Feng šui: Kako odabrati slike za vaš dom

by | November 30, 2023
Feng šui: Kako odabrati slike za vaš dom

Za feng šui, unutrašnje uređenje predstavlja moćan metod uticaja na energiju i harmoniju našeg doma, i to je disciplina koja pruža vredne smernice za postizanje ovog cilja.

Feng šui: Pozicija slika na zidu je važna

Odabir pravih slika je važan deo ovog zadatka, jer slike koje stavljamo na zidove mogu uticati na atmosferu prostora i naše blagostanje. Evo nekoliko feng šui saveta za odabir i pozicioniranje slika kako biste poboljšali energiju doma i stvorili balansiranu i harmoničnu sredinu.

Povežite se sa vašom energijom

Feng šui se bavi balansiranjem energije našeg prostora i kako se ta energija odnosi na nas. Stoga, kada biramo slike za ukrašavanje našeg doma, važno je razmotriti ličnu povezanost koju imamo s tim slikama. Biranje umetničkih dela trebalo bi biti intuitivan i ličan proces. Zapitajte se kako se osećate kada gledate određenu sliku: prenosi li vam radost, mir ili inspiraciju? Ili izaziva negativne emocije ili neugodna sećanja?

Feng šui savetuje kako odabrati slike za dom

FollowTheFlow/iStock / Getty Images Plus

Izaberite slike koje se harmonizuju s vašom ličnom energijom i stvaraju emotivnu povezanost. Ako slika izaziva osmeh ili vas inspiriše, verovatno je pravi izbor. Izbegavajte dela koja izazivaju nelagodnost ili stres. Slike s ličnim značenjem, poput porodičnih fotografija ili suvenira s putovanja, mogu posebno efikasno stvarati ličnu povezanost s vašim prostorom.

Feng šui boje u harmoniji

Feng šui smatra boje vrlo važnim jer utiču na energiju prostora. Prilikom biranja slika, obratite pažnju na boje i njihov odnos s ostatkom nameštaja u domu. Odaberite boje koje se harmonizuju s celokupnom paletom prostorije. Hladne boje poput plave i zelene često su opuštajuće i idealne za odmarališta poput spavaće sobe.

Paleta boja koja odgovara zidu

FollowTheFlow/iStock / Getty Images Plus

Za živopisnije prostore, kao što su dnevne sobe, birajte tople boje poput crvene ili narandžaste. Važno je uvek održavati balans: previše boja može biti preopterećujuće. Slike mogu služiti kao bočni “akcenti” ili elementi kojiificiraju paletu boja u prostoriji. Takođe, boje slika moraju se harmonizovati s bojama zidova i nameštaja.

Veličina i proporcije

Izbor veličine i proporcija slika je ključan u feng šui. Umetnička dela moraju biti proporcionalna prostoru u kojem se nalaze. Slika koja je premala može izgledati neznačajno, dok ona koja je prevelika može preplaviti prostoriju. Prave proporcije su ključne za održavanje harmonije. Razmotrite postavku slika i dimenzije zida.

Feng šui: Kako odabrati slike za vaš dom

FollowTheFlow/iStock / Getty Images Plus

Feng šui trik je koristiti više umetničkih dela iste veličine i oblika kako biste stvorili balansiran vizuelni utisak. Moguće je takođe usklađivati različite veličine slika u harmonične grupe. Visina na kojoj stavljate slike takođe je važna. Uopšteno, idealna visina je nivo očiju, ali to može varirati u zavisnosti od lokacije i namene dela.

Pozitivne teme

Sadržaj odabranih slika takođe je fundamentalan u feng šui. Slike moraju predstavljati pozitivne i harmonične teme. Izbegavajte umetnička dela koja prikazuju nasilje, tugu ili sukob. Umesto toga, tražite slike koje izražavaju radost, lepotu i mir.

Slike palme i plaže, more i drugi lepi motivi

Liudmila Chernetska/iStock / Getty Images Plus

Feng šui takođe podstiče uključivanje elemenata prirode u dekor. Umetnička dela koja prikazuju pejzaže, cveće ili životinje posebno su povoljna. Ove slike mogu povezati vaš prostor s energijom zemlje i stvoriti osećaj ravnoteže.

Takođe razmotrite simboliku umetničkog dela. Feng šui ceni srećne simbole koji privlače sreću i blagostanje. Primeri su simbol jin i jang, feniks, zmaj i kornjača. Uključivanje ovih simbola u vaše slike može doneti pozitivnu energiju u vaš dom.

 


Borjana Božić

FollowTheFlow/GettyImagesPlus