Digitalno čišćenje – zimski projekat za 2024. godinu

by | January 19, 2024
Digitalno čišćenje

Ne dozvolite da društvene mreže narušavaju produktivnost i podižu nivo stresa. Digitalno čišćenje će promeniti navike i slobodno vreme na bolje.

Digitalno čišćenje – zimski projekat za 2024. godinu

Čišćenje nije samo ribanje podova ili pranje vrata tuš kabine – već i briga o našem mentalno zdravlju. Odvojite malo vremena ove nedelje da biste otpočeli digitalno čišćenje kao što su e-pošta, dokumenti, aplikacije i još mnogo toga. Nema razloga da dozvolite da digitalni nered utiče na vaš nivo stresa ili produktivnost, tako da je vreme da se jednostavno oprostite od toga.

U nastavku pogledajte odakle da počnete.

Poruke i e-mail

Jedino gore od pretrpanih poruka na telefonu su brojni e-mailovi koji zauzimaju memoriju. Da biste svojim porukama pružili novi početak, započnite digitalno čišćenje tako što ćete se odjaviti sa newsletter-a svih stranica koji vam nisu više potrebni. Na taj način ćete, pre svega, smanjiti nove neželjene poruke.

Nakon toga, kreirajte fascikle za e-mailove koji se odnose na posao, finansije, porodicu i prijatelje, kupovinu i tako dalje. Takođe možete da koristite funkcije pretrage u okviru programa za e-poštu da biste brzo pronašli poruke po temi ili pošiljaocu. Na kraju, izbrišite sve e-poruke koje vam više nisu od koristi.

Ovaj proces će olakšati snalaženje kada vam informacije zasta budu bile potrebne.

Organizacija dokumenata

Studija HighSpeedInternet.com iz 2022. pokazala je da 62% ljudi oseća stres ili anksioznost zbog količine dokumenata koje imaju. Verovatno imate stotine dokumenata uskladištenih na više platformi – od Word dokumenata do tabela i dalje. Da biste ih lakše pronašli u budućnosti, organizujte ove datoteke u fascikle sa opisnim nazivima tako da znate šta svaka fascikla sadrži bez potrebe da je otvarate. Takođe možete iskoristiti ovu priliku da izbrišete sve dokumente koje su zastarele ili nepotrebne.

Digitalno čišćenje aplikacija

Svaku aplikaciju preuzimate sa najboljim namerama, ali hajde da se suočimo sa tim – većina ostaje potpuno neupotrebljena posle nedelju dana. Oslobodite prekopotreban prostor za skladištenje na telefonu, tabletu ili računaru tako što ćete izbrisati sve aplikacije koje ne koristite. Bonus poeni ako iz neproduktivnih razloga izbrišete sve aplikacije koje previše koristite.

Ograničite se

Ako postoje web lokacija koje često posećujete tokom radnog dana, učinite sebi uslugu i blokirajte je. Ne samo da će vam ovo pomoći da ostanete fokusirani na zadatak koji imate pred sobom, već ćete imati više slobodnog vremena da uložite u aktivnosti koje su značajne.

Prolećno čišćenje nije samo ribanje podova ili pranje prozora – već i briga o našim digitalnim životima. Odvojite malo vremena iz dana ove nedelje da biste počeli da organizujete različite aspekte svog digitalnog života kao što su e-pošta, dokumenti, aplikacije i još mnogo toga. Nema razloga da dozvolite da digitalni nered utiče na vaš nivo stresa ili produktivnost, tako da je vreme da se jednostavno oprostite od toga.

Miljana Momirović

fizkes/GettyImagesPlus