Feng Shui u spavaćoj sobi: Ovih 5 saveta trebalo bi da obezbede miran san

by | January 17, 2024
Feng Shui u spavaćoj sobi: Ovih 5 saveta trebalo bi da obezbede miran san

Zamislite ulazak u svoju spavaću sobu i odmah padanje u stanje mira i opuštanja. Feng Shui bi trebalo da omogući upravo to. Ovde možete pročitati osam najvažnijih saveta za uređenje enterijera.

Feng Shui u spavaćoj sobi: Sa ovih pet saveta možete ga pravilno primeniti

Da li ste zainteresovani kako možete primeniti princip Feng Shui-a u spavaćoj sobi – za mesto mira i spokojnog sna? U nastavku možete pročitati šta treba da uzmete u obzir prilikom dizajniranja vašeg enterijera. Pre nego što počnemo, ukratko ćemo rezimirati šta Feng Shui zapravo znači i zašto koncept ima smisla u spavaćoj sobi.

Zašto Feng Shui u spavaćoj sobi?

Feng Shui je kinesko učenje o harmoniji. To se može primeniti na telo, ali i na sopstveni dom. Prema tome, stan ili kuća trebalo bi da budu opremljeni u ravnoteži sa okolinom i svetom. Ako verujete u teoriju, pravilno uređenje vašeg doma ima pozitivan uticaj na vaše lično blagostanje – svesno i nesvesno. U spavaćoj sobi, Feng Shui nastoji osigurati bolji san i unutrašnji mir. Stoga je opremanje usmereno na eliminisanje ometajućih faktora iz “Chi” (takođe “Qu”), kako se naziva životna energija u kineskoj filozofiji. Mi smo saželi šta treba uzeti u obzir kako bi chi mogao teći harmonično u osam saveta.

Smanjite nameštaj na minimum

Prema Feng Shui-u, spavaća soba nikada ne bi trebalo da bude prostorija koja služi kao mesto za smeštanje nameštaja ili drugih stvari koje nisu potrebne u spavaćoj sobi. Zašto? To remeti tok životne energije. Ona može biti blokirana bilo čime što zauzima prostor. To ne znači da spavaća soba treba biti što praznija. Opcije za odlaganje, noćni stočići, biljke, slike, knjige – sve to takođe ima svoje mesto u Feng Shui-u. Međutim, trebalo bi ih pažljivo odabrati kako bi stvorili urednu sliku. Treba izbegavati nameštaj koji je previše upadljiv ili prevelik, kao i oštre predmete. Takođe, ne bi trebalo da postoji ogledalo nasuprot krevetu. Inače, refleksija chi (poznata i kao qi) može ometati spavača, što dovodi do poremećaja u snu.

Usput: Stručnjak za Feng Shui, Mari Dajmond, navela je jednu stvar koja je, prema njoj, apsolutna zabrana za protok chi-ja: vidljive grede u spavaćoj sobi. Naravno, uvek ne možete birati. Ali ako živite u stanu ili kući sa gredama na plafonu i postoji soba gde ovaj inače popularan element nije vidljiv, Dajmond kaže da bi to bilo poželjno mesto za spavaću sobu.

Pravilna količina biljaka

Biljke se takođe smatraju vitalnim elementima u kineskoj filozofiji koji mogu dodatno podržati tok životne energije. Zato su dobrodošli gosti za spavaću sobu. Međutim, biljke u spavaćoj sobi imaju jedan nedostatak: troše puno kiseonika noću. Zato održavajte količinu biljaka ravnotežnom prema veličini sobe. Lančara se smatra idealnom sobnom biljkom za unošenje pozitivne energije Feng Shui-a u vaš dom. Razlog: lančara simbolizuje sreću i prosperitet.

Nežne boje

Ako želite dizajnirati svoju spavaću sobu prema Feng Shui-u, ne morate se odreći boje na zidovima ili nameštaju. Naprotiv. Boje mogu imati umirujući efekat na ljudski organizam, što podržava teoriju harmonije. Boje ne bi trebale biti previše tamne niti previše svetle. Nežne boje poput krem, plavih ili zelenih tonova, ali i pastelnih tonova idealne su za smirivanje.

Pronađite pravilan položaj kreveta

Najčešće postavljano pitanje o Feng Shui-u u spavaćoj sobi je pitanje pravilnog položaja kreveta. U zavisnosti od veličine i oblika sobe, ponekad nema mnogo opcija za postavljanje kreveta. Ali ako imate slobodu, možete pratiti sledeći savet kako biste osigurali prijatan san.

Pre svega, krevet treba postaviti sa naslonom uz zid, ne ispred ili ispod prozora. To simbolizuje ojačanu leđa, što prema Feng Shui-u prenosi osećaj sigurnosti. Međutim, ne bi trebalo da postoje vodovodne ili grejne cevi na ili iza ovog zida, jer to može remetiti mir i tišinu. Najbolje je da stopalo kreveta ne bude okrenuto prema vratima spavaće sobe kako bi vaša životna energija simbolično ne istekla iz sobe. Još jedan loš položaj za krevet je direktno između vrata i prozora. Budući da Chi (takođe Qi) ulazi kroz prozor i izlazi kroz vrata, u položaju između uvek ste između toka energije – prema Feng Shui-u, to ne dozvoljava spavačima da se odmore.

Izbegavajte elektroniku

Elektronski uređaji su ometajući faktori u spavaćoj sobi. Nažalost, u današnje vreme često nije tako lako izbeći ih. Elektronski su budilnici, pametni telefoni na noćnom stočiću, a ponekad su televizori blizu kreveta. Ali sve to predstavlja ometanje, što odlaže proces opuštanja i tako narušava harmoničan tok chi-ja (poznatog i kao qi). Stoga je vredno svesno izbegavati elektronske medije koji se koriste za zabavu u spavaćoj sobi. Budilnici, izvori svetla ili drugi predmeti koji nisu za zabavu, a bez kojih ne možete, mogu ostati.

Borjana Božić

Ana Maria Gaspar/gettyimages