Lazanje sa tikvicama: Lak i jednostavan letnji ručak (VIDEO)

by | August 18, 2023
Lazanje sa tikvicama: Lak i jednostavan letnji ručak

Recept za lazanje sa tikvicama je izvanredan izbor za letnji period jer kombinuje laganu, osvežavajuću i hranljivu pripremu.

Lazanje sa tikvicama: Savršen letnji ručak

Tikvice su bogate vodom i vlaknima, što pomaže hidrataciji i probavi, dok integralne pločice od testa doprinose dugotrajnom osećaju sitosti. Uz slojeve tikvica, dodaju se ukusne niskomasne pavlake i paradajz sos s obiljem antioksidanata, koji podržavaju zdravlje i štite kožu od sunčevih zraka. Zamena za klasični sir u receptu može biti nemasni sir ili neslan krem sir, pružajući kalcijum i proteine bez visokih kalorija. Ovaj letnji recept takođe podržava raznovrsnost ishrane, poboljšava energetsku ravnotežu i doprinosi vitkim letnjim obrocima. Uživanje u lazanji od tikvica je sjajan način da se unesu hranljive vrednosti i očuva vitalnost tokom toplih meseci.

Važna uloga tikvica u ishrani

Tikvice su takođe bogate antioksidansima kao što su vitamin C i beta-karoten, koji štite ćelije od oksidativnog stresa i podržavaju imunološki sistem. Ovi hranljivi sastojci igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja kože i očiju.

Pored toga, tikvice su dobar izvor minerala kao što su magnezijum, kalijum i folna kiselina, koji su važni za normalno funkcionisanje srca, mišića i nervnog sistema. Nizak sadržaj masti i natrijuma čini ih idealnim izborom za one koji žele da vode računa o unosu ovih sastojaka.

Članak se nastavlja posle reklama

Lazanje sa tikvicama: Recept

Sastojci: 

  • 500g kora za lazanje
  • 500g tikvica
  • 150g gauda sir
  • 150g mocarela sir
  • 300g sremski sir
  • 70g parmezan
  • ulje po potrebi
  • so po ukusu

Za bešamel sos:

  • 100g puter
  • 2 kašike brašna
  • 500ml mleka
  • so po ukusu
  • beli biber po ukusu

Priprema: 

Članak se nastavlja posle reklama
  1. Tikvice oljuštite, isecite ih na ploške, posolite i ostavite 15 minuta da puste vodu, pa ih izgrilujte na maslinovom ulju da dobiju lepu boju.
  2. Pomešajte sremski sir i parmezan.
  3. Za bešamel rastopite puter, dodajte brašno, mešajte, pa kada se zažuti, nalijte hladno mleko. Kuvajte dok se sos ne zgusne, a onda posolite i pobiberite.
  4. Dno posude premažite bešamelom, pa po njemu rasporedite deo testa za lazanje.
  5. Preko kora složite red tikvica, premažite ih mešavinom sira, pa ih pospite komadićima mocarele.
  6. Ponovo zalijte bešamelom, preko naslažite red kora, pa ponovite čitav postupak.
  7. Završite korama koje ste prelili bešamelom i mocarelom
  8. Lazanje pecite 45 minuta na 200 stepeni ili dok se gornja korica lepo ne zarumeni.

 

Tikvice takođe mogu da zamene kore za lazanje. Kako to izgleda pogledajte u sledećem videu:

Članak se nastavlja posle reklama
@yourfoodtherapy Lasagna de zucchini #learnontiktok #easyrecipe #cooking #foodtiktok #foodie #fyp #mealtprep #lasagna ♬ Drifting Snow – BCD Studio

Uživajte u obroku. Prijatno!

Neophodne stvari u kuhinji: Ovih 5 elemenata morate ispoštovati

 



NelliSyr/gettyimages