Feng shui za ogledala: Kako ih pravilno postaviti u domu?

by | March 2, 2024
Feng shui za ogledala: Kako ih pravilno postaviti u domu?

Feng shui, drevna kineska praksa harmonizacije prostora, duboko je povezana s idejom o energetskom toku, poznatom kao qi. Prema ovom konceptu, energija treba da teče neometano kroz prostor kako bi podržala zdravlje, sreću i blagostanje stanara.

Feng shui za ogledala: Kako ih pozicionirati?

Ogledala su ključni element u feng shuiju, jer imaju sposobnost da reflektuju svetlost, energiju i čak simboliku. Međutim, kako se ogledala koriste u domu može imati značajan uticaj na energiju prostora prema feng shui principima.

Jedno od osnovnih pravila feng shuija u vezi sa ogledalima je da treba pažljivo razmotriti njihovo postavljanje kako bi se postigla harmonija i balans u prostoru. Evo nekoliko ključnih smernica:

Postavljanje ogledala nasuprot ulaznim vratima

Direktno postavljanje ogledala nasuprot ulaznim vratima može izazvati osećaj neprijatnosti ili dezorijentacije. Umesto toga, preporučuje se postavljanje ogledala na zidu koji je bočno ili dijagonalno u odnosu na ulazna vrata. To pomaže u usmeravanju energije koja ulazi u prostoriju umesto da je reflektuje direktno nazad.

Ogledala u spavaćim sobama

Prema feng shuiju, ogledala u spavaćim sobama mogu uzrokovati nemirnu energiju i narušiti kvalitet sna. Ako je moguće, izbegavajte postavljanje ogledala u spavaćoj sobi ili ih pokrijte noću kako biste smanjili reflektovanje svetlosti.

Feng shui za ogledala u kuhinji

Izbegavajte postavljanje ogledala direktno nasuprot šporetu ili sudoperi, jer se smatra da to može uzrokovati dupliranje negativne energije. Umesto toga, postavite ogledala na zidove koji reflektuju prirodnu svetlost ili lep pejzaž.

Ogledala u trpezariji

Trpezarija je idealno mesto za postavljanje ogledala prema feng shui principima, jer reflektujući sto može “množiti” bogatstvo i obilje. Postavljanje ogledala na zid iza trpezarijskog stola može pojačati osećaj prosperiteta.

Ogledala koja reflektuju lepe pejzaže

Kada postavljate ogledala, obratite pažnju na ono što ona odražavaju kako unutar tako i van doma. Ogledala koja reflektuju lepe pejzaže, prirodnu svetlost ili simbole bogatstva i sreće mogu poboljšati energetski tok u prostoru.

U suštini, pravilno korišćenje ogledala u domu prema feng shui principima može doprineti stvaranju pozitivne i harmonične atmosfere, podržavajući sreću, zdravlje i blagostanje svih stanara. Važno je da prilagodite postavljanje ogledala svojim individualnim potrebama i estetskim preferencijama, uzimajući u obzir smernice feng shuija kako biste postigli najbolje rezultate.


Borjana Božić

Tom Merton/gettyimages