Turšija bez kuvanja: Brz i jednostavan recept koji ćete obožavati (video)

by | September 12, 2023
turšija bez kuvanja

Vreme je za zimnicu! Ova turšija bez kuvanja oduzeće vam samo pola sata. Evo kako se sprema hladna turšija koju ćete obožavati.

Da li je je turšija bez kuvanja zdrava?

Turšija je toliko duboko ukorenjena u našoj ishrani, da se ni ne zapitamo da li je ona zdrava. Međutim, ovaj način konzerviranja povrća su koristile naše prabake i on je veoma važan za naše zdravlje. Turšija čuva bogatstvo minerala, vitamina i nutritijenata iz povrća, a uz to kada ga ukiselite ona obiluje laktobacilima, enzimima i vitaminima. Da, u pravu ste. Sve ovo je veoma dobro za naš organizam jer nam poboljšavaju probavu, pomažu rad i zdravlje naših creva, a pritom nam podižu i imuni sistem.

Najukusniji sataraš: Ručak gotov za pola sata (video)

Kako odabrati povrće za turšiju?

U turšiju se najčešće stavlja zeleni paradajz, šargarepa krastavčići, karfiol, paprike i crni luk. U recept za turšiju bez kuvanja možete  staviti i manje glavice kupusa. Ovo je sjajan način da imate kiseli kupus pre svih.

Ono što je veoma važno jeste da povrće bude sveže i zdravo da se turšija ne bi pokvarila. Ukoliko samo jedno povrće i malo bude kvarljivo, ceo vaš trud pada u vodu. Dakle, izbegavajte da kupujete povrće u džakovima ili kutijama, već pažljivo odaberite svaki komad.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako da hladna turšija bude savršena?

Veoma je važno da povrće dobro operete. Jutro pre nego što stavite turšiju, potopite ga u vodu i dobro operite. Neki čak savetuju da proverite i unutrašnjost povrća, te i da uklonite semenke iz paprike, srce iz karfiola i paradajza kako biste bili ubeđeni da je povrće zdravo.

Pored toga, veoma je važno i da posuđe bude besprekorno. Svaka prljavština može da poremeti proces fermentacije i da vam se zbog toga turšija pokvari.

Turšija bez kuvanja: Priprema

Kod stavljanja turšije jedno od glavnih pravila je da vam za jedan kilogram povrća, treba oko jednog litra tečnosti. Evo recepta za turšiju.

Članak se nastavlja posle reklama

Recept za one koji vole kiselu turšiju

  • 5 litara vode
  • 1,5 litra sirćeta
  • 7 kašika šećera
  • 7 kašika soli
  • 1 konzervans
  • lorber i biber u zrnu po ukusu

Recept za one koji vole slatkastu turšiju

Članak se nastavlja posle reklama
  • 4 litre  vode
  • 1 litra sirćeta
  • 300 grama šećera
  • 150 grama soli
  • 1 vinobran
  • začini po ukusu

Priprema turšije bez kuvanja:

  1. Izabrano povrće dobro oprati i osušiti ga.
  2. Pripremiti posudu. Ako koristite tegle sterilišite ih u rerni.
  3. Vreme je za ređanje povrća u tegli. Nakon svakog reda povrća ubaciti list ili dva lorbera i par zrna bibera u zavisnosti od toga kako želite da ga začinite.
  4. U velikoj posudi pomešati vodu i ostale sastojke. Mešati dok se konzervans ili vinobran ne razgrade.
  5. Naliti vodu preko povrća. Voda MORA da prekrije povrće da se ne bi kvarilo.
  6. Poklopiti povrće.
  7. Čekati 40 dana nakon stavljanja kako bi se povrće ukiselilo.

Turšija bez kuvanja, video recept

A koliko je pravljenje hladne  turšije zaista jednostavno, pogledajte u ovom videu:



Snežana Vranić

Angelika Mostova/GettyImagesPlus