Meki minimalizam, dizajn na dodir i drugi trendovi za kupatilo

by | June 6, 2024
Meki minimalizam, dizajn na dodir i drugi trendovi za kupatilo

Nova stvarnost postavlja nova pravila. Gde su nekada glavne prostorije u kući bile dnevni boravak i kuhinja, mesta okupljanja za večernje druženje ili bučne zabave sa prijateljima, danas, uz opštu zasićenost informacijama, spavaća soba i kupatilo dolaze u prvi plan – postaju mesta odmora, opuštanja i regeneracije nakon dugog radnog dana.

Trendovi za kupatilo: Meki minimalizam, svetli akcenti…

Svaka društvena promena stvara određene zahteve, na koje dizajneri i proizvođači odmah reaguju, nudeći savremena rešenja za uređenje enterijera. Trendovi nisu zaobišli ni kupatilo – o njima ćemo detaljnije.

Dizajn na dodir

Naše oči su do nedavno bile glavni izvor informacija. Međutim, sada imamo toliko vizuelnih efekata da se pojavio trend ka čulnom – počeli smo da se okružujemo stvarima koje su prijatne ne samo za oči, već i za druga čula: elementi sa izraženom teksturom koji stvaraju prijatan taktilni ili, naučno, haptički efekat. Uživamo u dodirivanju ovih površina i interakciji sa njima. Takve stvari doživljavamo kao nešto veoma udobno i bezbedno, plus daju nam nove čulne senzacije.

Kolekcija ZOOM THG Paris Trend je suptilno osetio arhitekta Žan-Mišel Vilmot i izrazio ga u novoj kolekciji Zoom slavina za francuski brend THG Paris – dotiče se najintimnijih uspomena na naše detinjstvo, kada su svi prijatni, radosni i značajni trenuci obično snimani kamerom. Odmah želite da dodirnete ove zaobljene oblike, okrenete nazubljene ventile koji izgledaju kao sočiva i osetite glatkoću pokreta i taktilnost ivica pod prstima. I na kraju, dobijete taj isti haptički efekat – ispunite se ranije nedostupnim, ali isključivo pozitivnim emocijama.

Meki minimalizam

Želja za svestranjem i odbacivanjem svega nepotrebnog savršeno korelira sa enterijerom u kojem je prisutno samo ono osnovno. Međutim, sam minimalizam je prilično hladan i strog stil, pogodniji za nestambene prostore i povezan sa bolnicom. Stoga je na njegovoj osnovi nastao meki minimalizam – manje strog i veoma udoban stil, u kojem tekstura, naglasak na taktilnosti i reljef dolazi do izražaja.

U kupatilu to su kameni ili betonski zidovi, ne glatki, već sa hrapavostima i prirodnim „nedostacima“, prirodni drveni elementi, tople nijanse i meko, difuzno osvetljenje. Pravilno dizajniran prostor u stilu mekog minimalizma izgleda skupo i neće dugo zastareti.

Žlebne površine

Sudeći po januarskoj sesiji izložbe Paris Maison & Objet*, ormarići, vaze i svetiljke za svećnjake ili privezci sa nazubljenim staklenim svetiljkama su neverovatno popularni: ako ste nedavno kupili nešto ovako, to je svakako dobra investicija.

Svetli akcenti

Moderno kupatilo više nije bezličan prostor sa utilitarnim setom osnovnih stvari, već je logičan nastavak enterijera glavne spavaće sobe ili čitavog stana u celini, sa svojom estetikom i raspoloženjem. Kupatila se često dopunjuju originalnim panelima, dekorativnim elementima i dodacima. Osim toga, neki modeli nameštaja i vodovodne instalacije sami po sebi izgledaju kao umetnički predmeti – u njihovo stvaranje često su uključeni poznati umetnici i dizajneri: Filip Stark, Zaha Hadid, Karim Rašid, Semjuel Ros, koji običan funkcionalni objekat pretvaraju u umetničko delo obdareno svetim značenjem.

Borjana Božić

Karolina Grabowska/pexels.com Polina Tankilevitch/pexels.com