Mala kuhinja: 12 lepih i šarmantnih primera, sa mnoštvom ideja za inspiraciju

by | May 31, 2024
Mala kuhinja: 12 lepih i šarmantnih primera, sa mnoštvom ideja za inspiraciju

Iako možda ne verujete, male kuhinje takođe mogu biti veoma šarmantne, a ako ne sve, onda barem one koje vam predstavljamo u ovom članku. Pogledajte ih, jer im zaista ne manjka detalja!

Male kuhinje: Kako ih organizovati

Ako je vaša kuhinja mala i trebaju vam saveti kako da iskoristite prostor, pogledajte naše predloge sa kojima ćete optimizovati prostor i učiniti da izgleda veće:

  1. Nemojte potcenjivati visinu kuhinje za iskorišćavanje prostora.
  2. Šipke za kačenje na pregači su uvek dobro rešenje.
  3. Izaberite ormariće sa izvlačivim rešenjima.
  4. Iskoristite priliku da postavite kuke na police i tako smestite svakodnevne alatke.
  5. Zauzmite zidove i dodajte prostor za skladištenje.

Kako učiniti da mala kuhinja izgleda veća?

Evo nekoliko elegantnih i stilskih trikova sa kojima ćete postići da vaša mala kuhinja izgleda malo veće. Zabeležite!

Upečatljiv pod

Klasičan šablon dodaje dozu elegancije i retro šarma prostoru. Posebno dobro pristaje kuhinjama sa nameštajem i ručkama koje komplimentiraju vintage estetici. Igrajte se sa istom paletom boja na podu i nameštaju i ne oklevajte da dodate kontrastne detalje kroz alatke ili tekstile.

Svaki detalj je bitan

Aplikacije ne samo da osvetljavaju kuhinju na suptilan i prijatan način, već su i dekorativni elementi koji pomažu da istaknete stil dekoracije. U ovom slučaju, idu odlično uz šipku za kačenje alatki, što stvara osećaj kao da ste u seoskoj kuhinji ili industrijskom chic stilu.

Prekinite sa neutralnim tonovima (ali ne previše)

Da biste dali prepoznatljiv pečat klasičnoj kuhinji sa belim ili krem nameštajem, razmislite o tome da prekinete uniformnost i dodate boje. Opcija je da gornje ormariće (ili zid, ako nemate ormariće) obojite u drugačiju boju koja kontrastira i dodaje dinamičnost i vizuelnu dubinu prostoru. Ako želite da zadržite harmoniju bez previše rizika, izaberite drugu neutralnu boju poput sive.

Idite do kraja sa bojama

Ako želite da unesete živost u belu kuhinju, zaboravite na neutralne tonove i odlučite se za jaku i vibrantnu boju. Kobalt plava, smaragdno zelena, intenzivno crvena… tonovi koji stvaraju upečatljiv kontrast sa belim nameštajem i dodaju jedinstven karakter prostoru. Da biste izbegli vizuelnu zasićenost, rezervišite jaku boju za jedan zid.

Fuzija materijala

Kombinacija nameštaja sa frontovima od hrastovine i završnih obrada od mikrocementa pruža ravnotežu između topline i modernosti. Zapamtite da izbor dugotrajnih i kvalitetnih materijala garantuje funkcionalnu i estetski privlačnu kuhinju koja će trajati.

Istaknite aspirator

U maloj kuhinji, aspirator koji se izdvaja po veličini i sofisticiranosti podići će dizajn prostora. Pored toga, spektakularan dizajn je odlična polazna tačka za definisanje ostatka dizajna kuhinje, inspirišući izbor materijala, boja i dodataka koji komplimentiraju estetici.

Vinilni tepih sa hidrauličnim uzorkom

U maloj kuhinji, dodavanje šarma može biti jednostavno kao uključivanje vinilnog tepiha sa hidrauličnim uzorkom. Ključ je u izboru dizajna koji se usklađuje sa bojom nameštaja i postojećim podom. Suptilni uzorci, poput geometrijskih ili cvetnih u nežnim tonovima, sigurna su opcija jer se prilagođavaju i svetlim i tamnim nameštajima.

Dekorativna rešenja za skladištenje Ideja da se dobije prostor za skladištenje na dekorativan način bez zasićenja prostora je putem plutajuće police koja prolazi kroz zid sa nameštajem. Ne samo da pruža dodatni prostor za skladištenje posuđa, već deluje i kao dekorativni element. Posebno ako postavite estetski privlačne predmete, poput staklenih tegli, pažljivo odabrane delove posuđa ili aromatične biljke u lepim saksijama.

Drvo kao saveznik

Ako tražite opcije za oblaganje prostora za kuvanje koje su podjednako šarmantne, ali otpornije od drveta, razmislite o alternativama kao što su porcelanski ili visokokvalitetni laminati koji verno imitiraju izgled drveta.

Moć kamena

U ovoj kuhinji, porcelanski kamen sa efektom mermera koji oblaže zid podiže estetiku i daje prostoru šarmantan izgled. Ovaj materijal može se primeniti na različite načine za obogaćivanje ambijenta, na primer, na radnoj površini, stvarajući elegantan kontrast sa nameštajem i dodajući osećaj luksuza radnom prostoru.

Povezanost sa baštom

Deo šarma ove kuhinje duguje se pogledima koji se pružaju kroz prozor. Ako vaša kuhinja takođe ima lep pejzaž, ne oklevajte da rezervišete ovaj kutak za postavljanje bara za doručak. Bez obzira na malu veličinu, uživanje u pogledu svako jutro može učiniti svaki početak dana posebnim.

Prekinite sa belom bojom

Ako mislite da male kuhinje moraju biti bele, varate se. Ključ je u kombinovanju nameštaja u boji sa neutralnim elementima u ostatku prostorije, poput zidova ili radnih površina, kako biste postigli harmoničnu i uravnoteženu estetiku.

 

 

Borjana Božić

in4mal/gettyimages