Pametno i klasično: Dizajneri se slažu da je ovo savršena boja za farbanje stepenica

by | May 22, 2024
Pametno i klasično: izajneri se slažu da je ovo savršena boja za farbanje stepenica

Ne možete pogrešiti ako ofarbate stepenice u ovu elegantnu nijansu ukoliko želite da izgledaju sofisticirano, umirujuće i bezvremeno.

Savršena boja za farbanje stepenica: Svima se dopada jedna posebna

Zamislite vaše stepenice kao kičmu vašeg doma. One se prostiru od trenutka kada uđete, pa sve do vrha, i bez obzira na to kako ste odlučili da dekorišete svaki sprat i prostoriju unutar njega, vaše stepenice moraju pružiti osećaj protoka i tranzicioni spoj između različitih oblasti.

Odabir prave boje može biti izazovan – naročito ako niste koristili samo jedan dekorativni motiv za celu kuću koji stepenice mogu da prate – ali postoji jedna bezvremenska boja koja je dovoljno prijatna, topla i sofisticirana da ispuni sve kriterijume potrebne da pruži protok kroz vaš dom i osigura da vam ne dosadi.

Dizajneri i stručnjaci za boje se slažu da je topla bež boja – jedan od najpopularnijih trendova boja za 2024. godinu – i njene mnoge varijacije koje odgovaraju gotovo svakom domu, najpametniji izbor. Ovde nam kažu koje tonove da izaberemo i sa čim da ih kombinujemo kako bismo postigli moderan izgled doma.

Zašto je bež savršena boja za farbanje stepenica?

Za početak, postoji mnogo prelepih nijansi bež boje koje možete izabrati za farbanje stepenica, teško je pogrešiti. Ova topla nijansa odmah čini prostor elegantnijim, a zbog svoje svetline, stepenice će izgledati prostranije. ‘Bež je divan izbor boje u gotovo svakoj situaciji, kako za velike tako i za male prostore,’ kaže dizajnerka enterijera Džesika Šo. ‘Sa pravom bojom, može odmah pružiti osećaj smirenosti i spokoja.’

‘Stepenice imaju koristi od dekoracije sa konciznom paletom boja kako bi se stvorio miran prostor,’ dodaje Helen Šo, stručnjak za boje u Benjamin Moore-u. ‘Takođe je važno zapamtiti da vaše stepenice povezuju kuću između spratova pa boja koju odaberete treba da bude u harmoniji sa ostatkom kuće.’ Dekorisanje sa bež bojom je takođe veoma lako jer prigušeni tonovi dobro funkcionišu sa većinom šema.

Za veoma smirujući, sofisticirani osećaj možete se odlučiti za monohromatsku šemu boja, ali ako volite malo kontrasta, idite na smeliji izgled sa crnom nijansom. Za blaži kontrast, razmislite o osvetljavanju vaše bež boje sa belom. ‘Kada se pomeša sa crnom, naročito crnim lakom, možete postići elegantan, klasičan stil,’ kaže Džesika. ‘Ili osvetljavanje belom nikada ne izlazi iz mode.’

A ako volite boje, dobra vest je da postoji mnogo boja koje idu uz bež – samo treba obratiti pažnju na odabir pravog tona. ‘S obzirom na svoju neutralnost – možete dodati lični pečat i originalnost akcentovanjem gotovo bilo koje boje sa bež, samo obratite pažnju na temperaturu bež boje (toplu ili hladnu) prilikom odabira akcentnih boja,’ savetuje Džesika.

Bež boja je doživela mnoge iteracije tokom godina i do sada je ostala klasičan izbor koji neće izaći iz mode i izgledaće prelepo u svakom modernom domu.

Borjana Božić

Suchada Tansirimas/gettyimages