Kako feng šui transformiše vašu kancelariju u oazu produktivnosti i harmonije

by | March 19, 2024
Kako feng šui transformiše vašu kancelariju u oazu produktivnosti i harmonije

Feng šui je drevna kineska umetnost koja uključuje kreiranje prostora koji je harmoničan sa okolinom. Ova praksa se bavi aranžmanom objekata u prostoru prema toku prirodne energije.

Prednosti primene feng šui principa u kancelariji:

Pored toga, koristi boje, materijale i raspored prostorije kako bi se stvorila povoljna atmosfera. Feng šui je nastao pre više od 3.000 godina u Kini i kasnije je prihvaćen i u drugim azijsko-pacifičkim zemljama. U poslednjim godinama, feng šui filozofija je postala sve popularnija i u zapadnim zemljama.

Bilo da je u pitanju kućna kancelarija ili radni prostor van kuće, veruje se da primena feng šui principa može dovesti do veće produktivnosti i uspeha. Kancelarija koja je privlačna, organizovana i estetski privlačna može učiniti rad prijatnijim. Iako postoje anegdotske priče o uspehu kao rezultat korišćenja feng šuija, rezultati ove prakse još uvek nisu naučno evaluirani.

Kako unaprediti kancelariju primenom feng šuija:

 1. Postavite radni sto u “poziciju moći”: Prema feng šuiju, trebali biste postaviti radni sto tako da sedite u “poziciji moći”. To je najudaljenije mesto od ulaza u prostoriju. Organizujte svoj radni sto tako da možete videti vrata dok sedite.
 2. Stvorite snažnu podršku: Možete stvoriti snažnu energetsku podršku tako što ćete postaviti stolicu tako da vam leđa budu naslonjena na čvrsti zid. Ako to nije moguće, pokušajte postaviti red bujnih biljaka iza mesta na kojem sedite.
 3. Izaberite odgovarajuću stolicu: U feng šuiju se veruje da udobna stolica sa visokim naslonom pruža podršku i zaštitu.
 4. Uvedite vodene i biljne elemente: Stručnjaci veruju da uključivanje vodenih elemenata i biljaka u radni prostor može stvoriti pozitivnu energiju. Pokušajte postaviti fontanu sa pokretnom vodom u kancelariji. Živa biljka takođe može pomoći poboljšanju kvaliteta vazduha.
 5. Okačite umetnička dela: Obeležite svoju kancelariju slikama i predmetima koji inspirišu, kao što su slike sa citatima ili simboli koji predstavljaju ono što želite postići.
 6. Izaberite odgovarajuće boje: Boje u feng šuiju trebaju stvarati ravnotežu, bez preterane dominacije. Neki popularni izbori boja za kancelariju su: žuta, boja peska, zlatna, narandžasta, zelena, petrolej boja i bela.
 7. Birajte prirodno osvetljenje: Kada je moguće, koristite prirodno svetlo iz prozora. Žuto-nijansirano i fluorescentno osvetljenje može izazvati umor. Ako morate koristiti veštačko osvetljenje, birajte sijalice sa žarnom niti ili punim spektrom svetla.

Feng šui u kancelariji: Šta izbegavati

 1. Nered: Eliminišite nered sa svih površina u kancelariji, uključujući radni sto, pod i police sa knjigama. Stručnjaci veruju da organizovana kancelarija može povećati efikasnost i produktivnost, kao i pružiti mentalnu jasnoću.
 2. Izbeći sedenje leđa uz leđa ili licem u lice: Ako delite kancelariju sa drugom osobom, izbegavajte sedenje leđa uz leđa ili licem u lice, jer ove pozicije mogu stvoriti konflikte. Pokušajte da pomerite stolove ili postavite mali pregradni objekat, poput biljke, kako biste razdvojili prostor.
 3. Izbegavajte oštre uglove: Pokušajte izbegavati nameštaj ili objekte sa oštrim uglovima. Ako imate takve predmete u kancelariji, preuredite ih tako da vam ne budu okrenuti dok radite.
 4. Nemojte preterivati sa bojama: Veoma svetle, jake boje mogu biti previše za kancelariju. Želite boje koje su privlačne, a ne preopterećujuće.

Uz pravilan raspored nameštaja, korišćenje odgovarajućih boja i uključivanje prirodnih elemenata, možete stvoriti harmoničan radni prostor.

Borjana Božić

SeventyFour/gettyimages