Posne punjene paprike (video)

Donosimo vam jedan jednostavan recept koji se brzo priprema - posne punjene paprike koje su savršene tokom toplih letnjih dana.

by | August 25, 2023
Posne punjene paprike

Donosimo vam jedan jednostavan recept koji se brzo priprema – posne punjene paprike koje su savršene tokom toplih letnjih dana.

Na visokim temperaturama nikom nije privlačno kuvanje, ali ovom receptu nećete moći da odolite jer se brzo priprema. Osim toga, ovaj ukusni, posni letnji obrok je veoma zdrav jer je prepun vitamina i minerala.

Zašto su posne punjene paprike tako zdrave

Ovo jelo, pored toga što je ukusno prepuno je hranljivim sastojcima. Zato, hajdemo redom. Ovo povće je bogato vitaminima C i A i ima nisku energetsku vrednost. Pored toga paprika može da se pohvali fitohemikalijama i dobar je izvor vitamina K, minerala mangana i molibdena. Zato paprika pomaže u očuvanju zdravlja kada su u pitanju infekcije, hrani nervni sistem, jača imunitet. Ako niste znali, paprika je takođe dobra protiv depresije, poboljšava varenje, pozitivno deluje na rad bubrega i sreva i ima antiseptička svojstva.

Punjene paprike ne mogu bez paradajza, a ni on ne zaostaje po svojim lekovitim dejtstvima.  Paradajz je bogat vitaminima A, C, K, B6, kao i folnom kiselinom i kalijumom. Osim toga sadrži i natrijum, tiamin, niacin, magnezijum, fosfor i bakar. Da ne pominjemo činjenicu da je paradajz izvor dijetalnih vlakana i vode.

Kako se pripremaju posne punjene paprike

Kao što smo već napomenuli, neće vam trebati mnogo vremena za pripremu, a ni namirnice nisu tako skupe.

Sastojci:

  • 800 g paprike
  • 200 g pirinča okruglog zrna
  • 500 g paradajza
  • 50 g paradajz paste (+ 40 g)
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 2 kašičice suve mente
  • Peršun
  • So
  • Maslinovo ulje

Priprema:

1. Isecite bočne stranje paradajza koje će služiti za poklopac na paprikama. Preostali deo paradajza isecite na kockice.
2. Dobro operite pirinač i sipajte u posudu.
3. Dodajte pirinču iseckani paradajz, iseckani svež peršun, osušenu mentu, alevu papriku, kašičicu soli, 50 g paradajz paste, 2 kašike maslinovog ulja. Sve dobro promešajte.
4. Isecite gornji deo paprike, uklonite semenke i napunite paprike smešom. Pazite da ne napunite papriku do kraja zbog pirinča koji povećava zapreminu kada se kuva. Ugurajte deo paradajza u papriku i nežno pririsnite prstima.
5. Napravite preliv na sledeći način: Sipajte 1 l vode u posudu, dodajte pola kašičice soli i 40 g paradajz paste i razmutite.
6. Poređajte punjene paprike u šerpu. Sipajte preliv u šerpu, a potom prelijte paprike s malo  malo maslinovog ulja. Poklopite i stavite na ringlu. Kada tečnost proključa, smanjte vatru i ostavite da krčka oko pola sata, zapravo dok se pirinač ne skuva i paprika ne omekša.


Dijana Škorić

sara_winter / gettyimages.com