Nevidljivi zaštitnici: 9 magičnih biljaka za kađenje kuće

by | July 10, 2024
Nevidljivi zaštitnici: 9 magičnih biljaka za kađenje kuće

Njihova isceliteljska moć bila je poznata ne samo isceliteljima i šamanima, već i običnim ljudima koji su želeli da zaštite svoje domove i voljene.

Biljke za kađenje kuće

Od davnina, ljudi su kadili svoje domove aromatičnim biljem kako bi iz njih oterali zle duhove i privukli harmoniju i blagostanje. Čak i ako ste racionalna osoba i ne verujete u tamne energije i razne druge magične bajke, verovatno ćete se složiti da uz pomoć ovakvih procedura možete osvežiti i dezinfikovati vazduh u prostoriji, stvoriti prijatnu atmosferu u kući, a istovremeno smanjiti sopstvenu anksioznost i razdražljivost. To je ono što se u magiji naziva pozitivnom energijom.

Članak se nastavlja posle reklama

Pokušajte da koristite jednu od biljaka koje smo prikupili – sigurni smo da će među njima biti nešto što će zaštititi vaš dom od negativne energije. Štaviše, tokom leta mnoge od njih je lako pronaći u šumi, bašti ili povrtnjaku.

Kleka i drugi četinari

Kleka (lat. Juniperus) je pouzdan čuvar ognjišta. Ona je u stanju da protera iz kuće zavist, mržnju i druge negativnosti. Idealan izbor da zaštitite svoj dom! A fitoncidi koje luči su prirodni antiseptik. Koristite grane kleke za redovne rituale čišćenja kako biste uneli mir i harmoniju u svoj dom. Mogu se zameniti drugim četinarima.

Ruta

Ruta (lat. Ruta) je još jedan popularan zaštitnik od zlih duhova. Međutim, budite oprezni: njen opor miris može izazvati nešto poput transa, pa prostoriju treba fumigirati pažljivo. Ako težite eksperimentima u duhovnoj sferi, ona može postati vaš prijatelj i saveznik na putu prosvetljenja i otvaranja čakri.

Članak se nastavlja posle reklama

Ruzmarin

Ruzmarin (lat. Rosmarinus) je koristan ne samo u kuvanju, već i u zaštitnim ritualima. Proteruje zle duhove i uklanja zle oči, štiti kuću i njene stanovnike. Koristite ovu biljku u različitim oblicima: od mućkalica za mućenje do aromatičnih esencija, vode od ruzmarina za umivanje ili čaja koji će vam dati snagu i dobro raspoloženje.

Lovor

Lovor (lat. Laurus) je još jedna biljka koja se često koristi u kućnoj travariji. Fumigacija kuće lovorovim listom je divan zaštitni ritual. Miris lovora smiruje i štiti od stresa. Možete i pržiti krutone sa lovorom i crnim biberom – tako ćete dobiti ne samo neobičnu poslasticu već i zaštitu od negativnosti. Biber će pojačati efekat lovora.

Članak se nastavlja posle reklama

Žalfija i pelin

Koristite žalfiju (lat. Salvia) za dubinsko čišćenje kuće nakon svađe sa voljenima ili neprijatnih poseta. Uz pelin se dobro slaže i žalfija, a takvom paru ne može da odoli nikakva negativna energija!

Članak se nastavlja posle reklama

Kopriva

Kopriva (lat. Urtica) nije samo “zla” zbog svojih bodlji, već ima i jaka zaštitna svojstva. Njen dim plaši zavidljive ljude i zlonamernike, a aroma unosi atmosferu ljubavi i međusobnog razumevanja u kuću. Univerzalni asistent! Tokom leta je dostupna svuda – u bilo kom parku ili šumi.

Trešnja

Pušenje bobica trešnje sa repovima pomaže u poboljšanju odnosa sa partnerom i stvaranju romantične atmosfere. U ljubavnim ritualima se tradicionalno koriste sveće sa laticama trešnje i čaj sa listovima trešnje.

Članak se nastavlja posle reklama

Palo Santo

Za ljubitelje egzotike, tu je palo santo. Ovo drvo su vekovima koristili južnoamerički šamani za borbu protiv tamnih energija. Pušenje palo santoa pomaže da se oslobodite umora, očistite od negativnosti i ispunite svoj dom svežinom. Idealan je za meditaciju i duboke prakse opuštanja. Veruje se da njihov dim pomaže u uspostavljanju duboke veze sa intuicijom.

Kađenje kuće: Kako pravilno fumigirati prostorije?

Prilikom izvođenja rituala razmazivanja, preduzmite mere predostrožnosti. Bilje može da iskri, pa koristite duboku metalnu posudu napunjenu peskom. Uvek provetrite prostoriju i budite svesni da neke biljke mogu biti opasne za trudnice i alergičare. Pre upotrebe, detaljno se informišite o njihovim svojstvima.

Članak se nastavlja posle reklama

ROMAN ODINTSOV/gettyimages