Kako očistiti veš mašinu i produžiti joj rok trajanja

by | July 19, 2023
Kako očistiti veš mašinu

Znati kako očistiti veš mašinu, najbolji je način da obezbedite da ona radi dobro i da veš bude lepo opran i mirišljav. Osim toga, redovno čišćenje mašine produžiće joj rok trajanja. Stoga se odmah bacite na posao…

Kako očistiti veš mašinu: To morate raditi jednom mesečno

Kada razmišljate o čišćenju mašine za pranje veša, verovatno mislite na bubanj, ali postoji nekoliko različitih delova mašine za pranje veša kojima je potrebna pažnja. Ako ih zanemarite, mogu se nakupiti buđ, kamenac, bakterije… Dubinsko čišćenje mašine za pranje veša treba da se vrši jednom mesečno.

1. Pokrenite mašinu na najveću temperaturu

Mnogi od nas podrazumevano koriste podešavanja za eko- ili brzo pranje na veš mašini. A upravo će pranje veša na visokim temperaturama obaviti veliki deo teškog posla čišćenja bubnja mašine za pranje veša. Da biste održali bubanj svežim uz minimalan napor, svakih nekoliko nedelja uključite mašinu na 60ºC ili 90ºC, ali bez deterdženta koji može da izazove nakupljanje pene. I posteljinu uvek perite na visokim temperaturama.

2. Koristite sodu bikarbonu

Ako pokušavate da se rešite mirisa iz mašine za pranje veša, verovatno potiču iz bubnja. Ako pranje na visokim temperaturama nije dalo rezultate, pokušajte ponovo, ovog puta sipajući oko 2 šolje (500 g) sode bikarbone u bubanj pre nego što pokrenete prazan ciklus. Ovo ne samo da će ubiti klice i stoga poništiti mirise, već će se pozabaviti i nagomilavanjem kamenca i ostataka sapuna koji se nakupljaju u mašini, a često su nevidljivi. I još nešto – nakon svakog pranja ostavite vrata veš mašine otvorena nekoliko sati kako bi se bubanj potpuno osušio.

3. Kako očistiti gumu na vratima

Nakon što ste očistili bubanj mašine za pranje veša, okrenite zaptivku – savitljivi gumeni deo, odmah unutar vrata mašine za pranje veša. Ovde se sve što ste greškom stavili u mašinu za pranje veša – novčići, šnale za kosu, ostatke – skuplja, zajedno sa vlaknima, dlačicama, ostacima deterdženta za pranje i vodom. Nakon svakog pranja, obrišite ovaj deo krpom.

4. Kako očistiti fioku za deterdžent

Ovo je često mesto gde se talože ostaci deterdženta za veš i, budući da površina ostaje vlažna, i tu će početi da raste buđ. Najbolji postupak je da pažljivo uklonite fioku za deterdžent i potopite je u vruću vodu sa sapunom. Nakon toga izribajte starom četkicom za zube i dobro isperite. Dok se suši, pregledajte šupljinu fioke – verovatno će tu vrebati i ostaci deterdženta za pranje veša i buđi. Kao što ste uradili sa vratima bubnja, ostavite fioku za deterdžent otvorenu dok praznite mašinu za pranje veša, zatvarajući je kada se osuši.

Kako očistiti veš mašinu: Ne zaboravite filter

Filter služi da zaštiti pumpu – posao koji može efikasno da obavi samo ako se redovno čisti. Međutim, ako se zanemari, može biti izvor neprijatnog mirisa. Pripremite plitku činiju i peškir na podu ispod vrata filtera – verovatno je da će, kada ih otvorite, iscureti izvesna količin vode. Temeljno isperite filter i ostavite šupljinu da se osuši pre nego što ga vratite nazad.

 


Ranka Bulatović

Choreograph/gettyimages.co.uk