosti. Sve više novih inženjerskih rešenja pojavljuje se na tržištu:

  • Tihi električni pogon, sa kojim ne morate ručno otvarati i zatvarati vrata ormarića i fioka, dovoljno je samo pritisnuti površinu fronta. Više nije potreban stolac da zatvorite visoki ormarić sa antresolom, pogon će to učiniti umesto vas.
  • Sistemi za skladištenje koji organizuju savršen red. Inovativne tehnologije omogućavaju udobno korišćenje unutrašnjeg prostora nameštaja zahvaljujući skrivenom postavljanju vodilica i podiznih mehanizama. Spojevi se “uvlače” u zid ormarića ili pričvršćuju za osnovu fioke.

Svetlo i raspoloženje

Kuhinjsko osvetljenje se razvija u dva pravca: tehnologije i dizajna. Inteligentni sistemi osvetljenja sa glasovnim upravljanjem, povezani sa „pametnim domom“, omogućavaju podešavanje udobne svetlosti, temperature i nijanse svetla prema određenom dobu dana i raspoloženju.

U trendu su skrivene LED trake koje se harmonično integrišu u radne ploče, police, senkovite plafone, lažne prozore i vitraže. Različite viseće i tačkaste lampe postaju akcentni elementi, dajući prostoru jedinstveni dizajnerski stil.

Tehnologije budućnosti u kuhinji

Kuhinje postaju sve funkcionalnije. Kućni aparati se mogu povezati sa raznim aplikacijama sa glasovnim upravljanjem. Aparati će govoriti i prikazivati potrebne recepte na ekranu, postaviti tajmer ili pustiti muziku. Pećnice sa veštačkom inteligencijom ili beskontaktni slavine značajno povećavaju udobnost korišćenja. Šporet, integrisan ispod radne ploče, omogućava proširenje funkcionalne zone za pripremu hrane i olakšava čišćenje. Frižideri, osim hlađenja proizvoda, obavljaju i druge funkcije: na ugrađenom ekranu možete gledati video, a veštačka inteligencija će sastaviti individualni plan ishrane i generisati recepte.

Trendovi budućnosti usmereni su na svesnu potrošnju: mašine za pranje sudova troše manje vode i sredstava za čišćenje, dok uređaji nove generacije štede električnu energiju.

in4mal/gettyimages

Tags: