Ćufte od tikvica sa kukuruznim brašnom pečene u rerni (video)

by | August 19, 2023
Ćufte od tikvica sa kukuruznim brašnom pečene u rerni

U svetu gastronomije, kreativnost ne poznaje granice, a jedan od primera kako se može iznenaditi svoje čulo ukusa su svakako ćufte od tikvica pečene u rerni sa dodatkom ukusnog kukuruznog brašna.

Ćufte od tikvica sa kukuruznim brašnom: Priprema u rerni

Ova kombinacija nam omogućava da uživamo u hrskavoj spoljašnjosti, dok unutar svaka ćuftica krije mekanu i sočnu teksturu, obogaćenu aromama tikvica i zemljanom notom kukuruznog brašna.

Tikvice, sa svojom nežnom i vodenastom strukturom, predstavljaju pravu riznicu koristi u kulinarskom svetu. Bogate vitaminima A i C, kao i vlaknima, tikvice donose osvežavajući element svakom jelu. Njihova neutralna aroma omogućava da se lako uklope u različite recepte, bilo da se koriste sirove, kuvane ili, kao u ovom slučaju, zapečene u rerni. Njihova sposobnost da apsorbuju arome drugih sastojaka čini ih savršenim partnerom u kulinarskim eksperimentima, omogućavajući nam da stvaramo ukusne i zdrave obroke koji zadovoljavaju sve čula.

Ćufte od tikvica sa kukuruznim brašnom pečene u rerni

Ćufte od tikvica sa kukuruznim brašnom: Recept

Sastojci: 

Članak se nastavlja posle reklama

  • tikvice – 750 g
  • beli luk – 1 čen
  • peršun – 2 kašike, iseckan
  • mirođija – 1 prstohvat, sušena
  • biber – 2 prstohvata ili po ukusu
  • kukuruzno brašno – 5 kašika, izvršitih
  • jaje – 1 komad
  • so – po ukusu
  • maslinovo ulje – za posipanje

Priprema: 

  1. Očistite tikvice od krajeva i ne ljušteći ih narendajte na krupno renda.
  2. Stavite izdašan prstohvat soli, promešajte dobro i ostavite da puste vodu oko 1 sat.
  3. Ocedite i temeljno istisnite svu tečnost od tikvica.
  4. Razbijte u njih jaje, stavite začine i kukuruzno brašno.
  5. Promešajte i ako je potrebno dodajte još brašna, tako da jednostavno možete da oblikujete ćuftice.
  6. Blago namazanim rukama uzimajte smesu i pravite blago spljeskane loptice.
  7. Poređajte ih u posudu za pečenje pokrivenu papirom za pečenje.
  8. Pospite svaku ćufticu od povrća maslinovim uljem.
  9. Ispecite dok ne dobiju zlatastu preplanulost u prethodno zagrejanoj rerni na 175 stepeni.
  10. Servirajte tople sa lepim sosom, mlečnim, od paradajza ili sosom od majoneza.

Pogledajte i druge načine za pripremu:

Članak se nastavlja posle reklama

Ove sočne ćuftice od tikvica sa zapečenim kukuruznim brašnom predstavljaju savršen spoj različitih tekstura i ukusa. Ova jednostavna, ali maštovita jela će zadovoljiti svačije nepce i dodati dašak originalnosti svakodnevnoj kuhinji.



arinahabich/gettyimages