Top 10 začinskih biljaka za vašu baštu ili prozorsku dasku: Idealne za gajenje tokom cele godine

by | July 4, 2024
Top 10 biljaka za vašu baštu ili prozorsku dasku: Idealne za gajenje tokom cele godine

Biljke kao što su timijan, mirođija i bosiljak ne samo da dodaju ukus vašim jelima, već su i izuzetno praktične za gajenje kod kuće.

Top 10 začinskih biljaka koje uspevaju tokom cele godine

Umesto da svake nedelje kupujete ove sveže začine u marketu, zašto ne biste razmislili o tome da ih sami gajite u svojoj bašti ili na prozoru? Pored toga što ćete uvek imati sveže začine pri ruci, ove biljke su otporne i donose obilje žetve tokom cele godine.

 1. Timijan:  Timijan je zimzelena biljka koja raste kao pokrivač tla sa sitnim zelenim lišćem. Može se brati u bilo koje doba godine i dostupan je u raznim ukusima, poput limuna, nara i ruzmarina.
 2. Mirođija: Koristi se za kiseljenje, supe i druge jela, a cvetovi su takođe jestivi. Mirođija se lako gaji i može samorasejavati, pružajući obilan izbor za kuvanje.
 3. Bosiljak: Popularan začin za umake, pesto, salate i još mnogo toga. Može se uzgajati iz semena i praviti nova stabla svake godine. Idealan je kao pratilac paradajzu.
 4. Nana: Visokoprinosna i širi se brzo, nana je odlična za gajenje u saksijama zbog svoje agresivnosti. Može se koristiti u raznim jelima, od slanih do slatkih.
 5. Vlašac: Višegodišnja biljka koja svake godine daje sveži luk za jela. Lako se deli i dobro podnosi hladnije vreme.
 6. Ruzmarin: Izuzetno otporna biljka koja ostaje zelena tokom cele godine. Može se koristiti kao začin i kao ukras u vrtu.
 7. Peršun: Klasičan začin za širok spektar jela, od supe do sosova. Dostupan je tokom cele godine i može se uzgajati i u saksijama.
 8. Lovor: Listovi lovora dodaju aromu jelima i mogu se beriti tokom cele godine. Biljka je idealna za sušenje i korišćenje kao začin.
 9. Kopar: Svojim sitnim lišćem i cvetovima, kopar je odličan za svežu upotrebu u jelima poput salata i jaja.
 10. Origano: Odličan za italijanske specijalitete, origano je lako za gajenje i može se koristiti i svež i suv.

Gajenje ovih biljaka ne samo da će vam uštedeti novac, već će i obogatiti vašu kuhinju svežim ukusima tokom cele godine. Saznajte više o najboljim načinima za uzgajanje svake od ovih biljaka kako biste mogli da uživate u njihovim blagodetima kad god poželite.

Članak se nastavlja posle reklama

Top 10 začinskih biljaka: Još korisnih saveta

 1. Redovno zalijevanje: Održavajte konstantnu vlažnost zemlje, posebno tokom vrućih letnjih meseci, kako biste podstakli zdrav rast biljaka.
 2. Pravilno osvetljenje: Osigurajte da biljke dobijaju dovoljno sunčeve svetlosti ili svetlosti izraslina kako bi optimalno rasle i razvijale svoje arome.
 3. Uklanjanje cvetova: Redovno uklanjajte cvetove sa biljaka kao što je bosiljak kako biste podstakli rast novog lišća i produžili sezonu berbe.

Uz ove savete, vaše biljke će napredovati i pružati obilje ukusnih i svežih začina za vaše omiljene recepte.


CBCK-Christine/gettyimages