Da li treba obložiti pločicama sve zidove u kupatilu? Dizajneri se slažu šta najbolje izgleda

by | June 27, 2024
Da li treba obložiti pločicama sve zidove u kupatilu? Dizajneri se slažu šta najbolje izgleda

Ako se dvoumite da li da pločicama obložite sve zidove u kupatilu ili ne, evo šta dizajneri žele da znate.

Kada renovirate kupatilo, jedna od posebno teških odluka koju ćete morati da donesete je da li obložiti sve zidove pločicama.

Naravno, postoje oblasti za koje je sigurno da im je potrebna zaštita od vode, uključujući oko lavaboa, kade i tuša, ali mnoga kupatila nemaju pločice svuda. To je, naravno, lična preferencija, ali da li je praktičnije obložiti sve zidove? I šta se bolje slaže sa modernim dizajnerskim senzibilitetom?

Članak se nastavlja posle reklama

Da bismo vam pomogli da odgovorite na ova pitanja, pitali smo dizajnere za savet. Evo šta oni imaju da kažu o ovoj velikoj dilemi oko pločica u kupatilu.

Da li treba obložiti pločicama sve zidove u kupatilu?

Jednostavan odgovor je da, ali to nije neophodnost. Pločice u kupatilu ne samo da dodaju estetsku vrednost, već i čine prostor praktičnijim.

„Kada je u pitanju oblaganje zidova kupatila pločicama, to nije apsolutno neophodno, ali postoje određene prednosti,“ kaže dizajner enterijera Ništa Vashist. „Ključno područje na koje treba obratiti pažnju je zid tuša. Preporučuje se oblaganje zida tuša do plafona jer to pojednostavljuje čišćenje i održavanje, i štiti zid od oštećenja usled vlage. Boja i gips nisu vodootporni i mogu dovesti do stvaranja buđi i propadanja ako su stalno izloženi vlazi.“ Pored toga, oblaganje svih zidova pločicama će zaštititi prostoriju od oštećenja vodom, ako je to nešto sa čime se obično suočavate.

Članak se nastavlja posle reklama

Ispostavlja se da postoji mnogo prednosti od potpuno obloženih zidova u kupatilu. Renoviranje kupatila sa pločicama od poda do plafona može pružiti luksuzni hotelski stil i izgled luksuznog kupatila.

Nedostaci potpuno obloženih zidova pločicama

Međutim, postoje li neki nedostaci? Postoji troškovni aspekt oblaganja celog prostora, jer se povećava broj potrebnih pločica, kao i veća količina fug mase i radne snage. Pored toga, tu je i dodatni trošak održavanja, mada to takođe znači manje ulaganje u boju za kupatilo.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako imate malo kupatilo, previše pločica može delovati vizuelno preopterećujuće, posebno ako ste izabrali jaku boju, dezen ili teksturu. Takođe, moraćete da proverite čvrstoću zidova jer pločice dodaju težinu.

Obložiti pločicama sve zidove ili upotrebiti alternative?

U poslednje vreme, kupatila sa pločicama do pola zida postala su popularna, jer je ovaj izgled lako postići i može dodati taj karakterističan dodir inače modernom belom kupatilu.

Članak se nastavlja posle reklama

„Jedan popularan pristup je koncept pola-pola, gde obložite donju polovinu zida pločicama da zaštitite od prskanja, a koristite vodootporne materijale poput tadelakta za gornju polovinu,“ deli Ništa. „Ovo ne samo da pruža zaštitu, već i dodaje stilski dodir vašem kupatilu. Današnji trendovi prihvataju vodootporne tapete, krečne boje i druge inovativne materijale. Svaka opcija nudi jedinstvenu estetiku, od rustičnog šarma morskog špera ili obojenog zidnog panela do modernog izgleda polupločica u kombinaciji sa plutajućim policama i ogledalima.“


Lisa Anna/gettyimages