Greške u čišćenju kupatila koje svi prave

by | June 5, 2024
Greške u čišćenju kupatila koje svi prave

Čišćenje kupatila je varljiva stvar: zbog male površine, čini se da će proces biti brz, ali u stvari, dovođenje stvari u red u kupatilu traje isto toliko vremena kao u spavaćoj ili dnevnoj sobi.

Greške u čišćenju kupatila a na koje ne obraćate pažnju

Istovremeno, gubi svoju prezentaciju mnogo brže od drugih prostorija. Kako optimizovati proces i učiniti ga efikasnijim? Dovoljno je da izbegnete ove uobičajene greške:

Ne brišete prašinu

Ovo izgleda logično: kako se može akumulirati prašina na mestu gde voda neprestano lije? U stvarnosti, u kupatilu nema manje prašine nego u drugim prostorijama – i to postaje primetno već drugog dana nakon generalnog čišćenja. Da bi vaše kupatilo izgledalo sveže, počnite sa čišćenjem brisanjem prašine sa svih površina.

Koristite univerzalni proizvod

Dva, pa čak i tri, četiri ili pet u jednom – moderno oglašavanje nas zavodi štedeći novac i vreme. Kada kupujemo magični proizvod, želimo da očisti umivaonik, slavine i kupatilo. I zaista radi! Samo trenutne koristi mogu imati povratne posledice: kompozicija, koja najverovatnije sadrži kiselinu, može uništiti površine poput prirodnog kamena ili gumenih delova vodovodne instalacije. Zato je bolje da imate poseban „mini-bar“ za svoje kupatilo – proizvode koji čiste metal, zemljano posuđe, akril, staklo i ogledala.

Ne uklanjate masnoću

Ovde rade i stereotipi: ako ima masti, onda samo u kuhinji. Međutim, u kupatilu ga ima u izobilju, jer se sapun i šamponi prave na masnoj osnovi. Posle svakog pranja, njihovi ostaci se talože na lavabou i kadi – rđa i prašina se lepe na ovu „podlogu“. Zato dodajte sredstvo za uklanjanje masnoće u svoj arsenal proizvoda za čišćenje koje koristite u kuhinji na šporetu i poleđini.

Čistite na sobnoj temperaturi

A u koje vreme je to potrebno? Ispostavilo se da sa povećanim! Činjenica je da deterdženti na bazi alkalija deluju mnogo brže i efikasnije na zagrejanim površinama. Zato pripremite prostoriju za čišćenje: napunite umivaonik toplom vodom ili uključite grejane podove. Proces će ići brže!

Površinu obrišete odmah nakon što je tretirate proizvodom

Ovde je sve očigledno: kompoziciji je potrebno vreme da deluje. Ali, a da to ne primetimo, ponašamo se kao žrtve marketinga – verujemo da magična tečnost deluje za nekoliko sekundi i daje trenutni efekat. Nije iznenađujuće što, bez izdvajanja vremena, ne vidimo dobar rezultat.

Ne menjate sunđere

Za razliku od kuhinjskih sunđera, sunđeri za kupatilo se ne prljaju mašću (u stvari, to nije slučaj), ne mirišu i dugo izgledaju podnošljivo. Međutim, to ne znači da se na njima ne akumuliraju bakterije i zagađenje. Još jedna greška sa sunđerima je upotreba jednog i za umivaonik u kadi i za toalet: to može dovesti do unakrsne kontaminacije i širenja bakterija po kupatilu.

Greške u čišćenju kupatila: Ne čistite četkice i češalj

I stoga se vaše čišćenje smatra nepotpunim. I četke za kosu i četkice za zube akumuliraju mnogo bakterija. Zbog toga, ako dižete prašinu tokom čišćenja, ne zaboravite da posle dezinfikujete sredstva za ličnu higijenu – oslobodite se dlačica na češlju i operite četke toplom vodom i sapunom.

Izbegavanjem ovih uobičajenih grešaka, čišćenje kupatila će postati efikasnije i rezultati će biti dugotrajniji.

Borjana Božić

Zinkevych/gettyimages