Ovako ćete produžiti vek trajanja mašine za sušenje veša

by | January 8, 2024
Ovako ćete produžiti vek trajanja mašine za sušenje veša

Iako nemaju rok upotrebe, vek trajanja mašine za sušenje veša zavisi od brojnih faktora. Slično kao i kod mašine za pranje veša, ovako je postavite i koristite za njen maksimum. 

Ovako ćete produžiti vek trajanja mašine za sušenje veša

Nećete pronaći oznaku za vek trajanja mašine za sušenje veša, već je to više opšte pravilo ako se uzmu u obzir faktori i komponente uređaja. U proseku, dobro održavane mašine za sušenje veša mogu da traju između osam i 15 godina. Ali realno, ako posedujete mašinu za sušenje veša, njen životni vek obično varira u zavisnosti od brojnih faktora. U nastavku pogledajte kako da je sačuvate što duže i da li se isplati popravljati je.

Faktori trajanja mašine za sušenje veša

Postoji nekoliko stvari koje mogu da utiču na životni vek mašine za sušenje, ali najveći faktor je kako i koliko često koristite mašinu za sušenje veša. Kao i bilo šta u vašem domu, što ga više koristite, veća je verovatnoća da će se pokvariti.

Isto tako, preopterećenje mašine za sušenje veša, pokretanje više ciklusa dnevno i često sušenje na veoma visokim temperaturama mogu istorišiti ovaj uređaj brže od predviđenog. Prebacivanje s vremena na vreme sa upotrebe mašine za sušenje na sušenje na vazduhu može biti odličan način da produžite životni vek i mašine i odeće.

Prava ventilacija je presudna za vek trajanja mašine za sušenje veša. Obezbeđivanje adekvatnog protoka vazduha oko mašine za sušenje će sprečiti pregrevanje, pomoći u zaštiti vaše mašine i izbegavanju opasnosti od požara.

Nije važno samo kako koristite svoju mašinu, već i tip mašine koju imate. Važno je napomenuti da se individualna iskustva takođe mogu razlikovati, a faktori poput brenda i modela mogu uticati na trajnost. Kvalitetnije mašine za sušenje veša često imaju izdržljivije komponente i bolju konstrukciju od modela i brendova niskog kvaliteta.

Kako produžiti vek trajanja mašine za sušenje veša?

Kada pokušavate da produžite životni vek vaše mašine za sušenje veša, prva stvar koju treba da uradite je da se uključite u održavanje. Redovno čistite otvor za sušenje i filter za dlačice. Ovo sprečava nakupljanje prašine i krhotina koje dovesti do toga da vaša mašina za sušenje veša radi jače i brže se istroši, što može izazvati i požar.

Kada postavljate svoju mašinu za sušenje veša, takođe se uverite da je ravna i udaljena od oblasti sa promenljivim temperaturama, kao što su neizolovani podrumi ili garaže.

Trebalo bi da budete svesni i ograničenja opterećenja mašine za sušenje veša i izbegavajte prekoračenje ovog ograničenja kako biste sprečili opterećenje bubnja.

Da li se isplati popraviti mašinu za sušenje veša?

Ako vaša mašina za sušenje veša ima kvar i još uvek je relativno nova (mlađa od osam godina), vredi pokušati da popravite mašinu umesto da je menjate. Ne samo da će se ovo obično pokazati pristupačnijim, već je i ekološki bolje. Ako je vaša mašina za sušenje veša stara (preko 12 godina), a održavanje i popravke su skuplji, onda bi možda bilo najbolje razmisliti o njenoj zameni.


Miljana Momirović

teksomolika/GettyImagesPlus