Ovo je nekada bila nepopularna boja za kuhinju, ali dizajneri je sada preporučuju

by | May 29, 2024
Ovo je nekada bila nepopularna boja za kuhinju, ali dizajneri je sada preporučuju
Ukoliko niste čuli, postoji novi trend u boji koji osvaja svet dizajna. Sve je počelo od viralne teorije koja kruži društvenim mrežama, nazvane Neočekivana crvena, iako se značenje naziva ne može odmah dokučiti, ideja postaje jasna kada se vidi u praksi.

Nekada nepopularna boja za kuhinju postaje omiljeni kuhinjski akcenat

Nema nagrada za pogađanje, boja o kojoj se radi je, naravno, crvena. Mnogi od nas izbegavaju upotrebu ove smele nijanse u svojim domovima, ali ona brzo postaje omiljeni akcenat među dizajnerima kako bi se podigao dizajn i unela doza iznenađenja, posebno u kuhinjama.

Već godinama, crvena se smatra previše upadljivom bojom za kuhinje, prostorije koje su postale više umirujuće i prijatne poslednjih godina. Iako možda nije ton za sva četiri zida, mnogi dizajneri sada preporučuju njenu upotrebu u manjim dozama, zahvaljujući novom trendu u dizajnu enterijera pod nazivom ‘Neočekivana crvena’. Želite li da saznate više o tome kako uvesti ovu nijansu u svoju kuhinju kako biste postigli upečatljiv efekat? Pitali smo dizajnere da nam kažu kako se to radi.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako dekorisati prostor?

Sjajna stvar kod prostora kao što je kuhinja, gde postoji mnogo dekorativnih i kuhinjskih elemenata, je to što nudi bezbroj mogućnosti za uvođenje boje. Dodatna prednost je što je ovaj prostor često zanemaren kada je u pitanju efektan dizajn. Često bez boje ili karaktera – i mesto gde obično pristajemo na standardizovane norme (pomislite na slavine, sudopere i hardver) – uvođenje boje poput ove može doneti živahnu, osvežavajuću atmosferu tamo gde je najpotrebnija.

Pored svega ovoga, dok crvena može biti previše intenzivna kao ideja za bojenje zidova kuhinje, njena upotreba u manjim dozama – razbacana po prostoru da privuče pažnju – ima mnogo smisla. ‘Dok je crvena smela boja za dom, ona je svestranija nego što mislite,’ kaže Priya. ‘Odlično se slaže sa većinom standardnih završnih obrada hardvera – od toplih zlatnih tonova mesinga do hladnih srebrnih nijansi nikla i hroma, pa čak i sa crnom.’

Članak se nastavlja posle reklama

Sve ovo sugeriše da crvene kuhinje mogu biti suptilne, umesto jednostavno preterano dominantne ili previše stimulativne. Uzmete li za primer dizajn na slici iznad. Okružen neutralnim i prirodnim drvenim tonovima, mala količina crvene zaista dolazi do izražaja, dodajući neočekivani dašak boje.

Nepopularna boja za kuhinju u kombinaciji sa drugim bojama

Iako može biti smeli izbor i svakako je stekla reputaciju kao teška boja u svetu dizajna, postoje mnoge boje koje idu uz crvenu. ‘Zlato, srebro i crna su sve tradicionalne opcije koje se dobro slažu sa crvenom,’ kaže Priya. ‘Ako je poenta koristiti crvenu kao akcentnu boju, prostor treba dizajnirati tako da crvena što više dođe do izražaja. Kada je reč o hardveru, to znači biranje materijala i završne obrade koje će se dopunjavati, a ne sukobljavati sa crvenom.’

Članak se nastavlja posle reklama

Za udobniji izgled, Priya predlaže da se držite zlatnog hardvera. ‘Zlato i crvena su bezvremenska kombinacija zbog toplih podtonova obe boje,’ primećuje ona. ‘Za dramatičniji izgled, završna obrada od nikla ili hroma će uneti hladniji ton naspram crvene bez sukobljavanja. Mat ili brušene završne obrade će biti suptilnije, dok će reflektujuće polirane završne obrade privući više pažnje. Moderniji izgled bi bio kombinacija mat crne sa crvenom. Dok su obe smela boje, kombinacija je vizuelno veoma čista.’

Postoji mnogo načina da se igrate sa ovom idejom u svojoj kuhinji, i to ne moraju biti trajne dizajnerske promene. Čak i ako niste ljubitelj crvene, pogledajte kakvu razliku može napraviti dašak ove boje u vašoj kuhinji. Ko zna – možda ćete biti iznenađeni.

Članak se nastavlja posle reklama

Borjana Božić

Max Vakhtbovycn/pexels.com