Ove začinske biljke odbijaju štetočine u bašti i čuvaju povrće

by | July 8, 2024
Ove začinske biljke odbijaju štetočine u bašti i čuvaju povrće

Lako je navesti divne atribute začinskih biljaka—njihovu upotrebu u kuhinji, divne mirise i čistu lepotu.

Začinske biljke koje odbijaju štetočine: Idealne za baštu

Ali su takođe neprocenjive u bašti iz još jednog razloga; mogu biti veoma efikasan način za odbijanje vrtnih štetočina kada se gaje kao prateće biljke. Da saznamo više, razgovarali smo sa stručnjacima o biljkama koje odbijaju štetočine i zaslužuju mesto u vašoj bašti.

Vlašac

Vlašac je jednostavan za uzgoj i apsolutni prolećni užitak. Ove ukusne i divno aromatične biljke su veoma otporne i izgledaju odlučne da rastu bez obzira na sve. Vlašac je koristan kao dodatak salatama, jelima od krompira, hlebu i punjenim jajima. Bogati, šareni cvetovi vlašca privlače oprašivače, dok klasičan oštar miris može pomoći u odvraćanju štetočina poput lisnih vaši, pa čak i sluzavih puževa!

Članak se nastavlja posle reklama

Bosiljak

Ova biljka sa sjajnim listovima donosi aromatičan udarac zajedno sa svojim ukusnim kulinarskim upotrebama. Ali bosiljak može igrati zanimljivu ulogu u kontroli štetočina u bašti, posebno kada se sadi blizu paradajza. „ Bosiljak privlači parazitoidne ose koje polažu jaja u gusenice kupusara,“ kaže Debra Knapke, hortikulturistkinja i autorka knjige „ Vrtni mudrac“. Ona objašnjava da bosiljak sam po sebi ne odbija štetočine poput kupusara, sfenks moljaca ili njihovih gusenica. Umesto toga, cilj je koristiti bosiljak da privuče prirodne predatore ovih štetočina.

Ruzmarin

Ovaj član porodice mente ima jedinstven izgled—grančice izgledaju kao minijaturno drvo četinar. Karakterističan miris ruzmarina takođe privlači oprašivače. Ruzmarin ima mnogo upotreba u kuhinji, ali je koristan u bašti za odbijanje kupusovih moljaca, pa ga razmislite posaditi blizu kupusarki.

Žalfija

Atraktivna biljka sa prelepim listovima i zanimljivom teksturom, žalfija je uvek dobrodošao sastojak u supama, varivima, nadjevima za Dan zahvalnosti, kobasicama, pa čak i hlebu. Ali ova aromatična biljka može takođe služiti kao kontrola štetočina, potencijalno odvraćajući razne bube, puževe i dosadne kupusove moljce.

Članak se nastavlja posle reklama

Nana

Nana je laka za uzgoj—možda čak i previše laka za uzgoj. Lako se širi u područja bašte izvan vaše originalne namere. „Ili je sadim na mestu gde može preuzeti područje i ipak ostati odvojena od ostalih leja ili je sadim u saksiju,“ kaže Dženifer Ot, konsultantkinja za uređenje pejzaža, vrtna trenerka i vlasnica „My Thyme Gardens“.

Peršun

Verovatno poznajete peršun kao ukras, ali se koristi i u supama, salatama, sa ribom i peradi, kao i u čimičuriju. U bašti, peršun je koristan za odbijanje lisnih vaši i, kada se sadi blizu špargle, može pomoći u sprečavanju invazije buba špargle, zajedno sa mnogim drugim insektima štetočinama. „Čak sam počela koristiti peršun i timijan u svojim godišnjim saksijama,“ kaže Ot.

Članak se nastavlja posle reklama

Timijan

Ako tražite zaista divnu biljku sa začinima, probajte timijan. Šarmantan je i lep, izuzetno koristan u kuhinji, i jednostavan za uzgoj. A koristan je protiv štetočina! „Srebrni timijan pruža odličan kontrast u mojim baštama, pa to pokriva boju, plus svetloljubičasti cvet je takođe zapanjujuć,“ kaže Ot. „Koristim ga duž ivica leja da odvratim zečeve i jelene; takođe pomaže protiv rogača, komaraca i belih muva. Druga magija se dešava ispod zemlje. Zapravo poziva gliste. Potrebne su im antifungalne osobine koje proizvode koreni, a zauzvrat, gliste ostavljaju bogato đubrivo koje hrani timijan (i ostatak bašte).“

Lavanda

Lavanda je jedna od onih mirisnih biljaka sa začinima koje se možda više koriste kao sastojak u kozmetičkim proizvodima nego u hrani. U vašoj bašti, lavanda može pružiti divan estetski dodatak, i poznata je po tome što odbija komarce. (Šta ne voleti?!)

Članak se nastavlja posle reklama

Začinske biljke: Zamke za štetočine

Evo još jedne ideje koju možete koristiti za kontrolu insekata—posadite „zamku“ ili „žrtvenu“ biljku. Umesto da sadite prateće biljke sa začinima da odbiju štetočine, posadite biljku koja će ih privući—a zatim im dopustite da uživaju u njoj. Ideja je da štetočine budu zaokupljene zamkom kako bi manje ometale vaše „prave“ useve.

„Jedna od mojih omiljenih biljaka za zamku je dragoljub, jednogodišnja biljka koja ima jestive listove i cvetove. Izvrsni su privlačioci lisnih vaši,“ kaže Knapke. Dodaje da, iako nije biljka sa začinima, rotkvice su takođe neverovatno jednostavne za korišćenje kao zamka. „Odlične su za odvraćanje kupusovog leptira i kao indikator da su larve prisutne u bašti,“ kaže ona. „Rotkvice takođe privlače kupusovu muvu koja polaže jaja koja se izležu u larve na rotkvici umesto na preferiranim kupusarkama.“

Članak se nastavlja posle reklama

Važna napomena za biljke za zamku: posadite ih najmanje 2,5 do 3,5 metara udaljeno od biljaka koje pokušavate zaštititi.


BarbraFord/gettyimages