Kako da podovi budu blistavo čisti?

by | 20 januara, 2023
Kako da podovi budu blistavo čisti?

Kako da vam podovi budu blistavo čisti i da ostanu takvi što duže?

 

Kako očistiti podove od laminata?

Usisajte, obrišite prašinu ili obrišite blago navlaženom krpom – nikada ne koristite deterdžente na bazi sapuna, jer oni mogu ostaviti trag na podu i izbegavajte prekomerno kvašenje. Ne koristite ni voštani lak, jer će to učiniti pod klizav.

Da biste uklonili tragove i mrlje, koristite razblažen rastvor vode i sirćeta. Nemojte biti u iskušenju da koristite abrazivna sredstva za čišćenje,  jer mogu izgrebati laminat.

Tvrdoglavi tragovi, kao što je krema za cipele, mogu se ukloniti sredstvom za skidanje laka za nokte koji sadrži aceton ili druge blage rastvarače.

Da biste zaštitili pod, stavite jastučiće od filca ispod nogu nameštaja i posude za kapanje ispod saksija.

 

Kako očistiti keramičke i kamene pločice?

Srećom, njima je potrebno minimalno održavanje! Očistite i operite blagim rastvorom deterdženta, pre ispiranja čistom vodom. Nikada ne koristite vosak – pločice će postati klizave.

Možete probati i parni čistač. Oni su brza i efikasna opcija za čišćenje zapečaćenih podova i pločica, a potrebna im je samo voda da bi obavili posao.

U prvoj godini nakon postavljanja, terakota pločice sazrevaju. Većina dobavljača podova ima specijalno sredstvo za čišćenje, zaptivanje i poliranje koje možete koristiti na pločicama od terakote, pa budite sigurni da koristite proizvode koji odgovaraju vašem podu.

Kako očistiti plutu?

Obrišite  pločice od plute vlažnom krpom, koristeći rastvor tečnosti za pranje posuđa. Za dodatni sloj zaštite, posebno u oblastima sa velikim prometom kao što su kupatilo i kuhinja, nanesite akrilni ili poliuretanski zaptivač.

Nikada nemojte previše vlažiti podove od plute i pazite da ne oštetite zaptivku ili zaštitne premaze prevlačenjem uređaja ili nameštaja preko njih.

Kako očistiti vinil?

Očistite mekom četkom ili usisavajte, a zatim obrišite vlažnom krpom, koristeći blagi deterdžent. Nakon brisanja temeljno isperite. Da biste uklonili tragove ogrebotina, koristite krpu namočenu u čistu tečnost za pranje posuđa ili beli špirit, a zatim isperite.

Kako očistiti kamen?

Kamen je podložan mrljama, tako da ga uvek treba zaštititi zaptivačem od smole. Da biste očistili zapečaćeni kamen, dobro ga usisajte, pre brisanja blagim rastvorom deterdženta.

Da biste uklonili mast ili ulje, koristite vlasnički sredstvo za uklanjanje mrlja .

Kako očistiti drvene podove?

Njih treba samo pomestiti i vlažno obrisati. Nemojte koristiti previše vode jer bi drvo moglo nabubriti .

 


jacekkadaj/gettyimagesplus

Tags: