Najukusniji sataraš: Ručak gotov za pola sata (video)
Najukusniji sataraš čuva liniju
Bez sataraša se ne može zamisliti letnja i ranojesenja trpeza. Lako se priprema, preukusan je. I slobodno ga jedite ako ste na dijeti jer sadrži malo kalorija. Može se konzumirati kao obrok ili kao prilog. Odlično se slaže s mladim i sa feta sirom.
Da biste pripremili bakin sataraš, možete koristiti paprike babure ili crvenu papariku šilju, šta više volite. A možete ih i kombinovati. U ovo jelo se ne dodaje voda, nego se povrće krčka u sopstvenom soku, dok ne omekša.
U sledećim videu možete videti jedan od načina za pripremanje sataraša:
Kako se priprema najukusniji sataraš
Sastojci:
- 1 kg paprika babura ili crvene paprike šilje
- 500 grama paradajza
- 2 glavice crnog luka
- 100 grama slanine
- pola kašičice masti
- kašičica mlevene crvene paprike
- malo tucane crvene ljute paprike
- so i biber po ukusu
Priprema:
- Operite paprike. Uklonite semenke i isecite ih na komadiće.
- Operite i oljuštite paradajz, a zatim ga isecite na komadiće.
- Isecite slaninu na kockice i sipajte u šerpu. Dodajte mast i zagrevajte na srednjoj temperaturi. Pržite slaninu sve dok ne porumeni.
- Dodajte luk isečen na kriške i dinstajte sve dok ne postane staklast, to jest dok ne omekša.
- Dodajte isečenu papriku, promešajte i poklopite. Pustite da se krčka peatnaestak minuta uz stalno mešanje.
- Zatim dodajte paradajz, melevenu papriku i ljutu papriku, i kuvajte otklopljeno oko 20 minuta, dok paprike ne omekšaju i tečnost malo uvri.
- Posolite i pobiberite po ukusu.
- Nakon par minita sklonite s vatre. Po željim možete dodati malo seckanog svežeg peršuna, bosiljka, korijandera…
Prijatno!
Napomena: U staraš možete dodati i kobasicu, ako volite. Samo je isecite na kolutove i dodajte desetak minuta pre kraja kuvanja. Ako je kobasica ljuta, izostavite tucanu ljutu papričicu. Ili ne – sve zavisi od ukusa.
Ranka Bulatović, novinar saradnik: Dugi niz godina radi kao urednik i
novinar. Beskrajno uživa u uređenju enterijera, obožava sobno bilje i
najsrećnija je kad je oko nje sve šareno (žute, narandžaste i zelene boje
u njenom stanu ima u izobilju).